kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Hugh Howey: Silos

Silos-Hugh-HoweyNaslov knjige: SILOS
Autor:
Hugh Howey
Godina izdanja:
2013.
Nakladnik:
Znanje d.o.o.
Uvez:
meki
Broj stranica:
470
Prevoditelj:
Maja Klarić
Jezik originala: engleski

 

"SILOS" Hugh Howeya je plamen nade za sve (anonimne) samo-izdavače; nakon prvog nastavka tj. prve priče što je nakon objave na internetu prikupila toliko simpatija čitatelja koji su zahtjevali nastavke da je naposljetku zapela za oko izdavačima i režiserima, oni koji nemaju nikoga da ih progura u svijet objavljivanih pisaca mogli su si lakše držati palčeve. "SILOS" se za sada sastoji od 9 priča koje se vežu uz postapokaliptičnu Zemlju i one koji su preživjeli u podzemnim 'silosima' izgrađenima u svrhu prezervacije ljudske vrste od uništenja koje je sama izdirigirala. Što reći o serijalu čijoj popularnosti svjedoči postojanje woolpedia.org te sve većeg zamaha trenda čitanja, a uskoro i gledanja?

Za sada smo čitali prvih pet priča koje tvore jednu cjelinu i koje su prikupljene u svesku omnibus, a koji se već i kod nas, vjerovali ili ne, mogu nabaviti u izdanju Znanja.

Ideja misteriozno oformljenog, odnosno strogo kontroliranog i korjenito represivnog društva koje se takvim ne čini na prvi pogled nije nova, kao niti ona o 'kolijevkama' za preživljavanje kataklizme, odnosno bijegu čovječanstva u neprirodan okoliš radi nemogućnosti života na površini planete. Utoliko je sama premisa ove zbirke novela zanimljiva, međutim Howey se nije baš iskazao u spekuliranju, niti znanstvene baze svojih premisa, niti njihovih sociološko-psiholoških reperkusija. Interesantan je prikaz društvene strukture u kojoj su ulogu svećenstva, koje manipulira populacijom, preuzeli informatičari. Ukratko, tko želi čitati "Silos", treba a priori prihvatiti da tisuće ljudi živi u podzemnim, autarkičnim bunkerima iz kojih stotinama godina nisu izašli – i da im je to posve ok (ne, ovo nije nastavak "Stepfordskih supruga"). Ako se ne možete prestati ispitivati kako bi to uopće bilo izvedivo te dizati obrve svaki puta kada u tekstu naiđete na novo „objašnjenje“, nemojte se primati ove knjige. Hard SF-ovci, tražite dalje.

Plus ove knjige, odnosno obilježje trenda sa stjegonošom G.R.R. Martinom, je da Howey ne preza potopiti lađe likovima na neočekivanim mjestima tijekom radnje. Čitatelj biva vođen u nekoliko slijepih ulica, da bi se na nit fabule iznenađeno vraćao neočekivanim putevima, no kada se podvuče crta, završetak omnibusa je predvidljiv i... ofucan. Taj svojevrsni hepi-end i dječje nadobudan optimizam koji podsjeća na rađanje novog Sovjetkog saveza je najveći razlog zašto ovu knjigu ne bih svrstala u Young Adult nišu. Naime, krasi je mnogo obilježja Young Adult scene iako likovi nisu u pripadajućoj dobnoj skupini: nespretno pisanje i stil koji nezgrapnošću upada u oči, komplicirana i neuvjerljiva ljubavna priča koja okupira protagoniste iako se većinu vremena nalaze u smrtnoj opasnosti, kritika na društvo i one koji su ga takvim stvorili, aktivna borba i rušenje establišmenta, asertivni ženski likovi, sazrijevanje i preuzimanje odgovornosti. Knjiga između redaka pokušava evocirati jake emocije, progurati poneku mudru te iznjeti kritiku današnjeg militarističko-interesnog plesa velesila po globusu, ali u tome se ne udaljava od razine Young Adult romana. Međutim, čitajući "Silos", bojim se da nije riječ o Young Adult s elementima ljubića ili hard SF-a ili sociološko-političko-ekonomsko-religijsko-psihološke ekstrapolacije oblika ljudskog društva u malo daljnjoj budućnosti, već da je to 'poadolescentnjena' spekulativna fikcija pisca kojemu treba urednik. Njena fama samo zrcali ukuse današnjih čitatelja.

Kome je preporučiti? Idealno mlađim čitateljima i onima koji žele lako štivo. Zatim onima koji ne cjepidlače oko vjerodostojnosti serviranih postavki, kojima ne smetaju plošni likovi i neizbalansirano pisanje, te koji se ne zamaraju oko očitih rupa u priči. Onima koji vježbaju brzo čitanje. Onima, poput mene, koji će unatoč svemu htjeti vidjeti kako su protagonosti razrješili krizu. Ipak su u pitanju djeca naše djece.

Doduše, "Silos" će biti zanimljivo pogledati u kinima baš zbog svojeg egzotičnog settinga i dinamične radnje, te likova koji kao da su izrezani iz knjige šablona pa utoliko lakše prepoznatljivi i prezentabilni na filmu. Who needs character development when you've got stereotypes, right? Voljela bih pročitati Howeyevu priču bez likova izvađenih iz ladice sebi sličnih i, naravno, tek nakon što istu pregleda kvalitetan urednik.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona