godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Dvorci - namjena i konstrukcija

Autor: Aronys

Dvorac Beaumaris, Wales

Antički gradovi često su bili ograđeni od neprijatelja, a unutar zidina nalazila se glavna, utvrđena građevina, najvažnija pozicija u vojnom smislu. Dvorci su takvu konstrukciju saželi na manjem prostoru. Do 6. stoljeća, utvrđene lokacije su uglavnom bila ona mjesta gdje se nalazila najveća populacija, ali tada je Bizantsko Carstvo počelo graditi jake utvrde na strateškim mjestima. Slijedećih nekoliko stoljeća takve utvrde uglavnom je koristio Bizant, a uskoro su ih počeli graditi i narodi Bliskog istoka.

BeaumarisAngleseyWales
Beaumaris

caernarfon02
Dvorac Caernarfon, Wales

U zapadnoj Europi, koja je bila u mračnom srednjem vijeku od 5. do 9. stoljeća, nisu tada uzdizane takve građevine. Kasnije je gradnja dvoraca vjerojatno započela u Francuskoj. Jednom započeta, brzo se proširila na druga područja. Tek u 12. i 13. stoljeću, kad su se križari vraćali iz ratova na Bliskom istoku, počeli su se graditi onakvi impozantni dvorci kao u bizantskim i islamskim carstvima.

caernarfon04
Caernarfon

Mnogi kameni dvorci iz srednjeg vijeka još uvijek stoje - većina su obnovljene turističke atrakcije, duž rijeke Rajne, od Mainza do Kolna u Njemačkoj, razbacani po Francuskoj ili na brdima u Španjolskoj.

Prvobitni francuski dvorci gradili su se na otvorenom polju, a kasniji su, međutim, bili smješteni na kamenitim brdima, ušćima rijeka ili drugim mjestima gdje bi neprijatelju otežali ili onemogućili prilaz. Utvrde su postale dotjerane s vremenom, uz posebnu pažnju posvećenu prostorima za boravak.

conwy_castle606kb
Dvorac Conwy, Wales

Prva linija obrane tipičnog dvorca bila je teška drvena ograda sa stražarnicama koja je ograđivala područje oko dvorca. Namjena joj je bila da oteža iznenadni napad, tako da uspori napadače a stanovnicima dvorca kupi vrijeme za pripremu obrane. Unutar ograde nalazila su se polja koja su se u vrijeme mira koristila kao površine za trening i natjecanja, a tijekom opsade bi neprijatelj na njima bio izložen paljbi strijela.

Conwy_Castle_Gwynedd_Wales_United_Kingdom
Conwy

Oko zidina dvorca nalazio se obrambeni jarak, obično napunjen vodom. Preko njega se prelazilo podiznim mostom koji je bio podignut svake noći. Na početku mosta, s vanjske strane zidina, nalazila se željezna rešetka koja se spuštala tijekom noći i opsada. Ta je rešetka blokirala put do teških drvenih vrata koja su služila kao ulaz u dvorište dvorca. Ona su bila toliko masivna da su veoma rijetko otvarana, uglavnom u ceremonijalne svrhe. U njih su pak bila ugrađena manja vrata koja su služila za pristup unutrašnjosti.

Montreuilbellay_Francuska
Dvorac Montreuil-Bellay, Francuska

Vanjske zidine su u pravilu bile veoma debele, ponekad i do pet metara, a na njima su bili raspoređeni visoki tornjevi, koji je svaki bio utvrda u malom. Kad je napad bio očekivan, preko ruba zidina su se postavljali drveni balkoni s kojih je tijekom opsade bacano veliko kamenje ili izlijevano vruće ulje na napadače. Zidine i tornjevi su imali stotine uskih otvora kroz koje su se mogle ispaljivati strijele.

tattershallcastle
Tvrđava dvorca Tattershalla, Engleska

 Unutar zidina je bilo dvorište oko kojeg su se nalazile konjušnice, krojačnice, oružarnice, barake, kapelica, spremišta, pekara, kuhinje i bunar ili fontana.

Najveća građevina unutar zidina bila je tvrđava odnosno vlastelinska kuća. Sadržavala je odaje za vladara i njegovu obitelj, stanove za članove domaćinstva, oružarnice, tamnice, prostorije za opskrbu, bunar za vodu i veliku dvoranu. Ta dvorana je bila središte društvenog života i korištena je za svečanosti poput svadbi, zabava i proglašenja vitezova.

vincennes-castle-paris-france
Dvorac Vincennes, Francuska

U tvrđavi su se svi stanovnici dvorca skrivali za vrijeme napada ako su zidine popuštale. Ona je imala svoje zidine i često je bila zaštićena jarkom. Većina ih je bila kvadratnog tlocrta s dva ili četiri kata. Ulazna vrata su često bila na drugom katu, a do njih su vodile stepenice koje su bile zaštićene zidom ili nekom drugom građevinom.

Na Bliskom istoku su križari naišli na okrugle tvrđave te su one postale česte u Europi nakon 12. stoljeća. Neki kasniji dvorci su bili ograđeni s više zidina, a puno se radilo i na okolici da se oteža pristup. Dvorci Conwy i Caernarfon u Walesu su takva tipa.

vincennes
Vincennes

1494. godine vojska francuskog kralja Karla VIII. napala je Italiju da bi zauzela kraljevstvo Napulj. Prošla je zemljom, bombardirajući i uništavajući mnoge dvorce. Ta invazija bila je znak da je dvorcima, koji su stoljećima bili dominantna obrana za kraljeve, plemstvo i građane u zapadnoj Europi, došao kraj kao utvrđenim uporištima.

Kako su počeli gubiti svoju obrambenu ulogu, postali su rezidencije i dodavan im je luksuz. Početkom 15. stoljeća impozantni tornjevi za stanovanje, dizajnirani više iz elegancije nego obrane, građeni su u sklopu dvoraca. Neki od takvih dvoraca nalaze se u francuskom Vincennesu i engleskom Tattershallu.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona