kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Jack Turner: Začini: povijest jednog iskušenja

Autor: Natalija

zacini_povijest_jednog_iskusenja_lightboxNaslov knjige: Začini: povijest jednog iskušenja
Autor: Jack Turner
Godina izdanja: 2009.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 24 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 387
Prevoditelji: Marko Maras
Jezik originala: engleski jezik

Povijest europske civilizacije najčešće se piše i proučava iz aspekta povijesti naroda, država i njihovih kultura. Jack Turner u svojoj knjizi “Začini: povijest jednog iskušenja”, u izdanju Naklade Ljevak, odabrao je drugačiju nit vodilju. Odabrao je začine kao uzrok mnogih životnih navika Europljana te je kroz njih opisao brojne događaje danas sveprisutne u svakodnevnom životu starog kontinenta.

Podijelio je knjigu na poglavlja o nepcu, tijelu i duhu te nas proveo kroz čežnju za začinima od antike do današnjice.

Nepce je ono što očekujemo u knjizi o dodatcima jelu te u tom poglavlju ima najmanje neočekivanih elemenata. Iako je papar bio dio grčkih poslastica, tek Rimljani ga počinju koristiti kao redovit dio namjernica. Stoga iz njihova doba potječu srebrne posude za čuvanje papra, piperatorie, prva kuharica gurmana Apicije, prva upotreba riječi papreno u prenesenom značenju.

Nažalost, iz njihova doba potječe i korištenje začina kao izraza gastronomskog snobizma, prevelike taštine i želje za prikazivanjem vlastita bogatstva. Naime, zbog ogromnih i nedostižnih cijena, začini s Orijenta bili su idealni pokazatelji moći i statusa. Razmetanje te vrste najbolje je opisano u djelu iz prvog stoljeća autora Petronija, imenom Trimalhionova gozba. Zaluđenost začinjenim jelima opisana je kao vulgarni objed u kojem na trenutke vidimo cirkusku predstavu, a na trenutke gastronomski maraton raznoraznih skorojevića.

Već spomenuta Apicijeva kuharica, opisana je kao skup jela u mnogome neprihvatljivih današnjim prehrambenim navikama. Tako nalazimo recepte za punjene papige, začinjene plamence te puhove u umaku. U svakom od njih glavnu ulogu imaju začini s dalekih mora, posebice papar kojeg se od milja nazivalo malabarskom atrakcijom.

Ni srednji vijek nije ostao imun na sastojke koji poboljšavaju hranu, posebice cimet i muškatni oraščić. U to vrijeme nastaje i mit o Šlarafiji, zemlji gdje su proždrljivost, lijenost i užitak vrline, zemlji u kojoj raste drvo svih začina. Ta satirička maštarija pokazuje nam koliko visoko su kotirali začini u tadašnjem društvu. Ne čudi stoga da su dugo bili najbolji način za kupovanje naklonosti, prebijanje dugova, pokazivanje darežljivosti. Isto ne čudi ni da ih se smatralo platnim sredstvom te sastavnim dijelom carinskih ugovora. Iako su prvotno bili namijenjeni poboljšavanju okusa hrane, od samih početaka istočnjački začini bili su puno više od toga.

Tako autor prelazi na slijedeće poglavlje imenom Tijelo, u kojem opisuje začine tijela i začine ljubavi. Prvi su se koristili u liječenju i balzamiranju dok su drugi imali afrodizijačka sredstva. Ali i dalje su to bili samo papar, cimet, muškatni oraščić, đumbir, kardamon. Začini su, sve do jednog, bili lijekovi.

U gradu Avignonu u 13. stoljeću bilo je potrebno donijeti statute kojima se zabranjivalo dogovore trgovaca začinima i liječnika ne bi li se smanjilo prepisivanje lopovskih recepata sa skupim sastojcima. Stoga danas idemo po recept kod susjede, kada želimo ispeći kolač, ali i kod doktora kada želimo izliječiti oko. Sve je to nasljeđe stare Europe koja je izjednačavala začinjenu hranu s lijekovima.

Iako je već tada bilo riječi o umjerenosti te posebnoj proceduri korištenja skupih supstanci, uglavnom se sve svodilo na to da se već samim prisustvom mirisnih prahova mnoge stvari same po sebi rješavaju. Nimalo čudni tada nisu bili oblozi od papra za liječenje mrene na oku ili mješavina začina za glavobolju jastreba.

Bogati pokojnici su se pokapali sa začinima, što u svrhu očuvanja tijela što uz vjeru da će se mirisni lakše umiliti Bogu. Sve bolesti vlage, kako su ih tada nazivali, liječili su se suhim, vatrenim začinima. Kuga se nazivala bolešću lošeg zraka i mnogi su vjerovali da će se nošenjem pomandera, kutijicom s mirišljavim mješavinama, spasiti te opake bolesti. Ali, ironija je ležala u tome da se sama bolest najčešće prenosila u gradove baš s brodova koji su donosili začine!

Osim za liječenje od bolesti, začine se koristilo za popravljanje potencije. I dok su se muškarci mazali cimetom te gutali velike količine đumbira, od žena se očekivalo da samom svojom putenošću, prirodno mirišu na začine. Jako dobar primjer u tom smislu je Pjesma nad pjesmama koja se smatra najzačinjenijim dijelom Biblije. Baš zbog opuštanja čula i griješnog aspekta mnogi su zazirali od korištenja začina i propovijedali asketsku hranu bez, duhu opasnih, supstanci.

Tu dolazimo i do trećeg dijela knjige, do Duha. Naime, zbog izrazite rijetkosti te strahovite skupoće, začini su od prvog dana povezivani s božanskim. Koristilo ih se u zazivanju bogova, u žrtvama paljenicama i mnogim drugim obredima. Vjerovalo se da su začini rajskog porijekla i da se putem njih udovoljava Bogu, ali da ga se preko njih i lakše spoznaje.

Međutim, prekomjernost je smetala mnogim moralistima i stoga nastaju mnogi spisi i djela koja se razračunavaju s tim nepotrebnim i raskalašenim miomirisima. Tako prorok Jeremija kaže kako Bog ne želi žrtve paljenice već ponizno srce. Usprkos mnogim prigovorima mirisnost začina ostala je dio mnogih obreda čak i do danas.

Knjiga obiluje povijesnim podatcima koji vas na mahove začuđuju, a mahom i nasmijavaju. Put je to kroz životne navike Europljana koje su bizarne, komične i tragične. Opisana su osvajanja, trgovanja, blagovanja. Sve te prilike i neprilike objedinjuju začini. Nedostupnošću su izborili status neophodnosti za duh i tijelo, da bi danas, sveprisutnošću postali samo mirisni prašci potencijalno dobrodošli u kuhinji ovisno o ukusu pojedinca.

Nekad su oblikovali svijet. Odigrali su svoju povijesnu ulogu. Ali i danas povremeno iznenade, primjer je visoko čuvana formula Coca- Cole: većina izvora tvrdi da su joj osnova cimet i muškatni oraščić!

Tako autor završava knjigu. A ja vas pozivam da je otvorite, jer u njoj zaista ima svega i svačega, a tako je razložno pisana da se čita kao bestseller za plažu. Ovaj opis pokazuje samo mali dio, vjerujte mi na riječ!

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona