kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

F. F. Cartwritght i M. D. Biddis: Bolest i povijest

Autor: Nea

bolest_i_povijestNaslov knjige: Bolest i povijest
Autori:
Frederick F. Cartwright i Michael D. Biddiss
Godina izdanja:
2006.
Nakladnik:
Naklada Ljevak
Format:
15,5x24 cm
Uvez:
tvrdi
Broj stranica:
279
Prevoditelj:
Lucija Horvat
Jezik originala:
engleski

Što očekivati od knjige koju su napisali liječnik i povjesničar? Vjerojatno dosadno, suhoparno i nadasve nerazumljivo štivo za prosječnog čitatelja.

No, knjiga "Bolest i povijest", u izdanju Naklade Ljevak, koju vam predstavljamo u ovoj recenziji nije ništa od navedenog.

Ona pruža jedan sasvim drugačiji, dublji i detaljniji pogled na ulogu bolesti u ispisivanju povijesti svijeta.

Nastala je iz suradnje Fredericka F. Cartwrighta, pročelnika odsjeka za povijest medicine na King's College Medical Schoolu u Londonu i Michaela D. Biddissa, profesora povijesti na Sveučilištu Reading.

Evo što u uvodu kažu autori: "Predmet ove knjige proučavanje je područja na kojem se susreću povjesničar i liječnik, područja utjecaja bolesti na povijest. Tvrditi da je bolest bila temeljni uzrok svih velikih povijesnih promjena doista je besmisleno, no potrebno je istražiti trenutke u kojima je utjecaj bolesti možda zaista bio ključan..."

U deset poglavlja: Bolesti Starog svijeta, Crna smrt, Misterij sifilisa, Velike boginje ili osvojeni osvajač, General Napoleon i general tifus, Kolera i sanitarna reforma, Džin, gripa i tuberkuloza, Komarci, muhe, putovanja i istraživanja, Kraljica Viktorija i pad ruske monarhije, Masovna histerija i sugestija, prikazano je koliko je bolest moćna sila i kako je lako, ponekad gotovo neprimjetno, mijenjala tijekove određenih događaja.

U knjizi su se autori osvrnuli na epidemije koje su djelovale na skupine ljudi i cijela društva, ali i na bolesti koje su obilježile živote (uglavnom moćnih) pojedinaca.

Jedna od bolesti koja je pokazala svu svoju razornu snagu bila je kuga, bolje znana kao Crna smrt. Tijekom Starog i Srednjeg vijeka nitko joj nije mogao pobjeći. Oslabila je i Atenu i moćni Rim, a kada je 1348. godine izbila u Europi, dovela je do konačnog kraha feudalnog sustava u Engleskoj. No, tada je prvi put stvorena karantena za čije su osmišljavanje zapravo zaslužni dubrovački trgovci. Karantena je bila jedino oružje u obuzdavanju epidemije kuge sve do otkrića lijeka u prvoj polovici 20. stoljeća.

U obrani od Napoleona Rusiji nije pomogla samo zima i glad, nego je od velike pomoći bilo i izbijanje tifusa koji je žestoko napao Napoleonovu vojsku. S druge strane, tada je došlo i do shvaćanja načina na koji se tifus širi. Zbog toga je u poglavljima koja se odnose na epidemije bolesti kao što su tifus, kolera, malarija i tuberkuloza objašnjeno osmišljavanje te provedba sanitarnih reformi.

Također, paralelno opisujući izbijanje i širenje bolesti autori su opisali i napore u njihovom suzbijanju i liječenju - kako je došlo do prvih slučajeva cijepljenja i kako su se razvila masovna cijepljenja, sve do toga da se cijepljenje zakonom uvede kao obavezno.

Učinak sifilisa bio je razoran za povijest jer je izbrisao s lica Zemlje neke od veličanstvenih ljudskih skupina poput otočana južnog Tihog oceana. No, uništio je i mnoge pojedince kao što su francuski kralj Franjo I., papa Alessandro Borgia, francuski slikar i grafičar Toulouse-Lautrec, dok je sifilis Ivana Groznog stajao nedaća milijune ljudi.

Iako je veći dio knjige posvećen zaraznim bolestima, Cartwright i Biddiss posvetili su se i onim nasljednim, genetskim bolestima koje su utjecale na pojedince na položajima. Tako je primjerice hemofilija imala veliki utjecaj na život predstavnike kraljevske loze što je opisano na primjeru kraljice Viktorije i padu ruske monarhije.

Kraljica Viktorija prenijela je rijetki nasljedni poremećaj hemofiliju A nizu svojih potomaka pa tako i unuci Aleksandri (Alix) koja će postati žena ruskog cara Nikole. Njih dvoje dobit će sina Alekseja, prijestolonasljednika. Aleksej od svoje majke nasljeđuje hemofiliju. Očajna, nakon svih neuspješnih liječničkih zahvata i neuslišanih molitvi, Aleksandra se za pomoć okreće "čudu" u obličju Rasputina. Svi znamo što je to značilo za rusku monarhiju i kako se na kraju završilo.

Knjiga "Bolest i povijest" pisana je razumljivim i jasnim jezikom. Na 270 stranica kroz povijest samih bolesti paralelno pratimo i tijek povijesnih događanja. Slijedeći put kojim nas vode Cartwright i Biddiss u svakom opisanom slučaju bolesti - od njenog izbijanja i načina širenja do posljedica, činit će vam se da u rukama imate neki dobar akcijski krimić.

Stoga ova knjiga samo može produbiti vaše znanje o povijesti, ali i o, na prvi pogled, nevidljivom sudioniku koji je u pozadini ustrajno mijenjao ljudsku povijest.

Comments   

 
0 #1 Katarina 2011-12-24 16:46
Odlična knjiga! Uopće nije dosadna! Šteta što nisam vidla natječaj ranije!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona