Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Aboridžinska mitologija II

totem.php
Totem

Totemizam

Totemizam odražava način na koji Aboridžini svrstavaju ljude, prirodne pojave i živa stvorenja u jedan jedinstveni sustav koji izražava jedinstvo prirode i čovjeka, kao jednog velikog plemena.  

Totem može biti bilo što u prirodi sa čime se čovjek može povezati i onda to štovati. Kako Aboridžini ne mogu poštovati zajednički objedinjene sve mnogobrojne aspekte prirode jer ih je previše, oni to čine tako što su svoje štovanje podijelili na toteme preko kojih onda štuju čitav prirodni svijet.

Totemi im omogućavaju suradnju s okolinom i pružaju im povjerenje u prirodu. Totem može biti sve u prirodi i ljudskom okruženju: biljke, životinje, cvijeće, vjetar, kiša, oluja, grom, munja, zvijezde, sunce, mjesec, oblaci, oruđe, oružje, hrana, higijenske potrepštine, vatra, dim, voda, dijelovi tijela, želje, bolesti, zdravlje, životinjski organi i dijelovi predmeta. Totemizam je središnji ustroj aboridžinskog svjetonazora i kao takav, sudjelovao je u oblikovanju njihovih društvenih skupina i međusobnih odnosa unutar svake od njih, jednako kao i u oblikovanju mitologije i obreda te njihove cjelokupne tradicije i kulture.

 

Vrijeme snivanja i stvaranje svijeta

U najvećem broju aboridžinskih priča o stvaranju ono se naziva Vrijeme snivanja. U mnogim mitovima svijet, ljudi, životinje, biljke i prirodu stvorila su i nadjenula im imena nadnaravna bića koja su nakon toga nestala u zemlji ili na nebu. Sav svijet stvoren je od tvari koja je postojala prije samoga stvaranja i nije stvoren ni iz čega. Ta bića nisu stvorila svijet, već su ga oblikovala već postojećeg i "sirovog".

Aboridžini vjeruju da je Nebo postojalo oduvijek, samo što na njemu nije bilo nebeskih tijela, a tako i Zemlja koja je nalikovala pustinji. Oblikovanje svijeta i svih živih bića otpočelo je kada su se probudila te u prazan i mračan krajolik sišla s neba i izišla iz zemlje mistična bićaBožanski preci (koji se nazivaju i Nebeski junaci, jer ih je većina sišla s neba).

Putujući nebom i velikom pustinjom, stalno su mijenjali svoj izgled, pretvarajući se uglavnom u različite životinje. Nisu oblikovali samo materijalni svijet, već su i svim živim bićima koja su stvorili podarili zakone kojih se moraju pridržavati. Ti su zakoni nepromjenjivi i zauvijek su zapisani u krajoliku kako ih nitko ne bi zaboravio. Ljudima su darovali i razne vještine nužne za preživljavanje, a svatko je dobio svoj totem kojega je morao štovati te vlastiti San koji je smio ispričati samo određenim članovima svoga plemena.

dreamtime_head_clear
Vrijeme snivanja

Nakon što su završili posao, Božanski preci povukli su se u prirodu pa su se neki pretvorili u stijene ili životinje koje Aboridžini osobito štuju, neki su postali pjesma koja se oživljava za posebnih obreda, a neki najvažniji među njima uvukli su se u vračeve. Božanskih predaka je vrlo mnogo jer svaki kraj i svako pleme imaju svoje, nazvane različitim imenima, koji su se pojavili samo u tom određenom području i oblikovali tamošnji krajolik i njegov živi svijet.

Vrijeme snivanja i uloga Božanskih predaka zajednička je svim Aboridžinima iako gotovo svako pleme i klan ima vlastitu priču o oblikovanju svijeta i vlastite Božanske pretke. No, prema svim predajama najprije su stvorena nebeska tijela, zatim ljudi i na kraju biljni i životinjski svijet.

rainbow_serpet
Dugina zmija

Dugina zmija

Najvažnija među Božanskim precima, mogli bismo čak reći vrhovno božanstvo, bila je Dugina zmija i predaja o njoj, pod različitim imenima, raširena je kod svih Aboridžina.

Duga je simbol božanskog mosta između Neba i Zemlje, odnosno između duhovnog i materijalnog pa tako i Dugina zmija predstavlja poveznicu između duhovnog i materijalnog svijeta. Ona je podarila moć stvaranja Božanskim precima, a sama je stvorila svu vodu, uključujući more i kišu, pa ju se štuje kao nositeljicu života jer voda je nužna za sav život, a u najvećem dijelu Australije nema je dovoljno.

aboriginal-boomerang-0859S
Bumeranzi

Dugina zmija bila je ta koja je ljudima dala spoznaje o zakonima, kulturi i obredima, uzevši ih od jednoga mitskog bića. Ona je prisutna i u šamanskim ritualima jer predstavlja magični konopac po kojemu se šamani uspinju u nebo (osim po stablima) kako bi komunicirali s mrtvima. Duginu zmiju predstavlja i bumerang - najpoznatije aboridžinsko oružje, a isto tako i glazbeni instrument  didjeridoo, koji podsjeća na alpski rog.

Ostali Božanski preci oblikovali su krajolik onoga područja u kojem su se pojavili, no Dugina zmija činila je to po cijeloj Australiji. Njezinim putevima hodočaste Aboridžini kako bi posjetili sveta mjesta (Thalu),od kojih su najpoznatija Katatjuta i Uluru, na kojima su božanski preci ostavili posebnu energiju – Djang.

O Katatjutau i Uluru, kao i o nebeskim tijelima i živim bićima u aboridžinskoj mitologiji pročitajte u našem zadnjem članku.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona