godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Philippe Delorme: Ozloglašene princeze

Autor: sabriel

ozloglasene_princeze_lightboxNaslov knjige: Ozloglašene princeze
Autor:
Philippe Delorme
Godina izdanja:
2007
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 14 x 21 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
220
Prevoditelj: Mihaela Vekarić
Jezik originala:
francuski

„Ozloglašene princeze“ francuskog autora i povjesničara Philippea Delormea,(poznatog prije svega po knjizi „Louis XVII. Verite“) u nakladi izdavačke kuće Ljevak, nastavak su njegove fascinacije vladaricama.

Delorme je osim spomenute knjige o jednom kralju, napisao niz knjiga o francuskim vladaricama, dok "Ozloglašene princeze", ili kako kaže izvorni naslov „Scandaleuses Princesses“, zaokruženi je naslov prepun žena koje su imale (ne)sreću roditi se plave krvi.

Već sam naslov golica maštu - zašto su te princeze bile tako ozloglašene? Jesu li samo bile skandalozne za svoje, “neprosvijećeno” doba, ili bi njihovo ponašanje i u današnjem visoko kompjuteriziranom, urbaniziranom, medij-iziranom vremenu dočekali na nož?

Kako bilo, Delorme je napravio svoju listu tih opakih žena, a na njoj se nalaze: Grkinja Klitemnestra, Sidonka Izabela, Egipćanka Kleoparta, Rimljanka Mesalina, Bizatinka Teodora, do Izabele Francuske, Talijanke Lukrecije Borgie, Kristine Švedske, Katarine Ruske, Izabele Španjolske…

Nema države koja bar jednom u svojoj povijesti nije vidjela na svom tronu opačinu od žene. A kako povijest pišu pobjednici i to najčešće muškog roda, osim ako nije sačuvan kakav privatni dnevnik, imamo jedino povijesne izvore koji potvrđuju kontroverzno ponašanje.

Čitajući „Ozloglašene princeze“, u puno navrata patio je moj želudac. Neki opisi razvratnosti, krvoločnosti i općeg nemorala koje su navodno počinile neke vladarice je graničio s opisima navodnih priznanja općenja s vragom koje su zapisivali od navodnih vještica. Često dok sam čitala, nisam mislila na to jesu li te žene stvarno počinile sva ta nedjela - jer je istina u najgorem slučaju uvijek negdje u sredini - nego na mentalni sklop zapisivača povijesti. Čak i sam autor na jednom mjestu naziva povjesničara “pornografom”. U biti, puno toga u ovom djelu prepušteno je čitateljevom zaključivanju, interpretaciji, možda čak i mašti.

Delorme u svojim poglavljima koristi puno izvora, koji primjerice samo u fizičkim opisima kraljica znaju biti kontradiktorni - negdje su to hvalospjevi, a drugdje pokude. Kojem izvoru vjerovati? Privatna pisma i dnevnici su najpouzdaniji za našu procjenu mentalnog stanja osobe, ali što misliti o Klitemnestri čiji karakter bilježe tragičar Euripid i slijepi Homer, ili o poganki Izabeli u Starom Savezu?

Većina ovih princeza već su odavno prah, a opet golicaju našu znatiželju. Kakve su doista bile, što im je bilo u glavama i srcima nikad nećemo saznati. Povijest je upamtila njihova imena uz epitete: «zločinka i nevjernica», «zavodljiva i fatalna», «idolopoklonica i prokletnica», «strašna i pohlepna» ili možda najbolji od svih «nepojmljiva i neshvatljiva» - jer izaći iz kalupa svog spola i vremena znači upravo to. Neke zločine i ponašanja koje muškarcima opraštamo, ili bar uzimamo za normalna/očekivana, ženi nikad ne možemo opravdati.

Ovaj publicistički biser nije pokuda muškarcima, ni hvalospjev ženama, kao što to nije ni ova recenzija. Obožavateljima povijesti može biti zanimljivo štivo i polazna točka za daljnja istraživanja, studentima i profesorima ženskih studija interesantan pokazatelj stanja roda i spola kroz povijest. Svima ostalima - ovisno o tome što traže, ali upozoravam da ovo nije skupina priča i ne sadrži privlačnost povijesnog romana.

Nekima se ovo djelo može učiniti pomalo suhoparno, jer autor doista minuciozno ispisuje sve povijesne likove, njihova imena i titule koji su okruživali ozloglašene princeze. Nekad je potrebno i dobro povijesno predznanje prilika u kojima su određene žene živjele. U svakom slučaju, preporučujem „Ozloglašene princeze“. Potaknut će vas na neka teška razmišljanja: o ljepoti, ali i okrutnosti povijesti takve kakvu je poznajemo, o krhosti znanja, ali i o vječnoj borbi Marsa i Venere...

Philippe Delorme rođen 1960. godine u Pantinu, francuski je povjesničar i novinar koji je svoj znanstveno-književni interes usmjerio na kraljevske obitelji. Osim djela o Luisu XVII., objavio je još šest knjiga o kraljicama Francuske. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona