kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Jednorog - spoj ljepote, snage, čarolije i nevinosti

Autor: Nea

mali1"Snažan i ponosan, prekrasne bijele dlake i duge grive koja je dopuštala vjetru da je prebire, s čarobnim spiralnim rogom između krupnih crnih, nevinih očiju stajao je jednorog i promatrao svijet..."

Jednorozi su jedna od najljepših i najmističnijh bića u mitologijama cijeloga svijeta. Legende o njima pričaju se već više od 3000 godina od Istočnih do Zapadnih civilizacija.


Jednorog kroz mitove i legende

U Starom zavjetu počinje priča o jednorogu kojeg nazvaše re'em. Ptolomej II, egipatski vladar, naredi da se starozavjetno ime promjeni u grčko minokeros, a Sveti Jeronim ga prevede i na latinski kao unicornis. I tako iz Starog zavjeta jednorog krenuše na put kroz najstariji ep Mahabharati, preko najstarijeg evropskog zapisa grčkog liječnika Ktesiasa, koji ga 398.g.pr.n.e. smješta u Indiju.

nordČuvši priče trgovaca i putnika, Ktesias ga opiše kao ogromnog, bijelog konja, crvene glave, plavih očiju i roga dugačkog pedesetak centimetara. Niti veliki grčki filozof Aristotel (384-322. pr.n.e) ne ostade imun na njega te ga je opisivao kao životinju nerascjepljenih kopita.

Godine 1483. na putu kroz Svetu zemlju vidješe ga i trojica njemačkih hodočasnika, a veliki svjetski putnik i hodočasnik Ludovico Barthema pričao je da je u etiopskom gradu Zeila vidio čitavo krdo jednoroga, te da su dva jednoroga kao poklon etiopskog kralja sultanu Mecce završila i u tom svetom muslimanskom gradu.


Simbolizam jednoroga

skrilimaU bilo kojoj legendi u kojoj susretnemo jednoroga njegova simbolika je izuzetno jaka. U Kini je tako više sličniji zmaju nego konju te je čvrsto vezan uz azijsko prijestolje. Njegova prisutnost je znak proročanstva. Zato mu je Istok posvetio i praznik sredinom jeseni jer se smatra da je jednorog simbol kiše i plodnosti.

U starim muslimanskim manuskriptima jednorog je povezan s Lotosom, simbolom čistoće. S početkom kršćanstava na Zapadu, rog jednoroga je simbolizirao Božiji mač, božansku penetraciju u osobu. Shodno tome i Križari su u njemu vidjeli simbol hrabrosti, svetost, nevinosti i odanosti. Zbog istog razloga srednjovjekovni vitezovi i plemići često su imali jednoroga za simbol na svojim grbovima, dok je za alkemičare jednorog bio simbol hermafroditizma.

U nordijskoj mitologiji sam Odin jahao je na jednorogu, a to je predstavljalo njegovu božansku veličinu i integritet.


Jednorog – mitsko biće

U većini legendi jednorog je prelijepi, snježnobijeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tijela, vitak i hitar ipak je plah i nepovjerljiv te mu je nemoguće prići. Ipak njegova boja se mijenja ovisno o legendi i iako plah često je na slikama prikazan u društvu s djevicama – simbolima nevinosti.

parLegende kažu da jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu.

Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dveri, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.

Biće tako ponosno kao što je jednorog nitko ne može držati u svojem zatočeništvu, a kreću se tako tiho i spretno da uvijek iznenade svoje progonitelje.

Prema legendama, iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.

legendeRog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv.

Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona