godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Vještice, koliba i mačka

Autor: Nea

Krajem prošle godine, inženjeri koji su radili na građevinskim iskopavanjima u blizini Pendle Hilla u Lancashireu, naišli su na dobro očuvanu i izuzetno zanimljivu kolibu iz 17. stoljeća.

koliba

No, ono što je probudilo najveći interes u vezi ovog otkrića su mačje kosti uzidane u zid jedne zabrtvljene prostorije. Naime, arheolozi vjeruju da je mačka bila živa zakopana i to samo s jednim ciljem – zaštiti stanare od zlih duhova.

knjiga_o_sudjenjuPendle Hill je inače poznat po suđenju vješticama koje se zbilo 1612. godine. Dvanaest osoba koje su živjele u tom području optuženo je za ubojstvo desetero ljudi - vještičarenjem. Od njih dvanaest, 9 žena i 2 muškarca proglašeni su krivima i osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem, dok je jedna žena proglašena nevinom.

Suđenje vješticama iz Pendlea jedno je od najpoznatijih i najbolje dokumentiranih suđenja vješticama u engleskoj povijesti.

Voditelj ovog arheološkog iskapanja, Carl Sanders rekao je: „Ne događa se često da naiđete na kolibu iz bajke zajedno s vještičjom mačkom. Građevina je u odličnom stanju i kad uđete u nju stvarno možete osjetiti da ste stupili u prošlost. Pendle Hill već stoljećima ima takvo ozračje i teško je biti nedirnut njime.“

knjiga_o_sudjenju2„Za nas je ovo otkriće jednako važno kao što je za druge arheologe bilo važno otkriće Tutankhamenove grobnice.“, rekao je Simon Entwistle, stručnjak za vještice iz Pendlea.

„Samo nas nekoliko mjeseci dijeli od 400-te godišnjice suđenja vješticama, a sada smo pronašli nevjerojatno rijedak pronalazak u srcu vještičjeg okruga. Ovo bi čak mogao biti poznati Malkin Tower koji je stoljećima bio izvor špekulacija i glasina.“

Malkin Tower bio je dom jedne od optuženih žena kao i mjesto gdje se 06.04.1612. godine na Veliki petak održao sastanak osoba kojima se kasnije sudilo.

Simon Entwistle još je dodao: „Mačke su uvijek bile istaknute figure u pričama o vješticama stoga, tko god je osudio ovu mačku na tako okrutnu sudbinu morao je tražiti zaštitu od zlih duhova.“

U građevini je također otkrivena kuhinjska peć iz 19. stoljeća koja se još uvijek nalazi na svojem izvornom mjestu. Neki od predmeta iz kasnijih godina koji su također pronađeni su i viktorijanska grnčarija, kositrena kada i postolje kreveta.

pendle_hill

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona