kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Daniel Diehl i Mark P. Donnelly: Pojedi bližnjega svoga

pojedi_bliznjeg_svoga_lightboxNaslov knjige: Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma
Autori: Daniel Diehl i Mark P. Donnelly
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format:
14 x 21 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 310
Prevoditelj: Petra Štrok
Jezik originala: engleski

Pogled Anthonya Hopkinsa ispod maske bio je dovoljan da milijunima gledatelja utjera strah u kosti.

U popularnom filmu „Kad jaganjci utihnu“ se (između ostalog) prikazuje problem kanibalizma. Iako se danas u doba interneta i slobode govora raspravlja naveliko i naširoko o mnogim problemima, kanibalizam ostaje nedorečen.

Neću ulaziti u to je li u pitanju bolesna priroda problema ili nedostatak informacija, ali Daniel Diehl i Mark P. Donnelly u knjizi „Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma“ u izdanju Naklade Ljevak, pružaju i prezentaciju prirode problema i pregršt informacija. Budući da su autori knjige pisci, scenaristi i povjesničari imaju sve što je potrebno za pisanje kvalitetne knjige o ovakvoj temi te pregršt detaljno analiziranih i istraženih informacija prezentiraju na zanimljiv i šokantan način.

Daniel Diehl je autor i kulturni povjesničar dok je Mark P. Donnelly pisac i predavač o srednjovjekovnim temama. Zajedno su napisali impresivan broj knjiga i televizijskih serija kao što su „Tower of London“, „Big Book of Pain, Death & Taxes“, „Pirates of New Jersey“, „Medieval Celebrations“.

U uvodu knjige "Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma" osvrću se na kanibalizam koji se javlja u skupinama, dakle u nekom plemenu kao dio njegove kulture ili u određenom povijesnom razdoblju kao posljedica teških životnih uvjeta, primjerice razdoblje rata. Tim uvodom probijaju led i pripremaju čitatelja za ono što u knjizi slijedi: petnaest detaljno opisanih slučaja kanibalizma u razdoblju od 1400. godine do danas.

“Pojedi bližnjega svoga“ nije knjiga za svakoga. Budući da se (uglavnom) bavi psihopatima, obiluje detaljno opisanim pojedinostima koji nisu za svačiji želudac. Prilikom opisivanja kanibala i njihovih života uglavnom se slijedi ista šablona. Na početku se opisuje mjesto i datum njihova rođenja, uz kratki osvrt na djetinjstvo s naglaskom na traume ili neke druge anomalije koje su mogle biti poticaj za kasnije postupke. Nakon toga se prati njihov životni put nakon djetinjstva i opis početka „karijere“. Nastavlja se s detaljima o tome što su radili, kako, kada i zašto te se na kraju opisuje pogrješka, uhićenje i kazna.

Na kraju svake priče nalazi se zaključak o tome kako je određeni kanibal utjecao na kulturu (primjerice Issei Sagawa po kojem su Rolling Stonesi snimili pjesmu „Too Much Blood“ ili Armin Meiwes koji je nadahnuo njemački bend Rammstein na pjesmu „Mein Tiel“).

Uzmete li u obzir upozorenje o nesvakidašnjim detaljima ove knjige i ipak se odlučite na čitanje svoju zbirku obuhvatit ćete knjigom koja pokriva nekoliko područja. Educirat ćete se o jednoj nesvakidašnjoj temi na više razina - povijesnoj i suvremenoj te otkrit kakve sve čudne i morbidne stvari život može istkati. Možda vas potakne na drugačiji odnos s vlastitim djetetom jer je nemali broj kanibala u knjizi vukao traume isključivo iz djetinjstva. Na posljetku, ruku na srce, „Pojedi bližnjega svoga“ je zabavno čitati, pogotovo zbog raznolikosti opisanih slučaja, razloga zašto se krenulo s kanibalizmom i osobnosti kanibala.

Budući da svaki novčić ima dvije strane, tako i ova knjiga ima i svoje negativne strane. Kao prvu bih izdvojio ranije spomenuto detaljno opisivanje ubojstava i onoga što se s lešom događalo poslije toga. Iako je priroda knjige takva da se te informacije ne bi trebale izostaviti, ipak im je posvećeno više pažnje od čistog analiziranja kanibalizma, pretvarajući tako knjigu u pisanu slikovnicu masakra. Također, neki spomenuti detalji u knjizi su dezinformacije, no oni nisu toliko česti ni bitni u analizi problema kojemu je knjiga namijenjena.

“Pojedi bližnjega svoga – povijest kanibalizma“ je knjiga za uži krug čitatelja, no pogodi li odgovarajućeg čitatelja, bit će vrijedan dio njegove kolekcije. Budući da pruža mnogo slikovito opisanih informacija o suvremenoj tabu temi, neće vam trebati mnogo vremena da je pročitate. Također je vrlo dobar materijal za pokretanje rasprava.

„Ne biste li radije da vas, kada umrete, pojedu vaši rođaci nego crvi?“

(Maori, 19. stoljeće)

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona