kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Charles Squire: Mitologija Kelta

Autor: Nea

Mitologija_KeltaNaslov knjige: Mitologija Kelta
Autor: Charles Squire
Godina izdanja: 2005.
Nakladnik: CID-NOVA
Format: 20x14 cm
Uvez: meki
Broj stranica: 371
Prevoditelj: Jurica Medved
Jezik originala: engleski

U knjizi "Mitologija Kelta" koju je izdala CID-NOVA, autor Charles Squire upoznaje nas s keltskom mitologijom od njenih početaka pa sve do danas.

Pokušavši prikazati važnost koju keltska mitologija ima na tlu Velike Britanije i Irske te koliko je zapravo ukorijenjena u kršćanstvo, ističe dugu i važnu tradiciju ovih zemalja u čuvanju i prenošenju mitologije kroz povijest i generacije.

U uvodnom dijelu, koji se sastoji od četiri poglavlja, autor nas upućuje na izvore znanja o keltskoj mitologiji, objašnjava tko su bili antički Britanci te govori o njihovoj religiji. Rukopisi poput Knjige o tamno-smeđoj kravi, Knjige iz Leinstera, Knjige iz Ballymota, Žute knjige iz Lecana, Crne knjige iz Caer Mar Thena, Knjige o Aneurinu, Knjige o Taliesinu, Crvene knjige iz Hergesta izvori su keltske mitologije. Oni potječu iz razdoblja od 12. do 16. stoljeća kada je u Irskoj, Škotskoj i Walesu napokon nastupio mir te započelo razdoblje literarnog preporoda.

U poglavlju Tko su bili antički Britanci? opisuje nam dvije rase. Starija rasa bila je  starosjedilačka, niskog rasta, crnomanjasta, tamnoputa, tamnih očiju i izdužene lubanje. Njihov jezik pripadao je klasi nazvanoj "hamitska". Druga rasa bila je sušta suprotnost prvoj, a zvali su ih Keltima. Bili su visoki, svjetlokosi, plavih ili sivih očiju, širokog čela, a s obzirom na jezik pripadali su arijskoj obitelji.

Kelti su podijeljeni u dvije velike skupine koje dolaze u različitim razdobljima. Prva skupina su Gaeli (stanovnici Irske, Škotske i otoka Man), a druga Briti (stanovnici Engleske i Walesa). No, Charse Squire ne zadržava se samo na šturim opisima tih plemena, nego nas vrlo temeljito s obiljem detalja uvodi u život drevnih Kelta.

Tako, primjerice, saznajemo da su Kelti priređivali sjajne zabave. Oba spola voljela su nakit, muškarci su nosili kape od mekanog filca dok su žene kosu plele u pletenice. Njihova se odjeća sastojala od bluze s rukavima, hlača koje su prijanjale uz zglobove, šala ili ogrtača pričvršćenog na ramenu kopčom ili brošem. Izrađivali su ih od debelog filca ili vune obojene raznim sjajnim bojama. Prema piscu Diodoru, tkanine su bile iskrižane malim kvadratima ili linijama "kao da su prošarane cvijećem".

No, za vrijeme bitke, muškarci nisu imali nikakva pokrivala za glavu već su svoju gustu kosu češljali prema naprijed i bojali u crveno sapunom načinjenim od kozjeg sala i bukvinog pepela sve dok ne bi izgledali, prema Posidoniju (koji je posjetio Britaniju oko 110. pr. Kr.), „manje nalik ljudskim bićima, a više divljim šumskim ljudima“. Osim toga, u ovom poglavlju možete pročitati i nešto više o obiteljskim odnosima i odgoju djece, građevinama, oružju i štitovima, bojnim kolima...

Prema Cezaru, čiji su izvještaji značajan izvor o Keltima, Rimljani su bili impresionirani umijećem vozača bojnih kola "koji su mogli zaustaviti konje u punoj brzini na kosini i odmah ih okrenuti; mogli su trčati po rudama kola i stajati na jarmu, a zatim se vratiti u kočiju".

Nakon što nas je upoznao s keltskim životom i uveo nas u njihov svijet, autor se u slijedećem poglavlju bavi njihovom religijom. Naravno, tu značajno mjesto zauzimaju druidi - keltski svećenici. Druidi su bili posebno visokog položaja. "Bili su svećenici, liječnici, čarobnjaci, proroci, teolozi, znanstvenici i povjesničari svog plemena. Posjedovali su svu duhovnu moć i svo ljudsko znanje a po rangu su bilo odmah iza kraljeva i vođa. Bili su oslobođeni bilo kakve državne službe, bez obzira je li u pitanju bilo sudstvo ili ratna obveza, kako bi se bolje mogli baviti svojim aktivnostima. Njihove su odluke bile konačne."

O učenjima druida zapravo se vrlo malo zna jer nikad nisu dopustili njihova zapisivanja. No, Cezar o njima piše: "Jedna od njihovih vodećih dogmi uključuje neuništivost duše, koja nakon smrti prelazi u drugo tijelo. Oni drže da se ovim učenjem ljudi potiču na vrlinu, budući da zanemaruju strah od smrti. Također raspravljaju i uče mlade mnogim znanjima o nebeskim tijelima i njihovim kretanjima, o veličini svijeta i naše Zemlje, prirodoznanstvu i utjecaju i moći bogova."

A kad smo već kod bogova, ostatak knjige upravo se odnosi na njih. U dva velika dijela: Bogovi Gaela i Britanski bogovi, Charles Squire tka cijeli svijet keltske mitologije.

Prvi dio sastoji se od 11 poglavlja: Bogovi Gaela, Bogovi stižu, Uspon Boga Sunca, Keltski argonauti, Rat s divovima, Smrtnici osvajaju Bogove, Bogovi u progonstvu, Irska Ilijada, Keltske ljubavne priče, Finn i Fenijanci, Slabljenje i pad Bogova. U njima upoznajemo bogove, junake i ostala mitološka bića Gaela.

Kao i u svakoj mitologiji, tako i u gaelskoj postoje dvije suprostavljene strane. Na jednoj su bogovi dana, svjetla, života, plodnosti, mudrosti i dobra, a na drugoj strani demoni noći, mraka, neplodnosti i zla. Dobri bogovi su okupljeni kao obitelj oko božice Danu od koje uzimaju svoje dobro poznato ime Tuatha De Danann tj. "Pleme" ili "Narod božice Danu".

Zli bogovi povezani su sa ženskim božanstvom Domnu, a njihov kralj Indech je njezin sin. No njihovo poznatije ime su Fomori, koje je izvedeno iz dvije gaelske riječi čije je značenje "pod morem". Za Fomore se također smatra da su stariji od bogova, potomci "Kaosa" i "Stare noći" te su ogromni i deformirani. Najpoznatiji od njih je Balor. U svom opisu mitološkog svijeta Squire navodi izvore, legende, priče i pjesme kojima ga potkrepljuje.

Druga cjelina posvećena je britanskim bogovima i sastoji se od 10 poglavlja: Bogovi Britanaca, Avanture Bogova Hada, Prosidba Branwen i odrubljivanje Branove glave, Rat čarolijama, Pobjeda svjetla nad tamom, Mitološki dolazak Arthura, Blaga Britanije, Bogovi kao vitezovi kralja Arthura, Pad Bogova, Preživljavanje keltskog poganizma u modernim vremenima.

U ovom dijelu predstavljena nam je mitologija stanovništva Engleske i Walesa koja se razlikuje od irske i škotske mitologije. Problem s britanskom mitologijom je nedostupnost i necjelovitost izvora. Ovdje se autor koristi srednjovjekovnom zbirkom iz 12. stoljeća „Mabinogion“, konkretno njenim dijelom „Četiri grane Mabinogija“ (koji se sastoji od priča o rođenju, životu i smrti nekoliko likova keltske mitologije) te nekim velškim pjesmama.

Britanski bogovi ponekad se prikazuju u tri obitelji: "Djeca Done", "Djeca Nudda" i "Djeca Llyra". Međutim, smatra se da se radi o samo dvije obitelji jer je Nudd često opisivan kao sin Belia koji je sin božice Done. Predstavlja nam i keltske ljubavne priče za koje se smatra da su izravno utjecale na viteški romantizam srednjeg vijeka. Takav je razgovor između junaka Cuchulainna i djevojke Emer.

U poglavljima Mitološki dolazak Arthura, Blaga Britanije, Bogovi kao vitezovi kralja Arthura bavi se najpoznatijom britanskom legendom – legendom o kralju Arthuru. U njima Squire pokušava otkriti i objasniti tko je zapravo bio Arthur: bog, kralj, ratnik ili netko nepoznat te tko su bili njegovi vitezovi.

Pad Bogova govori o gašenju poganstva kojem je uveliko pridonijelo kanoniziranje nekih keltski bogova dolaskom kršćanstva u pokušaju da stanovništvo lakše prihvati novu religiju, dok su neki bogovi jednostavno nestali. Samo rijetki, koji nisu bili prigodni prilagođavanju kršćanske religije, a mitološke priče o njima bile su duboko ukorijenjene među narodom, preživjeli su i opstali.

O tome autor piše u završnom poglavlju Preživljavanje keltskog poganizma u modernim vremenima osvrćući se na činjenice da keltski bogovi danas žive u tradiciji, obiteljski ritualima i toponimima iako danas mnogi njihovi poklonici „ne znaju niti zašto niti koga štuju“.

Na kraju, jedino što možemo reći je da je ova knjiga, unatoč tome što je opsežna i bogata pričama, legendama i pjesmama, vrlo zanimljiva i lako čitljiva te da će u potpunosti zadovoljiti sve ljubitelje mitologije, a posebno keltske.

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona