kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Frank Kermode: Shakespeareovo doba

mNaslov knjige: Shakespeareovo doba
Autor: Frank Kermode
Godina izdanja: 2010.
Nakladnik: Alfa
Format: 19x15,2 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 239
Prevoditelj: Tomislav Mihalić
Jezik originala: engleski


Izdavačka kuća Alfa donosi nam osvrt na još jedno povijesno razdoblje u knjizi “Shakespearovo doba”.

Autor Frank Kermode jedan je od najznačajnijih britanskih književnih kritičara, a u ovom djelu nam je na specifičan način prikazao književnost i njenu povezanost sa životom i događajima. Dao nam je upute na koji način gledati dramske tekstove, ukazao nam na sve skrivene poruke koje se nalaze između redaka te dočarao kako se iz tadašnje perspektive gledalo na aktere, njihova djela i sudbine.

Knjiga prati Shakespearea od njegova prvog učiteljskog posla u Lancashireu, gdje je navodno bio poznat pod imenom Shakeshaft. Pretpostavlja se da su slijedile glumačke družine i naposljetku dolazak u London i pisanje pjesama. Sve ostalo možemo zahvaliti pokrovitelju Henryu Wriotheseleyu, trećem grofu od Southamptona.

Kao svako povijesno razdoblje i ovo je bilo puno previranja na vlasti, u gospodarstvu i naravno u religiji.

„Englesku u doba Elizabete vjerojatno treba smatrati primarno protestantskom nacijom, ideološki i vojno zaraćenu s Rimom."

„Dvije godine nakon kraljičine smrti, veliki je pravnik Francis Bacon primijetio kako je doba njezine vladavine, kao i ono Edwardove i Marijine, pružilo ¨najneobičniju uopće znanu raznolikost u nasljednu nizu neke hereditarne monarhije: vladavina djeteta, pokušaj uzurpacije, vladavina dame udane za inozemnog kraljevića te vladavina dame usamljene i neudane¨."

Shakespeareovo doba specifično je po razvoju dramske umjetnosti. Štoviše, kazališna djela donose nam osvrte na događanja u društvu. Povijesne su drame predstavljale glavni dio Shakespearovog opusa. Tekstovi  su često vrlo dvosmisleni. Cenzura postoji, ali nije tako oštra. Veliki broj kazališnih djela radi se po narudžbi, dok mnogi tekstovi nastaju „u hodu“, poput današnjih sapunica. Često jedan autor započne, a nekoliko ih se promijeni do završetka pisanja djela i njegova postavljanja na pozornicu.

Polako se širi raznolikost dramskog slobodnog stiha. Također nestaje stari sustav glumačke gestikulacije i stvara se sve veća razlika između glume i njezina tumačenja. Dolazi do razvoja glumačkog profesionalizma i nemali broj uloga pisan je za točno određene glumce. Isto kao što postoji suradnja među autorima, prisutno je i međusobno rivalstvo među dramatičarima, njihovim pokroviteljima tako i među samim kazališnim grupama. Postojale su dječačke družine i družine odraslih.

Glumci su se često selili iz jedne družine u drugu, a družine su se povremeno spajale. Kazališta su popularna mjesta za „vidjeti i biti viđen“. To vrijedi za sve slojeve društva. Bitno je da se narod zabavlja.

„Možemo pretpostaviti da su kazališta, premda velika i velebna, utočišta naučnika i studenata prava kao i odličnijih osoba, bila bučna i smrdljiva i redovito poprišta svađa, poput susjednih krčmi i kupleraja. A bili su doslovce susjedi: Rose Theatre, tik uz Globe, podignut je u temeljima javne kuće.“

No, najveći neprijatelj kazalištu je – kuga, bolest koja na duže vrijeme zatvara njihova vrata. 

Umjetnike financira plemstvo. Od velike je važnosti imati što utjecajnijeg pokrovitelja. Popularnost i ugled donose imanja, izlaz iz loše ekonomske situacije kao i plemićke titule i grbovnice. S takvim načinom života, u takvom podneblju i sam Shakespeare nije si mogao dozvoliti biti izuzetak. Uz majstorstvo u drami i pjesništvu pokazao se i kao dobar poslovni čovjek. Upravo o svemu ovome, ali i mnogo više priča zanimljiva knjiga - “Shakespearovo doba”.

Sir John Frank Kermode britanski književni kritičar rođen je na otoku Man, smještenom u sjevernom irskom moru. Završio je srednju školu Douglas , a studirao je na  Liverpoolskom sveučilištu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata služio je u Kraljevskoj mornarici, većinom smješten na Islandu.

Surađivao je u pisanju „vodiča“ o piscima, filozofima i drugim teoretičarima koji su oblikovali intelektualno ozračje dvadesetog stoljeća. Predavao je englesku književnost na University College London, Cambridgeu, Harvardu,Columbia Univesityu, a počasne doktorate dobio je na sveučilištima Liverpool, Newcastle, Yale, Wesleyan, Chicago, Sewanee i Amsterdam. Počasni je član Američke akademije  znanosti i umjetnosti , a član je i British Academy i Royal Society of Literature. Naslov viteza stekao je 1991. godine.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona