kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

James A. Owen: Kronike Imaginaria Geographia - Tu su zmajevi

tu_su_zmajeviNaslov knjige: Kronike Imaginaria Geographia
Autor: James A. Owen
Godina izdanja: 2010
Nakladnik: Algoritam
Format:  15,5 x 24 cm
Uvez: Tvrdi
Broj stranica: 280str.
Prevoditelj:  Andrea Bagović
Jezik originala: engleski

 

Romanom Tu su zmajevi,  ljubitelji J.R.R. Tolkiena, C.S. Lewisa i Charlesa Williamsa doći će na svoje. Iz pera američkog pisca Jamesa A. Owena dolazi nam vrlo uzbudljiv fantastični roman namijenjen djeci i mladima (prvenstveno), međutim, zbog svoje kompleksnosti i mitološko-povijesne konotacije zasigurno će zaintrigirati mnoga odrasla srca.

Inače, radi se o prvoj knjizi iz serijala Kronike Imaginaria Geographia, a ista je ništa drugo doli atlas alternativnih svjetova koji nas okružuju.

Upravo taj atlas je artefakt velike moći za koji brinu tzv. skrbnici, što nas dovodi do početka radnje koja počinje u Londonu daleke 1917. godine ubojstvom određenog profesora. Na mjestu ubojstva nađu se trojica mladića: Charles, John i Jack (za koje na kraju knjige saznajemo tko su zapravo); koje nakon nekog vremena misteriozni Bert odvodi svojim čarobnim brodom u svijet mašte koji im se na prvi pogled čini nemogućim i fascinirajućim, a opet tako poznatim.

Kroz alternativne svjetove, za koje junacima kao vodič služi atlas Imaginaria Geographia, junaci plove čarobnim letećim brodom, Indigo Zmajem, te se, praćeni posadom koja se sastoji uglavnom od satira, to dvoje ljudskih bića, hvataju u koštac s najvećim zlima te spašavaju ne samo svijet/svijetove iz  Imaginarie Geographie, nego i naš svijet skupa s njima.

Također, u knjizi ćemo naći zbilja maštovita objašnjenja Nessie, legendarnog čudovišta Loch Nessa te kako se ono pojavilo usred Škotske, ali i druge legende i mitove na temelju čega saznajemo odakle su povjesničari i pisci kroz stoljeća crpili inspiraciju i pronalazili motive za rad.

Sam roman je pisan u stilu C.S. Lewisove Narnije. Krase ga epsko pripovijedanje te detaljni opisi prostora i vremena, ali i povijesno-mitološka kompleksnost koja ga povezuje  s Tolkienom i/ili Williamsom. Prenaglašene alegoričnosti, inače svojstvene fantastičnim romanima, nema. Također, možda najzanimljiviji element u cijeloj knjizi je intertekstualnost. Osim s trojicom ranije spomenutih pisaca koji su autoru knjige očiti uzori, pronaći ćemo elemente nordijske, keltske, egipatske i antičke (grčke i rimske) mitologije, ali i elemente Biblije, raznih narodnih i modernih bajki te čak i moderne literature.

Inače, iako je roman prožet magijom, junaci knjige obični su ljudi te se njihova avantura svodi na promatranje magičnog u svijetovima u kojima se nađu igrom slučaja. Svi ti svijetovi ravnopravno koegzistiraju s našim svijetom te kod trojice junaka izazivaju čuđenje i šok. Međutim, na kraju ih sva trojica prihvaćaju kao takve (kao što kroz knjigu saznajemo, mašta je ponajbitniji faktor pri izboru skrbnika, a njih trojica, kao što ćemo saznati, mašte imaju u izobilju).

Prvi put u fantastičnom romanu avanturističkog karaktera, uloge glavnih junaka preuzimaju učitelji, tj. profesori i novinar, što će mnogima iz profesije biti vrlo, vrlo zanimljivo. Također, sama jednostavnost, ali intertekstualnost te primjeri intermedijalnosti i citatnosti koji čine osnovicu ovog romana, čine ga štivom koje bi bez problema moglo pronaći svoje mjesto među obaveznom lektirom za osnovnu školu.

Osobno, ova knjiga je mojoj malenkosti literarno otkriće ove godine te dobiva moju najtopliju preporuku.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona