kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Stonehenge

stonehenge.jpgStonehenge, uspravni divovski kameni blokovi - megaliti, poredani u dva kruga u Salisburyjskoj ravnici u engleskoj grofoviji Wiltshire, tisućljećima zaokuplja ljudsku maštu. Neobičan razmještaj kamenih gromada prvi je put spomenut u knjizi "Povijest britanskih kraljeva" Geoffreya od Monmoutha, a u srednjem vijeku nazivali su ga "divovskim kamenjem". Njegova namjena, starost, način izgradnje, kao i identitet graditelja još su nepoznanica.

Tijek izgradnje i izgled

Pretpostavlja se da se Stonehenge razvijao tijekom tisuća godina, počevši u brončanom dobu, oko 2000 god. pr. n. e. Prvotno tek primitivni sustav zemljanih nasipa, konačni oblik stekao je oko 1500. god. pr. n. e. Najstariji dijelovi su jarak i nasip koji okružuju Stonehenge, te 56 rupa u jarku, koje nazivamo Aubreyjevim rupama (prema povjesničaru iz 17. st. Johnu Aubreyu, koji ih je prvi opisao). Prvotna namjena rupa nije jasna, no kasnije su služile za pokapanje. Unutar toga kruga rupa vidljiva su još dva. Onaj oko samog Stonehengea nazivamo Z rupama, a onaj oko njega Y rupama.

U II. tis. pr. n. e. dovršen je zemljani nasip koji zovemo Avenijom, te kružnica od 30 uspravnih kamenih blokova povezanih kamenim pragovima, promjera oko 30 metara. Tako podignuta megalitska građevina, gdje je više kamenih blokova povezano kamenim pragom, ima oblik dolmena. Ako kamenih pragova nema, riječ je o menhirima. I Avenija i krugovi postavljeni su prema mjestu na kojemu za vrijeme ljetnog solsticija izlazi Sunce, što upućuje na to da je Stonehenge bio neka vrsta zvjezdarnice.

Nešto kasnije dodan je unutarnji krug od manjih blokova. U središte je dodano, u obliku potkove, pet trilitona - dva uspravna kamena bloka povezana kamenim pragom. Osim trilitona, koji su bili mnogo veći od blokova koji su činili vanjsku kružnicu, u središte je postavljen i jedan uspravan stup na otvorenom, sjeveroistočnom kraju potkove, okrenut prema izlazećem Suncu.

stonehenge2.jpgZagonetka izgradnje

Od svih znanih megalitskih građevina, onih u Irskoj, Francuskoj (poznati niz od 2935 menhira u Carnacu), Engleskoj (Avebury, Castlerigge), Stonehenge sadrži najveće kamene gromade. Vanjski krug građen je od 30 blokova visokih 5,5 metara, širokih 2 metra, a teških oko 26 tona. Kameni pragovi teški su oko 7 tona. Riječ je o tzv. Sarsenovom kamenju, isklesanom od mjesnog pješčenjaka oblikovanog erozijom. Takve gromade nalazimo tridesetak kilometara južno od Stonehengea, pa je vjerojatno da su do Salisburyjske ravnice dopremljeni pomoću volova i drvenih trupaca. No, zagonetka koja još uvijek nije riješena odnosi se na manje gromade kojima je građen unutarnji krug i potkova. Riječ je o tzv. modrom kamenju. Teško je shvatiti da su dopremljene na već navedeni način kada se uzme u obzir njihovo najbliže nalazište - 240 kilometara udaljen Pembrokeshire!

Kako su teške gromade dospjele do Salisburyja? Dvije su teorije o tome: prva kaže da ih je dopremio glečer, no odbačena je 1921. Tada su znanstvenici utvrdili da su nekako dopremljene volovima, a potom splavima. Istraživanja iz 1991. upućuju na vjerojatnu točnost te teorije, no točan tijek dopremanja teških gromada ostaje nepoznanica.

Nevjerojatna vještina

sw_stonehenge_08.jpgIzgradnja Stonehengea zahtijevala je veliku preciznost, te time veliku vještinu. Svakako je da su graditelji ove građevine vladali vještinom ispred svog vremena. Teški kameni pragovi s gromadama s bili povezani pomoću klina i utora, a izvijeni pragovi lastinim repom. Uspravne gromade izvedene su pomalo konveksno, kako bi se dobila prava perspektiva. Krajem 1960-ih uspoređivani su megalitski spomenici diljem Europe, te je zaključeno kako su svi, a tako i Stonehenge, rađeni s takvom preciznošću kakve se ne bi postidjeli ni današnji arhitekti. Kamenje je postavljano neobično pažljivo kada se uzme u obzir vrijeme nastanka, a razne udaljenosti između raznih kamenih dijelova uvijek su neki višekratnik tzv. "megalitskog jarda" - mjere za dužinu koja iznosi otprilike 83 centimetra.

Očito je da su graditelji odlično vladali astronomijom, geometrijom i matematikom. Izračuni su pokazali kako bi za podizanje zdanja poput Stonehengea bilo potrebno 1500 ljudi, uz rad od pet i pol godina. Pitanja je mnogo. Kako je moguće da su tadašnji graditelji ovladali potrebnim postupcima i opremom? Jesu li svi ti megalitski spomenici povezani? Na koji način? Imaju li zajedničku namjenu? Odgovore nismo našli, no mnogi nude objašnjenja. Tako Nijemac Erich von Däniken ponudio je teoriju prema kojoj su mnoge neobične građevine, izgrađene nevjerojatnom vještinom, izgrađene posredstvom bogova ili više civilizacije iz svemira. No, svi odgovori još nisu pronađeni.

stonehenge_416.gifTajanstvena namjena

Dugo vremena znanstvenici su smatrali da su Stonehenge podigli druidi, keltski svećenici. No, oni su u Britaniju stigli tek oko 300. god. pr. n. e., kada je Stonehenge ondje stajao već više od 1000 godina. Prihvaćena je tvrdnja da je gradnjom kroz mnoge naraštaje upravljala svećenička ili intelektualna elita. Sigurno je da je podizanje Stonehengea samo vrhunac dugogodišnjeg astronomskog proučavanja. Druidi su bili samo jedan od niza kultova i naroda koji su prepoznali mističnost ovoga zdanja i upotrijebili ga u obredne svrhe. Mnogi su tijekom vremena i oštetili ovaj spomenik, pa se danas on brižno čuva. Još i danas Stonehenge privlači sljedbenike druida i ostale, posebice za vrijeme ljetnog solsticija kada se ondje skupi nekoliko stotina ljudi kako bi dočekali izlazak solsticijskog Sunca.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona