godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Frank Kermode: Shakespeareovo doba

mNaslov knjige: Shakespeareovo doba
Autor: Frank Kermode
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Alfa
Format: 19x15,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 239
Prevoditelj: Tomislav Mihalić
Jezik originala: engleski


Izdavačka kuća Alfa donosi nam osvrt na još jedno povijesno razdoblje u knjizi “Shakespearovo doba”.

Autor Frank Kermode jedan je od najznačajnijih britanskih književnih kritičara, a u ovom djelu nam je na specifičan način prikazao književnost i njenu povezanost sa životom i događajima. Dao nam je upute na koji način gledati dramske tekstove, ukazao nam na sve skrivene poruke koje se nalaze između redaka te dočarao kako se iz tadašnje perspektive gledalo na aktere, njihova djela i sudbine.

Knjiga prati Shakespearea od njegova prvog učiteljskog posla u Lancashireu, gdje je navodno bio poznat pod imenom Shakeshaft. Pretpostavlja se da su slijedile glumačke družine i naposljetku dolazak u London i pisanje pjesama. Sve ostalo možemo zahvaliti pokrovitelju Henryu Wriotheseleyu, trećem grofu od Southamptona.

Kao svako povijesno razdoblje i ovo je bilo puno previranja na vlasti, u gospodarstvu i naravno u religiji.

„Englesku u doba Elizabete vjerojatno treba smatrati primarno protestantskom nacijom, ideološki i vojno zaraćenu s Rimom."

„Dvije godine nakon kraljičine smrti, veliki je pravnik Francis Bacon primijetio kako je doba njezine vladavine, kao i ono Edwardove i Marijine, pružilo ¨najneobičniju uopće znanu raznolikost u nasljednu nizu neke hereditarne monarhije: vladavina djeteta, pokušaj uzurpacije, vladavina dame udane za inozemnog kraljevića te vladavina dame usamljene i neudane¨."

Shakespeareovo doba specifično je po razvoju dramske umjetnosti. Štoviše, kazališna djela donose nam osvrte na događanja u društvu. Povijesne su drame predstavljale glavni dio Shakespearovog opusa. Tekstovi  su često vrlo dvosmisleni. Cenzura postoji, ali nije tako oštra. Veliki broj kazališnih djela radi se po narudžbi, dok mnogi tekstovi nastaju „u hodu“, poput današnjih sapunica. Često jedan autor započne, a nekoliko ih se promijeni do završetka pisanja djela i njegova postavljanja na pozornicu.

Polako se širi raznolikost dramskog slobodnog stiha. Također nestaje stari sustav glumačke gestikulacije i stvara se sve veća razlika između glume i njezina tumačenja. Dolazi do razvoja glumačkog profesionalizma i nemali broj uloga pisan je za točno određene glumce. Isto kao što postoji suradnja među autorima, prisutno je i međusobno rivalstvo među dramatičarima, njihovim pokroviteljima tako i među samim kazališnim grupama. Postojale su dječačke družine i družine odraslih.

Glumci su se često selili iz jedne družine u drugu, a družine su se povremeno spajale. Kazališta su popularna mjesta za „vidjeti i biti viđen“. To vrijedi za sve slojeve društva. Bitno je da se narod zabavlja.

„Možemo pretpostaviti da su kazališta, premda velika i velebna, utočišta naučnika i studenata prava kao i odličnijih osoba, bila bučna i smrdljiva i redovito poprišta svađa, poput susjednih krčmi i kupleraja. A bili su doslovce susjedi: Rose Theatre, tik uz Globe, podignut je u temeljima javne kuće.“

No, najveći neprijatelj kazalištu je – kuga, bolest koja na duže vrijeme zatvara njihova vrata. 

Umjetnike financira plemstvo. Od velike je važnosti imati što utjecajnijeg pokrovitelja. Popularnost i ugled donose imanja, izlaz iz loše ekonomske situacije kao i plemićke titule i grbovnice. S takvim načinom života, u takvom podneblju i sam Shakespeare nije si mogao dozvoliti biti izuzetak. Uz majstorstvo u drami i pjesništvu pokazao se i kao dobar poslovni čovjek. Upravo o svemu ovome, ali i mnogo više priča zanimljiva knjiga - “Shakespearovo doba”.

Sir John Frank Kermode britanski književni kritičar rođen je na otoku Man, smještenom u sjevernom irskom moru. Završio je srednju školu Douglas , a studirao je na  Liverpoolskom sveučilištu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata služio je u Kraljevskoj mornarici, većinom smješten na Islandu.

Surađivao je u pisanju „vodiča“ o piscima, filozofima i drugim teoretičarima koji su oblikovali intelektualno ozračje dvadesetog stoljeća. Predavao je englesku književnost na University College London, Cambridgeu, Harvardu,Columbia Univesityu, a počasne doktorate dobio je na sveučilištima Liverpool, Newcastle, Yale, Wesleyan, Chicago, Sewanee i Amsterdam. Počasni je član Američke akademije  znanosti i umjetnosti , a član je i British Academy i Royal Society of Literature. Naslov viteza stekao je 1991. godine.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona