godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Rita Monaldi, Francesco Sorti: Salajevo jaje

Autor: Tirena

salajevo_jaje250Naslov knjige: Salajevo jaje

Autori: Rita Monaldi i Francsesco Sorti
Godina izdanja: 2011. 

Nakladnik: Fraktura

Uvez: Meki
Broj stranica: 296 str.
Prevoditelj: Mirna Čubranić

Jezik originala: talijanski

Jedna od najvećih senzacija Interlibera 2011. zasigurno je drugi posjet Hrvatskoj bračnog spisateljskog para Monaldi i Sorti koji su se svojim ciklusom Imprimatur, Secretum, Veritas, Mysterium…o opatu kastratu, poznatom diplomati i špijunu Attu Melaniju, proslavili ne samo kod nas nego i u cijeloj Europi. Izborom tema koje se tiču najvećih događaja u baroknoj Europi, ali i izravnim postavljanjem pitanja o mogućim krivim povijesnim (re)interpretacijama, autori su pali u nemilost u rodnoj Italiji, pa osim što su promijenili mjesto stanovanja, primorani su svoje sljedeće nastavke tiskati čak u Nizozemskoj. Iako ovaj ciklus predstavlja vrhunac njihova književna umijeća, a nastavak Mysterium tek je nedavno izašao iz tiska (prijevod je najavljen za kraj 2012. godine), autori su odlučili stvoriti nešto manje ambiciozan, ali ništa manje zanimljiv ciklus o posvojenom Salaju.

Prva knjiga serijala o Salaju, Salajeve sumnje smještena je u renesansnu Italiju i upoznaje nas s dobro poznatim povijesnim likovima Leonarda da Vincija i njegovog posinka Salaja. Ono što bi čitatelj očekivao jest naglasak na prikazu uma velikog genija Leonarda i njegovim pothvatima, no autori u središte odlučuju staviti posve netipičnog junaka: bludnika, izjelicu i varalicu Salaja. Salaj je zapravo tipični renesansni čovjek koji uživa u životu, umjetnički je nadaren i svaki slobodni trenutak troši na ugodu. No, s druge strane, sposobnost racionalizacije situacije omogućuje mu izlaz iz svakog problema, ali i uključivanje u vodeće povijesne zavjere. U Salajevim sumnjama otkriva se plan Nijemaca, tzv. Alzašana, koji žele srušiti papinsku vlast i uspostaviti novu njemačku vjeru. To čine tako da šire klevete o papama i Rimu, a sebe uzdižu kao narod od kulture i znanosti sa Strasburgom kao novim središtem.

Salajevo jaje ponovno u središte stavlja urotu, no ovaj put o otkriću novoga kontinenta. Kako bi naslikao najpotpuniju kartu svijeta Leonardo da Vinci šalje Salaja u Rim da potraži jednu geografsku knjigu na temelju koje će izraditi savršenu kopiju. Salajev naizgled jednostavan zadatak kupovine knjige pokrenut će niz događaja koji će dovesti do otmica, ubojstava, preljuba, ali i otkrivanja dobro čuvane tajne o novim otkrićima. Naime, dotadašnje vjerovanje da je Ameriku otkrio Vespucci pobija upravo «salajeva» knjiga, a teorija zavjere ide toliko daleko da navodi Kolumba kao papinog sina, ali i mogućnost da nije ni on otkrio Ameriku, nego čak netko treći. 

Dok su Salajeve sumnje pisane u obliku pisama, Salajevo jaje je pisano na dva načina: u obliku zapisnika sa suđenja i u obliku Salajevih dnevničkih ispovijesti koje piše u zatvoru nakon što je uhićen zbog sumnje da je u Rimu počinio niz zločina. Stilski se ovaj nastavak ne razlikuje od prethodnog; i ovdje je Salajev rukopis prepoznatljiv po svojim pravopisnim pogreškama, vulgarizmima, psovkama i slobodnim izričajima. Duhovitost i nesputanost dio su Salajeva karaktera koji plijeni, pa čitatelji, iako možda nisu uvučeni u tekst povijesnom problematikom, ostaju vjerni knjizi do kraja.

Iako je ovaj povijesni ciklus daleko slabiji i manje pamtljiv od onog po kojem su postali poznati, Monaldi i Sorti Salaja su ipak pretvorili u prepoznatljiv lik koji će se pojaviti u još jednom nastavku, a pritom nisu iznevjerili osnovni koncept istraživanja i otkrivanja povijesnih tajni. Što god radili, Monaldi i Sorti će i dalje ostati jedni od najvećih pisaca povijesnih romana našega vremena.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona