godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Kuća Jane Austen

Autor: Tenush

jane_2Arheolozi su pronašli ostatke kuće Steventon u kojoj je poznata spisateljica provela više od polovice svojeg života.

U britanskoj pokrajini Hampshire arheolozi su otkrili ostatke kuće u kojoj je živjela obitelj Austen od 1775. do 1801. godine. Otac poznate spisateljice, župnik po zanimanju, George Austen dobio je na korištenje župni dvor kojeg su preuredili za obiteljski život.

Dok je crkva u kojoj je Janein otac držao propovijedi ostala sačuvana, kuća je razrušena početkom 19. stoljeća nakon što se obitelj preselila u Bath zbog očevog umirovljenja.

Otkriće britanskih arheologa bitno je za britansku povijest, ali i povijest književnosti jer je kuća u kojoj je Jane Austen provela 25 godina svog života bitno utjecala na njen rad. U Steventonu je počela pisati svoja tri romana: Razum i Osjećaji, Ponos i Predrasude te Northanger Abbey.

Iako su romani završeni tek godinama nakon iseljenja iz kuće, život u Steventonu je na Jane Austen ostavio snažan pečat. Društveni život, priroda i česte kazališne predstave koje je obitelj priređivala bili su stalna inspiracija spisateljici. Većina djela je završena tek kad se obitelj vratila iz Batha u selo Chawton, blizu Winchestera. Za razliku od Steventona, ta kuća je očuvana te je danas muzej posvećen poznatoj spisateljici i nezaobilazno mjesto za svakog turista koji dođe u posjet Chawtonu.

jane_kuca

Volonteri koji rade na iskapanju Steventona nadaju se kako će ovim otkrićem dobiti bolji uvid u život spisateljice. Arheologinja Debbie Charlton izjavila je kako je glavni cilj projekta rekonstruirati prvotni izgled Steventona. Naime, iako je kuća evidentirana na lokalnoj karti početkom 19. stoljeća, postoje nesuglasice oko njena izgleda jer su crteži nekoliko umjetnika koji su prikazali kuću kontradiktorni.

Maureen Stiller, počasna tajnica Udruge Jane Austen, izražava zadovoljstvo zbog novih pronalazaka te se nada da će se ovim otkrićem popuniti rupe u životu poznate spisateljice.

Slijedeće godine, nakon završetka iskapanja, pronađeni ostaci bit će izloženi u  muzeju Willis u Basingstokeu.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona