jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

Poznate vještice

Autor: Belmorn

U pričama najčešće slušamo o zlim vješticama koje koriste crne magiju, no postoje i one vještice koje pomažu ljudima, spravljaju ljekovite napitke i štuju prirodu. Predmeti i pomagala koje prema pričama najčešće koriste su kotlovi, metle, ogledala i čarobni štapići. Često bi se navodno magijski sprijateljle s nekom životinjom, na primjer mačkom, žabom ili zmijom. Suprotno vjerovanju Crkve i pisaca knjige Malleus Maleficarum, to nisu bili demoni, nego najobičnije životinje. Spravljale su mnoge napitke i pomagale ljudima iz svog sela ili okolice. No jesu li sve bile takve? Ili su ipak postojale vještice čije su magične moći bile skoro božanske? Nešto od toga možete saznati u ovom kratkom osvrtu na četiri relativno poznate vještice.

 

baba_yaga.jpg Cirka
Circa ili Kirka (engleski Circe), kćer grčkog boga sunca Heliosa koja živi na svom osamljenom otoku. Kad se neki brod nasuče na njezin otok, ona jadne mornare pretvara u životinje. Jako davno Odisej se nasukao na njezin otok, te je ona sve njegove mornare pretvorila u svinje. Odiseja nije uspjela pretvoriti jer mu je bog magije i glasnik bogova Hermes dao ogrlicu koja ga je zaštitila. Kad je vidjela da njene čarolije na njemu ne djeluju, zaljubila se u njega i vratila njegovu posadu u normalno stanje. Rekla mu je što će ga još dočekati na njegovom putovanju, objasnila mu kako da se zaštiti od pjesme sirena i kako da izbjegne Scilu i Haribdu.

Baba Yaga
Baba Yaga (u Poljskoj Jezda, u Češkoj Jazi Baba) je grozna ruska kanibalistička vještica. Imala je željezne zube i često se razljutila bez ikakvog povoda. Njezine najdraže žrtve bila su djeca. Prvo bi ih skuhala i pojela, a tada bi im glodala kosti. Živjela je duboko u ruskim šumama, u maloj kolibici koja je stajala na četiri goleme kokošje noge, te je imala ogradu napravljenu od ljudskih lubanja na šiljcima. Ova moćna čarobnica često je prikazivana kako leti na meti, i gdje god je išla pratile su je strašne oluje.

morgan_le_fay.jpgMorgan Le Fay
Priče o Morgan Le Fay ili Morgani potiču iz keltske mitologije i legendi o kralju Arturu, legendarnom kralju Engleske. Kroz vrijeme priče su se mijenjale, a u kasnijim verzijama spominjala se kao Arturova polusestra. Prema jednoj varijanti priče, vladala je Avalonom, vilenjačkim otokom s golemom magnetskom kulom u sredini. Onaj koji je znao ovladati moćima kule Avalonske, mogao je pomicati otok iz mora u more. Imala je učenicu Vivien koju je poslala da uništi Merlina. Vivien je uspjela, te je tako Morgan Le Fay oštetila Arthurovo kraljevstvo oduzimajući mu savjetnika. Jednom se preobrazila u Arthurovu ženu Guenevere te začela njegovo dijete. Nazvala je dijete Mordred, a on je, kad je odrastao, smrtno ranio Arthura i uništio njegovo kraljevstvo.

Hekata
Grčka božica kojoj su u različitim razdobljima pripisivali razne sfere utjecaja, a ovdje će biti prikazana jedna od njih, dobrano začinjena stvarima koje su joj se pripisivale i izvan okvira grčke mitologije.

Po toj interpretaciji, Hekata je strašna božica-vještica, ali i zaštitnica čudovišta. Pomagala je Hadu i Perzefoni u održavanju Podzemlja, te je posjedovala čopor paklenih pasa kojih su se svi bojali. Svake bi noći sa svojim psima pohodila groblja i raskrižja i ako ljudi na njima nisu ostavili hrane za njene pse, osvetila bi im se urocima i još gorim stvarima. Bila je prikazivana kao trostruka božica – imala je tri tijela, ali su joj glave ponekad bile prikazivane kao životinjske, npr. pseća, zmijska i konjska. Poznata Hekatina svećenica, također moćna čarobnica, bila je Medeja. Pomogla je Jazonu iz legende o Argonautima da dođe do zlatnog runa tako što je uspavala zmaja koji ga je čuvao.

Zbog straha od vještica u srednjem vijeku, tisuće je žena bilo spaljeno na lomači u bolesnim, fanatičnim progonima Crkve i inkvizicije. U moderno doba, priče nude mnoštvo interpretacija o njima i njihovim sposobnostima, a ima li u svemu tome trunke istine, nemoguće je odrediti.

 

Literatura:
Skupina autora: Mitologija, DK d.o.o., Rijeka
Roger Lancelyn Green: King Arthur and his knights of the round table, Puffin Classics, 1994
Skupina autora: Fantasy Encyclopedia, Kingfisher, 2005

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona