godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Žrtvovani irski kralj

mjesto_iskopavanjaStručnjaci iz Irskog nacionalnog muzeja pretpostavljaju da je slučajno otkriveno tijelo staro 3000 godina, žrtvovani irski kralj iz željeznog doba.

Prvotno je tijelo pregledano na mjestu pronalaska - u močvari u okrugu Laois na granici dva antička irska kraljevstva. Stručnjaci su vjerovali da se radi o mladoj ženi i da joj je tijelo prepolovljeno. Smatrali su da se torzo raspao jer je bio umotan u kožu.

No, kada je tijelo izvađeno i ponovno pregledano, ovaj put u muzeju, shvatili su da je bilo u iskrivljenom položaju, a ono za što su držali da je kožna torba ustvari je bio muškarčev torzo.

Na tijelu su pronađene razne posjekotine koje pokazuju da je ubijen u ritualu koji je povezan s vladanjem. Stručnjak Ned Kelly iznio je nove teorije. Objasnio je kako su „irski kraljevi u antičkom periodu zamjenjivani poslije određenog vremena. Stari kralj bio bi žrtvovan, a novi se izabirao. To je povezano s irskim religijskim vjerovanjem o božanstvu Sunca (muško) i božanstvu Zemlje (žensko). Kralj je povezan sa sunčevim ciklusom – jačanjem i slabljenjem Sunca. Kralj je tako na neki način „vjenčan“ s vladavinom ili Zemljom. Božica bi starjela i slabila te je trebala novog mladog „supruga“ da bi povratila mladost, energiju i ljepotu. Zato bi starog kralja ubili i novi bi zauzeo njegovo mjesto.“

tijeloKelly je dalje izjavio: „Sva ostala trupla iz močvara pronađena su na značajnim granicama. Pošto su vjerovali da je božica sama Zemlja, stavljajući tijela i druge predmete povezane sa inauguracijom kralja po granici, davali su oblik božici.“

Detaljniji pregled trupla otkrit će činjenice o životu i statusu čovjeka, a čak bi i njegovo posljednje jelo moglo biti očuvano u želudcu. Također, stručnjaci će obratiti posebnu pozornost na njegove bradavice budući da činjenica jesu li odrezane ili ne može značiti je li muškarac bio kralj ili ne.

Kelly je objasnio: „Ljubljenje ili sisanje muških bradavica bila je gesta pokoravanja. Odstranjivanje bradavica značilo je da je kralj bio razvlašten.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona