godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Što se skrivalo iza malih vrata?

vrata11993. godine robot je, niz južni tunel, prešao 63 metra i otkrio mala kamena vrata s metalnim čavlima. 18 godina poslije znanstvenici su napokon otkrili što se skrivalo iza vrata u Velikoj piramidi u Gizi u Egiptu.

Smatralo se da je Velika piramida sagrađena kao grobnica faraona Khufua i posljednja je od 7 čuda antičkog svijeta. Sadrži tri glavne odaje: Kraljičinu, Veliku galeriju i Kraljevu, koja je s dva okna povezana s vanjskim svijetom.

Ono što je začudilo znanstvenike je postojanje dva tunela veličine 20x20 cmpiramida koji idu od sjevernog i južnog zida Kraljičine odaje i zaustavljaju se prije izlaska za van. Funkcija ovih tunela i vrata je nepoznata, ali pojedinci vjeruju da jedan ili oba vode do skrivene odaje.

Isto tako, nigdje drugdje u Velikoj piramidi nije pronađen metal osim na ovim malenim vratima pa je to otkriće rasplamsalo špekulacije o kvakama na vratima, ključevima ili čak dijelovima energetskog napajanja kojeg su napravili izvanzemaljci.

Nekoliko puta, uz pomoć robota, znanstvenici su pokušali istražiti tunele i vrata. Nakon 1993. godine kad su vrata otkrivena, 2002. godine drugi robot probušio je veliki kamen i snimio malu odaju iza koje je opet kamen i ništa više.

robot2Međutim ove godine, robot Djedi (nazvan po čarobnjaku s kojim se Khufu savjetovao tijekom planiranja grobnice), a kojeg je napravio inženjer Rob Richardson sa Sveučilišta u Leedsu, prošao je niz tunel noseći kameru koja može snimati iza uglova.

Robot je poslao prve fotografije oznaka na zidu manje odaje koje nisu viđene 4500 godina. To je pomoglo riješiti kontroverze oko jedinog metala koji se nalazi u piramidi i otkriti vrata koja možda vode u još jednu skrivenu odaju. Slike, koje je poslala kamera, otkrile su hijeroglife napisane crvenom bojom i linije u kamenu koje bi mogle biti oznake klesara ili religijski simboli.

„Ako bi ovi hijeroglifi biti odgonetnuti pomogli bi egiptolozima da shvate zašto su otvori napravljeni“, kaže Richardson. „Brojevi i grafiti crvene boje su vrlo česti u Gizi“, kaže Peter Der Manuelian, egiptolog na sveučilištu Harvard i direktor Gizine arhive u Muzeju likovne umjetnosti u Bostonu. „To su često oznake klesara ili radnih ekipa, obilježavaju brojeve, datume ili imena.“

tunelPošto kamera može snimati iza uglova prvi put je pogledana i pozadina kamenih vrata koja je spriječila maštovite teorije o metalnim čavlima, kaže kreator kamere Shaun Whitehead. „Naše prve fotografije pozadine, pokazuju da čavli završavaju u lijepo napravljenim krugovima, ukazujući da su vjerojatno ukrasi, a ne električni priključci. Također, pozadina je ispolirana pa bi vrata mogla imati neku važnost. Ne izgledaju kao grubi kamen koji sprječava krhotine da upadnu u prolaz.“

Kate Spence, egiptologinja na sveučilištu Cambridge koja nije bila uključena u proučavanje, smatra da uski tuneli nemaju nikakvu praktičnu namjenu i sigurno su simbolični. „Metalni čavli izgledaju kao simbolične kvake i okna. Iz Kraljičine odaje su okrenuti sjever-jug, a ne istok-zapad pa mislim da je njihova funkcija simbolična i odnosi se na zvijezde, a ne na sunce,“ kaže ona.

Dok Kraljeva odaja sadrži Khufuov sarkofag i moguće njegovu mumiju, Kraljičina odaja vjerojatno nije sadržavala njene ostatke: Khufuove žene su sahranjene u svoje tri manje piramide. Spence smatra da je kraljičina odaja možda sadržavala „ka“ statuu faraona. U ovoj interpretaciji okna su napravljena da bi Khufuov ka, ili duša, prešla u zagrobni život.

crtezi

Što se tiče drugih vrata u pozadini odaje koja su gruba i nedovršena, Spence misli da je to kraj okna. „Vrlo je vjerojatno da je to samo potpornji kamen – da nema još jedna odaja iza“ kaže. „Iako je fascinantno iz simboličkog stajališta i ovaj način rada će nam omogućiti da shvatimo namjeru konstrukcije piramide.“

Hawass, direktor projekta Djedi, kaže da ni jedna druga piramida nema tunele i prolaze kao ova koji navode da postoji skrivena soba. „Kraljeva odaja je možda lažna soba pošto je najvažnija stvar kod starih Egipćana bila skriti grobnicu,“ kaže. „Postoji priča da je čarobnjak Djedi sreo Khufua koji je tražio boga Thotha da bi pronašao tajnu skrivanja piramide. Prema tome, vjerojatno je nešto skriveno u piramidi.“

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona