kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Ciklus fantasy članaka: Povijest fantasyja 1. dio

prerafaeliti21. Magovi i bardi

éala éarendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended

Iz anglosaksonske srednjovjekovne pjesme (Zdravo, Earendele (Jutarnja zvijezdo), najsjajniji od anđela, ponad Međuzemlja ljudima poslan.)

"Aiya Eärendil, elenion ancalima!", Tolkien (Zdravo Earendile, najsjajniji od zvijezda!)

Kada govorimo o nastanku fantasyja, za većinu ljudi, taj misaoni koncept predstavlja maglovito i nepoznato kopno, vrlo slično onima koja se pojavljuju u pomorskim legendama. U pokušaju da rasvijetlim neprohodne obale danas tako popularnog žanra, prilikom dolaska na ovaj forum, napisala sam članak „Rani dani fantasyja“ u kojem sam vrlo ukratko spomenula najvažnija imena pred-tolkienovske ere. U ovoj seriji članaka, pokušat ću malo detaljnije približiti svjetove određenih autora, ali i društvene prilike koje su za ovaj žanr imale presudnu, oblikovnu ulogu. 

Grubim razdobljem nastanka fantasyja, smatra se druga polovica 19. stoljeća, prorečena romantizmom i njegovim idealima, te interesnim područjima koja su uključivala mistično, okultno, jezivo, egzotično i drevno. Ipak, kao referentne pojave, izdvojila bih nekoliko fenomena ovog doba; art nouveau i prerafaelitsku slikarsku školu, spiritizam, europski okultni revival i nekoliko slavnih prijevara. No, krenimo redom.

prerafaeliti2.Prerafaeliti i spiritizam

Art nouveau, revoluciju u umjetnosti, s Engleskom je vrlo entuzijastično upoznao čovjek pod imenom William Morris. Morris je također bio i član takozvanog bratstva prerafaelita, nekonvencionalne slikarske škole čiji je predvodnik (iako ne i najslavniji predstavnik) bio Dante Gabriel Rossetti.

Prerafaeliti su slikali uglavnom mitske i srednjovjekovne teme, prepune simbolizma i magije, a najpoznatiji članovi  bili su William Holden Hunt, John Everett Millais, F. G. Stevens, J. Collinson, T. Woolner i W. M. Rossetti, te Gabrielova supruga Elizabeth Siddel, koja je, osim slikarice, bila i jedan od njihovih najpoznatijih modela.

prerafaeliti3Druga je bila Morrisova supruga Jane. S njima su bili povezani i tada vrlo utjecajni kritičar John Ruskin, te Edward Burne-Jones, a slikari na koje su utjecali uključuju Johna Williama  Waterhousea, Evelyn De Morgan, Gustavea Moreaua, Arthura Hughesa i mnoge druge.

Ova sapuničasta priča čudnovatih odnosa sadrži samoubojstvo Siddelove nakon gubitka djeteta i vezu Gabriela i Jane, da ne spominjemo kako je Burne-Jonesova supruga Georgiana bila  kći Georgea MacDonalda, autora prvog službenog fantasy romana za odrasle, koji je pak bio mentor Lewisa Carrolla, a kako je i nju suprug varao, održavala je platonsku vezu s Williamom Morrisom, s obzirom da su oboje bili moralno superiorniji svojim partnerima. Kasnije je njegova kći, May Morris, bila  bliska s Florence Farr, glumicom koja je bila članica okultne grupe Golden Dawn, možda najjače poveznice s ranim piscima fantasyja.

Istodobno, s druge strane oceana (doslovce istodobno; prerafaeliti su osnovani 1848., iste godine kada je, između ostalog, umrla Emily Bronte), tri sestre pod prezimenom Fox; Leah, Margaret i Kitty, stvaraju novu religiju; spiritizam. Iako su ove inteligentne djevojke izvele trik s društvom ne bi li imale uzbudljiviji život nego su im tradicija i spol dodijelili, velik broj ljudi počeo se interesirati za duhove i nove pristupe vjeri.

helena_b

 

1875., Ukrajinka Helena Blavatsky osnovala je takozvano Teozofsko društvo. Dalje o ovim osobama i društvima možete čitati na mnogim mjestima, a poznata fikcijska djela na tu temu  su roman „Captivity“ Debore Noyes, film „Dante's Inferno“ iz 1969., te BBC-jeva mini serija „Desperate romantics“ iz 2009.

Ako vas je ovo zainteresiralo, ne propustite nastavak članaka u kojem obrađujem ožvljavanje okultizma u Francskoj istodobno s nastankom spiritizma u Americi, s naglaskom na grupu Hermetički Red Zlatnog Svitanja ili Golden Dawn. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona