kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Penelopa

Autor: Nea

Penelope_at_herLoom_-_Angelica_Kauffmann
A. Kauffmann: Penelopa
za svojim tkalačkim stanom

Penelopa je bila kći akaranskog kralja lkarija i njegove žene Peribeje, ali je u mitologiji ostala zapamćena kao žena itačkog kralja Odiseja. Ovako započinje priča o njenom životu i ljubavi...

Zaljubivši se i udavši za mladog Odiseja, Penelopa se nadala mirnom životu punom ljubavi, ali sudbina je htjela drugačije. Nedugo nakon što im se rodio sin Telemah, Odisej je morao u Trojanski rat. Taj rat je potrajao deset godina, a nakon toga Odiseju je trebalo još deset godina da se, kroz sve nevolje koje su ga zadesile na putu, vrati kući.

Cijelo vrijeme Penelopa je čvrsto vjerovala da će joj se Odisej vratiti i ništa na svijetu nije postojalo što bi je razuvjerilo, čak ni brojne vijesti koje su joj stalno stizale o njegovoj smrti.

Udajom za Odiseja Penelopa je u miraz donijela Itaku i susjedne otoke što ju je nakon Odisejeva odlaska činilo jako dobrom partijom za velik broj prosaca koji su svakodnevno pristizali k njoj. S vremenom ih se skupilo stotinu i osam te su svi bili jednako uvjereni da neće otići iz njene blizine dok ona ne pristane na brak.

Međutim, oni nisu spoznali svu veličinu Penelopine ljubavi i svu snagu njene odanosti koja je s njenom inteligencijom, bila jak neprijatelj svih tih bučnih ljudi koji su se okupljali u njenoj kući. Jedino što je Penelopa željela bilo je dobiti na vremenu i time dati Odiseju mogućnost da joj se vrati i da je voli.

Iz tog razloga je objavila da se neće udati dok ne završi s tkanjem pogrebnog ruha za Odisejeva oca Laerta. Prosci su pristali na to i Penelopa je počela tkati. No, ono što bi danju istkala noću bi oporila i tako je kupovala vrijeme sve dok je jedna od njenih služavki nije izdala. Tada je Penelopa ipak morala završiti ruho. Svo to vrijeme ona je lukavo pružala jednake nade svakome proscu ne bi li ih zavadila i natjerala da odustanu.

Penelope_-_John_William_Waterhouse
J. W. Waterhouse: Penelopa

U Odisejevim i Penelopinim dvorima prosci su se bahato zabavljali. Klali su stoku i priređivali gozbe, kockali se, pili, pjevali, vodili rasprave, plesali i štošta drugo. Penelopa je zbog toga patila, kao i njihov sin Telemah.

Telemah nije imao dovoljno snage da otjera prosce pa je sazvao skupštinu koju su pijani i agresivni prosci rastjerali te su skovali plan da ubiju mladog Telemaha i tako uklone svaku prepreku do Odisejevog bogatstva i prijestolja. Tada su se Penelopa i Telemah odlučili za pomoć obratiti božici Ateni.

Pod okriljem Atene Telemah je krenuo u potragu za Odisejom koji se već vraćao kući. Otac i sin napokon su se sastali na ltaci u kolibi Odisejeva pastira Eumeja. Odisej je smislio lukav i hrabar plan te se s Telemahom i Eumejem uputio u svoju palaču. Atena ga je pretvorila u neuglednog prosjaka kako ga nitko ne bi prepoznao.

Došavši u palaču prosci su ga počeli tući i izrugivati se, ali se plemenita Penelopa zauzela za njega i naredila da se prema njemu ponašaju kao prema svakom drugom gostu. Rekla je Eurikleji, staroj Odisejevoj dadilji, da mu opere noge, a ona ga je odmah prepoznala po ožiljku na nozi. Odisej joj je zapovijedio da čuva tajnu i tada je nakon punih dvadeset godina neprepoznat od svoje voljene žene proveo prvu noć u svojoj kući.

penelope_reading_a_letter_from_odysseus_-_louis_jean_francois_lagrenee
L.J.F. Lagrenee: Penelopa čita Odisejevo pismo

Penelopi je istjecalo vrijeme i više nije mogla smisliti niti jedan izgovor za odugovlačenje. Zato je sva očajna i tužna naredila da se donese Odisejev luk, a u zemlju zabije dvanaest sjekira te rekla da će postati žena onoga tko uspije strijelom prostrijeliti svih dvanaest sjekira. Nitko nije čak niti uspio nategnuti sam luk pa su se prosci htjeli vratiti u gostinjsku sobu i nastaviti zabavu.

Tada je istupio Odisej. Svi su ga ismijavali, ali on je uspio ono što nitko nije. Tada je sa sebe zbacio prosjačke prnje i krenuo u krvavu borbu nakon koje niti jedan od prosaca nije ostao živ.

Kad je sve bilo gotovo Odiseja je iznenadio Penelopin hladan pozdrav. Nakon svega toga vremena, vjerna Penelopa više nije vjerovala muškarcima i njihovim spletkama pa je naredila da se Odiseju kraljevska postelja pripremi u velikoj dvorani. Odisej je ostao začuđen jer je znao da se postelja ne može prenijeti. Naime, noge kreveta bile su od korijena masline koju je on posadio dok je gradio palaču. Tek je to Peneolopu uvjerilo da pred njom stoji njen voljeni i dugo čekani muž jer je tajna njihove postelje bila poznata samo njima.

Odysseus_and_Penelope_-_Francesco_Primaticcio
F. Primaticcio: Odisej i Penelopa

Penelopina ljubav, vjernost i odanost bila je napokon nagrađena najljepšim poklonom, a sve nevolje koje su Odiseja pratile na njegovom putu bile su zaboravljene u naručju voljene žene.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona