kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Život i djelo: Frank Frazetta

Autor: Belmorn

frazetta-self-portrait.jpgKada je osvanula vijest da je slavni fantasy slikar Frank Frazetta umro, moja prva reakcija bila je tužni smiješak. Frank je umro niti godinu dana nakon svoje supruge Ellie. I nije teško shvatiti kako osoba koja je toliko puna strasti i emocija da se to prelijeva u njegove radove ne ostaje na svijetu dugo nakon svoje velike ljubavi. Frank Frazetta živio je život punim plućima, slikao je, bavio se sportom, imao avanture i veliku romansu koja je trajala preko pedeset godina. Nama su ostala njegova djela koja bismo trebali iskoristiti kao motivaciju da i mi živimo život.

Frank je rođen u Americi, u četvrti Brooklyn u New Yorku 1928. Već kao dijete pokazivao je veliki talent za crtanje i to do te mjere da su njegovog oca pozvali u školu koju je pohađao i uvjerili tog tradicionalnog Talijana da sina upiše u umjetničku školu. Tamo je upoznao svoje prijatelje s kojima će kasnije započeti svoju karijeru. Od te grupe najpoznatiji su danas Angelo Torres i Nick Meglin, glavni crtač i urednik MAD Magazinea. Jedni drugima su pomagali u radu i nalaženju posla još sredinom 1940-ih. Frazetta svoju karijeru počinje graditi na stripovima i radi u tada najprestižnijim kompanijama EC Comics, Avon Comics i National Comics (koji su postali DC Comics), radio je na svim žanrovima od smiješnih životinja do vrlo realističnih SF i western stripova. Njegov stil tada je vrlo sličan stilu Hala Fostera koji je poznat i kod nas zbog svog stripa Prince Valiant. Prvi strip koji je radio sam bio je Thunda – king of Kongo, u osnovi kopija Tarzana, na kojem je radio 1952. Od 1955. do 1962. radi kao ghost artist na Li'l Abner stripu. Ghost artist je crtač koji radi većinu crteža na stripu i za to dobiva plaću, ali nije naveden nego zasluge preuzima osoba koja je strip stvorila.

frazetta-ellie.jpg1956. Frank i Ellie su se oženili i 1962. su već imali 3 djece kada je Al Capp, vlasnik Li'l Abner stripa rekao Frazetti da će mu srezati plaću na pola. Frazetta daje otkaz na licu mjesta. Tu počinju najteže godine u Frankovoj karijeri. Strip scena se još nije počela oporavljati od kraha i Frank dobiva odbijanac za odbijancem uz obrazloženje da je njegov stil zastario i da se takav stil više ne prodaje. Preživljava crtajući erotski strip za Playboy. 1964. za Mad Magazine radi crtež Ringa Starra i tu mu kreće nova karijera. United Artists Studio ga unajmljuje da slika postere za njihove filmove. Posteri koje je slikao bile su vrlo dinamične karikature. Postaje vrlo popularan i plaćen je preko 3000 dolara po posteru. U ranim šezdesetima to je bilo jako puno novaca. Kada mu jedan od direktora u studiju za koji je radio kaže da se drži karikatura i ne pokušava raditi realistično, tvrdoglavi Talijan se zainatio i odlučio vidjeti da li se može probiti slikajući vodenim bojama i uljem na platnu, realistično.

Prvu naslovnicu je prodao za izdanje knjige Tarzan za samo 150 dolara. Svaka sljedeća slika mu je udvostručavala poštu od fanova, ali pravi boom nije napravio sve do naslovnice za Conana. Conan je bio na tržištu već godinama, svakih par godina izašlo bi novo izdanje i imalo je svoju cult publiku. Ali tek sa Frazettinim naslovnicama prodaja je eksplodirala. Prodavalo se doslovce na milijune primjeraka. Kada su izdavači shvatili što se događa, počeli su ga unajmljivati sve više i više. Kada on nije mogao uzimati više posla, počeli su otkupljivati prava na njegove slike i onda tražiti knjigu kojoj bi ta naslovnica odgovarala. Ili čak unajmljivati pisce da pišu knjigu na temelju naslovnice. Što je do dana današnjeg jedinstveni slučaj. Slika Death Dealer stvorila je cijelu franšizu. Knjige s Frazettinim naslovnicama su se prodavale i po pet do deset puta bolje od knjiga s alternativnim naslovnicama. Ali najfascinantniji dio svega bio je Frazettin pristup. Do tog trenutka ako bi izdavač naručio sliku, original je pripadao njima. Frazetta je prodavao samo pravo na objavljivanje, a originale zadržavao. Danas je to standard u industriji i mnogi slikari se uzdržavaju prodajući originale, ali započeo je to Frazetta. Frazettini originali danas postižu nevjerojatne cijene. Skice odlaze za nekoliko desetaka tisuća dolara. Slike vodenim bojama i preko stotinu tisuća. Zadnje prodano ulje na platnu, „Conan the Conqueror“, prodano je za milijun dolara.

frazetta-million.jpgU kasnijim godinama Frazettu je pratilo loše zdravlje. Infekcije štitnjače su mu teško narušile zdravlje. Stvarna katastrofa ga je pogodila 2001. Serija malih moždanih udara mu je onesposobila desnu stranu tijela. Frazetta, dešnjak, nije mogao slikati nekoliko godina što mu je teško palo, ali umjesto da odustane ili padne u depresiju Frazetta, koji je već u poznim godinama sam sebe učio slikati lijevom rukom, i u tome uspjeva. Do kraja života vrijeme provodi na svojem imanju, slikajući i baveći se lakim sportskim aktivnostima. Na njegovom imanju je i mali muzej njegovih slika otvoren za javnost. Frank se često znao žaliti da on nema ključeve muzeja jer se Ellie bojala da bi raznosio slike. Do svoje smrti 2009. godine, muzejem je upravljala Ellie. Nakon njene smrti Frankovo zdravlje počinje propadati i doživljava novu seriju moždanih udara.

Frank Frazetta je fantasy umjetnosti donio više nego što bi se na prvi pogled reklo. Njegova popularnost donijela je prva priznanja fantasy umjetnosti, njegovo tvrdoglavo odbijanje da preda originale donijelo je kontrolu nad vlastitim stvaralaštvom novim generacijama umjetnika, a njegova živa, strastvena, snažna djela probudila su maštu u tisućama koje su ih imale priliku vidjeti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona