kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Top 10 knjiga fantasy i SF tematike izdanih u Hrvatskoj 2009.

Autor: sabriel
Čini se da do maloprije nova 2009. postaje stara, a bliži nam se "nova" nova godina, 2010. Ova "stara" 2009. bila je iznimno bogata izdanjima (a navodno je krizna), kako SF/fantasy djelima domaćih, tako i stranih pisaca. Bilo je stoga izuzetno teško od po 15-20 naslova na svakoj strani, domaćoj i inozemnoj, izabrati po samo 5 naslova, koji zajedno ulaze u naš Top 10 knjiga 2009. godine.

Mnogi jako dobri romani, bajke i zbirke pripovjedaka su odbačene da bismo došli do broja 10. Željela bih ih stoga barem kratko spomenuti. Među njima su: Tuneli autora Rodericka Gordona i Briana Williamsa, U sebi Stephenie MeyerŽeljezna ruka Charlieja Fletchera, Paolinijeva Vatra, Kingove Gole kosti... Od hrvatskih pisaca nažalost smo morali zanemariti zbirku Cabron Irene Rašete, sferakonsku zbirku Strune nemira i zbirke drugih hrvatskih konova, Klekovačke vještice Zvonimira Baloga, 42 Darka Macana, Djevojčicu od leda i druge bajke Mile Pavičević, Fantastična bića Istre i Kvarnera Borisa Perića i Tomislava Pletenca i druge.
Prilikom odabira vodili smo se dvjema temama iz rubrike Knjižnica na forumu Eydis, a to su Top 10 knjiga 2009. u kojima su članovi portala mogli ostaviti svoje mišljenje, te topicom Knjiga u ruci u kojoj smo mogli vidjeti što forumaši čitaju i ponekad, kako te knjige ocjenjuju. Naravno, kod odabira su predvladavali i drugi čimbenici: pokazati izdanja različitih nakladničkih kuća te osobno mišljenje urednice. Na jednom broju mogu se naći i po 2 ili više djela istog autora, čime je istaknuta kvaliteta, popularnost i/ili spisateljska plodnost dotičnog. Knjige su brojčano poredane slučajnim odabirom.

Da ne duljimo, u top 10 knjiga 2009. godine ulaze...

Inozemni pisci i djela:

1. Grozničavi san (George R.R. Martin)
2. Tisućljetna misao i Rasudno oko (R.S. Bakker)
3. Elric od Melnibonea - Kronike crnog mača 2 (Michael Moorcock)
4. Ivan Aldenurijski (J. Perez-Foncea)
5. Knjiga o groblju (Neil Gaiman)Grozničavi san (George R.R. Martin)


groznicavi_san.jpgOvaj izvrsno napisan roman hvaljenog pripovjedača Martina nastao je 1982. godine, inače povijesno-vampirske tematike.
Ipak, prijevod je kod nas čekao dosta dugo, te je tek ove godine, kako se to klišejizirano kaže, ugledao svjetlo dana u nakladi Algoritma. Prevela ga je Tajana Pavičević, već dobro upoznata s piščevim stilom preko serijala romana Pjesma leda i vatre. "Krvavu" naslovnicu nacrtao je Igor Kordej. Budući da o ovom romanu postoji recenzija koja nudi puno bogatiji uvid u djelo, svratite do nje ili pak do istoimenog topica u Eydisovoj Knjižnici. Za znatiželjne, tu je i prvo besplatno poglavlje u PDF formatu.

Tisućljetna misao i Rasudno oko (R.S. Bakker)

rasudno-oko.jpgOve godine su posjetitelji SFerakona mogli uživo vidjeti i upoznati pisca R. Scotta Bakkera, u čiju je čast Algoritam vrlo brzo preveo još dvije njegove knjige: treći dio trilogije "Princ Ničega" - Tisućljetna misao i prvi dio "Aspekt-Cara" Rasudno oko. O autoru Bakkeru, kao i ukratko o njegovim djelima, možete pročitati članak na našem portalu koji će vam objasniti u čemu je tajna uspjeha ovih knjiga. Također vas potičemo da pročitate besplatna poglavlja Tisućljetne misli i Rasudnog oka kako biste dobili predožbu o piščevom stilu. Ilustracije su nastale od ruku Igora Kordeja, a prijevod potpisuje Anja Majnarić.tisucslojna-princ_nicega3.jpg


elric-kronike-2.jpgElric od Melnibonéa - Kronike crnog mača 2 (Michael Moorcock)

U prijevodu Milene Benini, ove godine je Zagrebačka naklada objavila drugi dio pustolovina Elrica od Melnibonéa. Roman sadržava četiri priče o albino caru Melnibonéa - Mornar na vodama sudbine, Usnuli grad, Dok se bogovi smiju i Raspjevana Citadela. Glavni lik car Elric prozvan je najpoznatijim albinom fantasyja, a u ovom dijelu sage otkiva se zašto je prozvan "ženoubojicom" te kako je upoznao svog vjernog pratitelja po imenu Mjesomrk. Elric nastavlja svoja putovanja, no i dalje je usamljen, unatoč prijateljima i legendama koje ga okružuju. Više o legendarom Moorcocku i čitavoj njegovoj bibliografiji možete saznati na njegovoj službenoj stranici Sweet Despise.


Ivan Aldenurijski (J. Perez-Foncea)
ivan_aldenurijski.jpg

Ovaj dječji fantasy roman iz pera mladog španjolskog pisca-početnika Pereza-Fonecee, dokaz je da ne dolaze svi uspješni romani samo iz engleskog govornog područja. Naklada Verbum prepoznala je njegov potencijal te je ove godine preveden kod nas, a njime je Verbum pokreuo novu biblioteku unutar svoje kuće, bublioteku Juventa namijenjenu djeci i mladima. Roman nosi čitatelju jedan novi svijet ispunjen potpuno novim čudnovatim i čudovišnim bićima, Kerrenima, krildenima, Morghucima i drugima koji su nastali na temelju piščevog istraživanja europske povijesne baštine. Roman ukazuje na humanističke i obiteljske vrijedosti, a više o njemu možete pročitati u našoj recenziji romana.knjiga_o_groblju1.jpgKnjiga o groblju (Neil Gaiman)

Nemoguće je iz ovog popisa izostaviti dragog nam Neila Gaimana i njegov novi roman za djecu (ali i one starije) Knjiga o groblju, u nakladi Algoritma. 
Ovaj "briljantan roman o životu i smrti, o ljubavi i odrastanju, te pronalaženju obitelji na najneočekivanijim mjestima", donosi priču o dječaku zvanom Nitko Owens koji živi na groblju, a odgajaju ga duhovi.
Roman je zaslužio svoje mjesto na ovoj top ljestvici ne samo zato što tako jako volimo Gaimana, već i zato što je osvojio i neke nagrade i priznanja: prestižnu književnu nagradu Newbery, nagradu za najznačajniju dječju knjigu godine Američke udruge knjižnica, te priznanje za najbolju dječju knjigu koje dodjeljuje Kirkus Reviews.
Za prijevod je zaslužna Dubravka Petrović, a naslovnica dolazi s britanskog originala Davea McKeana.
Također, ako već niste, pročitajte prvo besplatno poglavlje.
Domaći pisci i djela:

1. Zmije Nikonimora: Palača i Vrt (Sanja Lovrenčić)
2. Az, Krijesnici i Bizarij (Jasna Horvat)
3. Pegazari (Ivana Delač Horvatinčić)
4. Duh tame (Mirna Malinar)
5. Torquata (Iris C. de Corbavia)
Zmije Nikonimora: Palača i Vrt (Sanja Lovrenčić)zmije_nikonimora.jpg

Prvi dio trilogije "Zmije Nikonimora", Palača i Vrt, objavljen je zapravo u 2008. godini, ali na samom njenom kraju (dakle, u prosincu), čime nije uvrštena u prošlogodišnji top 10. Željeli bismo ispraviti tu nepravdu jer se radi o vrlo kvalitetnom fantasy romanu domaće autorice, pjesnikinje i prevoditeljice  Sanje Lovrenčić. Palača i Vrt izašli su u nakladi Autorske kuće, te na njihovoj stranici možete pročitati dijelove romana, no prije svega preporučamo našu recenziju koja će vas najbolje uvesti u maštovit i lijep svijet koji uzmiče pred nadolazećim ratom, svijet istkan od ostavštine slavenske mitologije. Još jednom pohvale lijepim kartama i naslovnici romana koju je izradila Ana Jakić-Divković.

Az, Krijesnici i Bizarij (Jasna Horvat)az1.jpg

krijesnici.jpgOva godina je posebno plodonosna bila za osječku autoricu Jasnu Horvat koja je objavila čak 3 romana: povijesni roman Az (Naklada Ljevak), dječji roman temeljen na slavenskoj mitologiji Krijesnici (Algoritam) i roman Bizarij u kojem se miješaju povijesni i fantastični elementi (Naklada Ljevak). Jasna Horvat je redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i teoretičarka kulture, što su 3 najvažnija elementa u njezinim romanima: statistika i opčinjenost brojevima, povijest grada Osijeka i hrvatska kultura i baština. Sva tri romana pratili smo najavama i po objavljivanju, no opet ćemo ponuditi niz linkova na kojima možete dobiti što pregledniji dojam i sadržaj o romanima: prvo besplatno poglavlje Krijesnika, sadržaj Aza i više informacija o knjizi Bizarij.bizarij.jpg
Na Algoritmovoj službenoj stranici raspoloživ je i najnoviji intervju sa autoricom.

Pegazari (Ivana Delač Horvatinčić)romanpegazari.jpg

Urednica proze na srodnom nam portalu NOSF i fantasy blogerica Ivana Delač Horvatinčić izdala je ove godine svoj prvi roman za djecu i mlade, "Pegazari". Pegazare smo pratili od njihove prve najave na listopadskom Rikonu, preko zajedničke blog-turneje s kolegicom Irenom Rašetom, do konačnog objavljivanja i promocije na Interliberu. No nije naodmet spomenuti o čemu se u njemu radi. Roman se, autoričinim riječima,  "bavi pegazarima, jahačima krilatih konja u mitskoj zemlji Eponiji koji pokušavaju vratiti ravnotežu između dva zaraćena naroda - no sve se temelji na pitanjima nasilja, opravdanosti osvete, te sasvim stvarnog bullyjinga." Dodatnu promociju ovog romana napravio je pisac Zoran Krušvar tako da je na svom poljskom blogu napisao englesku recenziju Pegazara, a očekujemo i recenziju na hrvatskom. Tko zna, možda u 2010. godini Ivana dobije i poljski prijevod svog prvijenca. Komentare o Pegazarima možete vidjeti/ostaviti u istoimenom topicu na Eydisu.duh_tame1.jpgDuh tame (Mirna Malinar)


Roman-prvijenac Duh tame uspoređuju sa serijalom Djeca zemlje američke spisateljice Jean Auel, napisala ga je mlada arheologinja i spisateljica Mirna Malinar, a objavljen je u nakladi Izvora.
Autorica je za pisanje knjige kao inspiraciju koristila autentičnu hrvatsku arheološku i speleološku lokaciju - spilju Bezdanjaču u okolici brda Vatinovca u Lici. Glavni junaci su jedan speleolog i njegova kći, no paralelno s njihovim životima autorica prati živote prapovijesnih stanovnika tog područja prije 3000 godina. O Duhu tame možete pogledati i kratku HRT-ovu reportažu, no ipak vam najviše preporučamo da uzmete ovu neobičnu i ljudski toplu knjigu u ruke.

Torquata (Iris C. de Corbavia)torquata.jpg

Zadnji roman koji smo odabrali također je prvijenac, a napisala ga je istarska svestrana umjetnica i svjetska putnica Iris C. de Corbavia. Objavljen uz pomoć biblioteke Hrvatski pisci u inozemstvu, roman je spoj povijesnog fantasyja, ljubavnog, ali obiluje i autobiografskim elementima -  "Svi u sebi nosimo neko naslijeđe, povijesti i legende. Roman je nastao u tkalačkom stanu mog života, legende sam dobila na dar te sam ih mogla prenijeti nekom drugom", izjavila je autorica za She.hr portal.
Povoljno o knjizi govorilo se u internetskim izvještajima s promocija romana, a novinar Davor Šišković u Puli je kazao: „Kad bi nekome morao kazati kakva je ovo knjiga, rekao bih mu da je to nešto između Začuđenih svatova Eugena Kumičića, Orkanskih visova Emily Bronte te Amberskih kronika Rogera Zelaznyja.
Vrijeme radnje je 15. stoljeće, točno kad se Krbavska bitka odvijala, no budući da se roman temelji na ideji seljenja duša, tako je i samo vrijeme promjenjivo. Glavni likovi su vitez Fran i vila Eleonora, a što se s njima zbilo, možete  (barem dok ne pročitate samu knjigu) otkriti u novootvorenom topicu u Eydisovoj knjižnici.


Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona