jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

gotManje od tri mjeseca ostala su do početka prikazivanja posljednje sezone Igre prijestolja. Datum izlaska je nedjelja 14. travnja, a epizode će biti premijerno prikazivane uobičajenim tempom od jednog nastavka tjedno, što znači da se izlazak zadnje epizode kompletne serije očekuje 19. svibnja.

George R. R. Martin: Ples zmajeva

ples_zmajeva_prvaNaslov knjige: Ples zmajeva
Autor: George R. R. Martin
Godina izdanja: 2011
Nakladnik: Algoritam
Format:  15,5 x 24 cm
Uvez: Tvrdi
Broj stranica: 596 str. prvi dio i 584 str. drugi dio
Prevoditelj: Vladimir Cvetković Sever i Tajana Pavičević
Jezik originala: engleski

 

 

Predugo smo čekali na petu knjigu serijala Pjesma leda i vatre, sada već legendarnog američkog pisca i scenarista Georgea R.R. Martina te smo ju napokon dočekali. Je li se isplatilo čekati svo to vrijeme? U nakladi Algoritma dolazi nam knjiga Ples zmajeva, podijeljena u dva sveska, odnosno dvije knjige. Razlog tome jest svakako to da je knjiga preopsežna (brojem stranica) da bi bila u jednom svesku te će nas stoga malo jače «opaliti po džepu» kupnja iste.

Prvi dio knjige je bio teško razočaranje i nimalo u stilu Martina i nimalo u okviru očekivanja, barem što se prvih 350-ak stranica tiče. Naime, taj dio je ponavljanje svega što se dogodilo u proteklih pet knjiga kroz poglavlja nekih likova koji su proteklih pet knjiga dobili malo ili ništa prostora, sa svega nešto malo novih likova, podataka i zanimljivosti (obrađenih kroz poglavlja nekih likova koji dotad nisu imali svoja poglavlja, kao npr. Theon Greyjoy), ali ono što najviše razočarava i odbija je svakako stil pisanja, koji kao da nije Martinov. Nalazimo puno copy-paste scena, čak i poglavlja, sve je pisano pomalo monotono što često čini prvi dio vrlo zamornim za čitanje.

Nakon skoro 350 pročitanih stranica knjiga dobiva nagli zaokret i postaje ono što smo od Martina očekivali, uzbudljiva i napeta, zanimljiva i prepuna intriga. Međutim, kako naglo postaje zanimljiva, tako i naglo prestaje te počinje jedan zbilja opsežan dio u kojemu su objašnjene sve rodbinske veze, svi ratovi i poneke povijesne činjenice (kronološki).

ples_zmajeva_drugaSrećom, nedugo nakon izdavanja prvog dijela Plesa zmajeva izašao je i drugi, a za taj dio imam samo riječi hvale. Naime, koliko je prvi dio knjige bio monoton i pomalo zamoran, toliko je drugi dio knjige napet, uzbudljiv i zapravo sve ono što smo čekali. 

Ratovi, dvorske intrige, špijunaže, seks… Iskonska intriga vrhunski dočarana genijalnim epskim pripovijedanjem, dijalozima i spletkama, zavrzlamama i mnoštvom neočekivanih situacija, sve lijepo upakirano «martinovskim stilom» vraća nam osjećaj čitanja Igre prijestolja. 

U drugom dijelu imamo poglavlja Arye, Jona, Daenerys, ali i nekih drugih manje i ne manje važnih likova, kao i nekih likova čija smo poglavlja s nestrpljenjem očekivali u prvoj knjizi, a nismo dobili, pratimo unutarnja previranja istih, promjene koje su prošli događaji izazvali u njima te utjecaj tih promjena na svijet oko njih.

Ono što možda treba svakako izdvojiti, kao možda i najočekivaniji element, je odrastanje Daenerys, kako fizičko, tako i psihičko, ali i ono što čekamo od kraja prve knjige - zmajeve. Da, napokon su odrasli i napokon njihova prisutnost dolazi do izražaja.

Jon, kao jedan od najomiljenijih likova također odrasta, i opet, također i fizički i psihički. Upravo je on jedan od likova radi kojih ćemo Martinu na kraju knjige spominjati svu daljnju i bližu rodbinu.

Dakako da kao suma sumarum nikako ne možemo preporučiti da se ova knjiga ne pročita, jer iako ima poneka zamjerka tu i tamo, ipak je to peti nastavak Pjesme leda i vatre, možda najočekivanije fantasy knjige 21. stoljeća te kao takva i više nego opravdava sva očekivanja koja su prema njoj postavljena kako od publike tako i od kritike. 

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona