kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Poznate vještice

Autor: Belmorn

U pričama najčešće slušamo o zlim vješticama koje koriste crne magiju, no postoje i one vještice koje pomažu ljudima, spravljaju ljekovite napitke i štuju prirodu. Predmeti i pomagala koje prema pričama najčešće koriste su kotlovi, metle, ogledala i čarobni štapići. Često bi se navodno magijski sprijateljle s nekom životinjom, na primjer mačkom, žabom ili zmijom. Suprotno vjerovanju Crkve i pisaca knjige Malleus Maleficarum, to nisu bili demoni, nego najobičnije životinje. Spravljale su mnoge napitke i pomagale ljudima iz svog sela ili okolice. No jesu li sve bile takve? Ili su ipak postojale vještice čije su magične moći bile skoro božanske? Nešto od toga možete saznati u ovom kratkom osvrtu na četiri relativno poznate vještice.

 

baba_yaga.jpg Cirka
Circa ili Kirka (engleski Circe), kćer grčkog boga sunca Heliosa koja živi na svom osamljenom otoku. Kad se neki brod nasuče na njezin otok, ona jadne mornare pretvara u životinje. Jako davno Odisej se nasukao na njezin otok, te je ona sve njegove mornare pretvorila u svinje. Odiseja nije uspjela pretvoriti jer mu je bog magije i glasnik bogova Hermes dao ogrlicu koja ga je zaštitila. Kad je vidjela da njene čarolije na njemu ne djeluju, zaljubila se u njega i vratila njegovu posadu u normalno stanje. Rekla mu je što će ga još dočekati na njegovom putovanju, objasnila mu kako da se zaštiti od pjesme sirena i kako da izbjegne Scilu i Haribdu.

Baba Yaga
Baba Yaga (u Poljskoj Jezda, u Češkoj Jazi Baba) je grozna ruska kanibalistička vještica. Imala je željezne zube i često se razljutila bez ikakvog povoda. Njezine najdraže žrtve bila su djeca. Prvo bi ih skuhala i pojela, a tada bi im glodala kosti. Živjela je duboko u ruskim šumama, u maloj kolibici koja je stajala na četiri goleme kokošje noge, te je imala ogradu napravljenu od ljudskih lubanja na šiljcima. Ova moćna čarobnica često je prikazivana kako leti na meti, i gdje god je išla pratile su je strašne oluje.

morgan_le_fay.jpgMorgan Le Fay
Priče o Morgan Le Fay ili Morgani potiču iz keltske mitologije i legendi o kralju Arturu, legendarnom kralju Engleske. Kroz vrijeme priče su se mijenjale, a u kasnijim verzijama spominjala se kao Arturova polusestra. Prema jednoj varijanti priče, vladala je Avalonom, vilenjačkim otokom s golemom magnetskom kulom u sredini. Onaj koji je znao ovladati moćima kule Avalonske, mogao je pomicati otok iz mora u more. Imala je učenicu Vivien koju je poslala da uništi Merlina. Vivien je uspjela, te je tako Morgan Le Fay oštetila Arthurovo kraljevstvo oduzimajući mu savjetnika. Jednom se preobrazila u Arthurovu ženu Guenevere te začela njegovo dijete. Nazvala je dijete Mordred, a on je, kad je odrastao, smrtno ranio Arthura i uništio njegovo kraljevstvo.

Hekata
Grčka božica kojoj su u različitim razdobljima pripisivali razne sfere utjecaja, a ovdje će biti prikazana jedna od njih, dobrano začinjena stvarima koje su joj se pripisivale i izvan okvira grčke mitologije.

Po toj interpretaciji, Hekata je strašna božica-vještica, ali i zaštitnica čudovišta. Pomagala je Hadu i Perzefoni u održavanju Podzemlja, te je posjedovala čopor paklenih pasa kojih su se svi bojali. Svake bi noći sa svojim psima pohodila groblja i raskrižja i ako ljudi na njima nisu ostavili hrane za njene pse, osvetila bi im se urocima i još gorim stvarima. Bila je prikazivana kao trostruka božica – imala je tri tijela, ali su joj glave ponekad bile prikazivane kao životinjske, npr. pseća, zmijska i konjska. Poznata Hekatina svećenica, također moćna čarobnica, bila je Medeja. Pomogla je Jazonu iz legende o Argonautima da dođe do zlatnog runa tako što je uspavala zmaja koji ga je čuvao.

Zbog straha od vještica u srednjem vijeku, tisuće je žena bilo spaljeno na lomači u bolesnim, fanatičnim progonima Crkve i inkvizicije. U moderno doba, priče nude mnoštvo interpretacija o njima i njihovim sposobnostima, a ima li u svemu tome trunke istine, nemoguće je odrediti.

 

Literatura:
Skupina autora: Mitologija, DK d.o.o., Rijeka
Roger Lancelyn Green: King Arthur and his knights of the round table, Puffin Classics, 1994
Skupina autora: Fantasy Encyclopedia, Kingfisher, 2005

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona