godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Hefest - nabrijani kovač

Autor: Nea

Bog kovač, zaštitnik obrtnika, kipara, metalurga i vatre bio je pravi majstor svojeg zanata. Od 1_hephaestus.jpgGrka prozvan Hefest, od Rimljana Vulkan, no mi ćemo zanemariti tu činjenicu u priči o ovom, među bogovima omiljenom, bogu.

O dolasku Hefesta na svijet postoje dvije verzije, ali ona zanimljivija kaže da je bio dijete božice Here i boga Zeusa. Kada je Hera rodivši Hefesta vidjela da je hrom, bacila ga je s Olimpa u ocean gdje su ga prihvatile i odgojile morske božice Eurinoma i Tetida. Rastao je u njihovoj pećini pod morem i izučavao kovački zanat. S vremenom je postao odličan majstor pa je iskoristio svoje znanje u vrlo slatkoj i domišljatoj osveti vlastitoj majci. Naime, iskovao je zlatno prijestolje i kao poklon poslao ga Heri, a ona glupa ili lakoma uvali se u njega ne razmišljajući ni tren, te ostade zarobljena skrivenim okovima. Niti jedan bog nije imao moć da ih pokida i tako oslobodi Heru. Nakon što ih je prošla strašna ljutnja poslaše glasnika Hermesa kako bi doveo Hefesta nazad na Olimp.

2_athena-refusing-the-advances-of-hephaestus_2.jpgHefestu put na Olimp nije bio niti na kraj pameti, što je otvoreno rekao u lice bogu Hermesu pa iznenađenim bogovima nije preostalo ništa drugo nego upregnuti svoje moždane vijuge i smisliti drugi plan. Naravno, nema boljeg sredstva za pregovore nego što je vino! I tako se ovaj put Dioniz spusti do Hefesta i njih dvojica provedoše jednu zanimljivu i razuzdanu večer. Hefest zbog vina zaboravi svu nepravdu i oprosti majci, te ga Dioniz na magarcu dovede na Olimp, gdje u optimističnom zanosu Hefest oslobodi Heru.

Tada mu roditelji u zahvalnost dadoše za ženu najljepšu od svih božica, Afroditu. Ali, Afrodita kao Afrodita. Seksualna ovisnica varala ga je s Aresom kad god i gdje god je stigla i kad Hefest za to sazna, bez puno razmišljanja uvali joj košaricu. No, ni on nije bio baš krasan tip. Pričalo se da je pokušao silovati Atenu koja mu je ipak uspjela pobjeći, a njegovo sjeme palo je na tlo te se tako rodi Erehtej iz Zemlje, Geje.

Ali vratimo se mi na malo manje protuzakonite stvari. Hefest, manijakalni radoholičar, nije 3_hephaestus_.jpgmirovao od svojeg dolaska na Olimp. Preuredio ga je od temelja sagradivši veličanstvene palače od zlata, srebra i bronce. U tom pohodu nije zaboravio ni na sebe, te si sagradi veličanstvenu palaču i u njoj fantastično opremljenu radionicu gdje mu je glavni pomoćnik bio sam Kiklop, a u kojoj je Hefest dan i noć izrađivao čudesne stvari. Zeusove munje, Hermesova krilata kaciga i sandale, Afroditin pojas, Agamemnonov štap, Ahilejev štit, Heraklova čegrtaljka, Helijeve kočije, Erosov luk i strijele i Hadova kaciga nevidljivosti samo su neka od čudesa koja su neprekidno izlazila iz njegove radionice.

Unatoč tome što bez stvari kojima ih je Hefest opremio bogovi ne bi bili tako moćni kakvi jesu, puni egoizma i narcisoidnosti nisu Hefesta uzimali za ozbiljno nego, vidjevši ga kako znojan, hrom i umoran, vječito u pokretu vrluda Olimpom, glasno bi mu se smijali, a svi dobro znamo kako bogovi mogu biti glasni.

Najznačajnija odlika Hefesta bijaše ta što je držao do časti svojeg zvanja. Zato je vjerojatno ona stvar o silovanju Atene samo još jedan prljavi trač. Naime, on se nikada nije miješao u živote i borbe mitskih junaka i za svaku zaraćenu stranu jednako je kovao oružje. Na primjer, kada ga je božica Tetida naganjala da napravi fantastično oružje njenu sinu Ahilu, u isto vrijeme je napravio jednako super oružje Ahilovu neprijatelju Memnonu, odgovarajući suznim molbama božice Eos. Ni u ratove se nije miješao. Uz jedan jedini izuzetak. U bitkama na trojanskoj zaravni ukrotio je vatrom, na molbu boginje Here, rijeku Ksant čiji je bog htio valovima ubiti Ahila.

4_heph_.jpgUza svu svoju zanesenost stvaranjem, Hefest nikada nije zaboravljao svoje štovatelje, kovače i zanatlije koji svoj posao obavljaju uz pomoć vatre, te ih je uvijek brižno čuvao. Tako se, zahvaljujući Hefestu, ljudsko društvo razvijalo.

Šteta za nas što nije bilo više tako nabrijanih bogova.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona