kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Intervju s Zoranom Krušvarom

Autor: Belmorn

Samo za vas donosimo eksluzivni intervju s mladim Riječkim piscom Zoranom Krušvarom, autorom dark fantasy romana Izvršitrelji nauma Gospodnjeg.

Zoran Krušvar rođen u Rijeci 1977, i još uvijek nije otišao. U sebi nosi gene Epulonovih podanika, koji se redovito bude i žeđaju svaki put kad prijeđe Učku. Bavi se manipulacijom masama te pisanjem knjiga, a u posljednje vrijeme otkriva i druge medije. Od knjiga se nije obogatio, iako je dobio par nagrada - od čega čak dvije "Sfere". Voli demo bendove, čokoladu, sir i svoje bližnje. Privlače ga podzemlja, ruševine i starine. Rijetko grize, a sjekirom slabo barata. Onima koji ovo čitaju želi poručiti: žalit ćete do kraja života ako ne kupite moju knjigu.

 

1) Za početak, nešto o tebi. Čime se baviš kad ne pišeš romane?

Kad se ne bavim pisanjem zaposlen sam u marketinškoj agenciji "Libra" u Rijeci. Također, povremeno se pozabavim nekom od radnji koje bi na kraju trebale dovesti do završetka postdiplomskog studija marketing menadžmenta u Rijeci. U preostalo vrijeme radim kolače (to mi je nova fora, nisam se još izvještio ali mislim da imam potencijala) i pokušavam čitati knjige.

2) Kako se probiti u Hrvatskoj kao fantasy autor?
Ne bih znao, ja se nisam probio. Po meni "probiti se" bi trebalo značiti da je 80% hrvatskih čitatelja fantasy literature barem čulo za tog nekog autora - ili njegove knjige. Volio bih da mi se to dogodi, ali mislim da za sad još uvijek nije. Zapravo, nisam siguran je li se to dogodilo ikome u Hrvatskoj.

3) Što te je navelo da počneš pisati?
O, ja sam bio naveden još kao klinac. Valjda sam imao bujnu maštu i svaki put kad bih nešto pročitao ili pogledao na tv-u, nastavio bih maštati o tome, stvarajući cijele nove scenarije, priče, likove i sl. Prvi put sam fantasy priču napisao krajem srednje škole, pokazao je nekolicini prijatelja i spemio u ladicu. Nakon nekoliko godina slučajno sam je našao, pročitao i jedini primjerak promptno bacio u kontejner. Bila je očajno loša.
Onako ozbiljnije sam počeo pisati negdje na drugoj ili trećoj godini faksa (Psihologija u Rijeci). Imali smo jedno dosadno predavanje, profesor je imao neku kvrgu na čelu i ja sam zamišljao što bi se dogodilo da mu sad ta kvrga eksplodira. Iz dosade sam počeo pisati o tome i napisao sam svoju prvu "pravu" priču. Od onda pišem.

4) Kako si došao na ideju za Izvršitelje nauma Gospodnjeg?
Ideja je nastajala postepeno. Ja sam najprije napisao nekoliko priča o Izvršiteljima, da bi se onda u mojoj glavi te radnje počele povezivati i slagati po vremenskoj liniji. Onda sam napisao preostalih 3/4 knjige, povezujući podradnje i likove, stvarajući roman koji je kronološki isfragmentiran. A ideja za prvu priču o Izvršiteljima je došla iz želje da analiziram lika koji je religijski fanatik i koji je pod utjecajem svojih stresnih životnih iskustava (konstantna opasnost, borba za život, čudovišta...) na određeni način "skrenuo" pameću.

5) Čiji su radovi utjecali na tvoju sliku vampira?
Meni su vampiri uvijek bili zanimljiva tema i trudio sam se bar djelomično pratiti produkciju te "vampirske" proze. Međutim, prilično me iritirao postojeći trend, a to je da "vampirske" knjige postaju sve manje horror, a sve više ljubavna limunada. Doduše, taj trend traje već bar petnaest godina, ali nije bitno. Ti sladunjavi, napaćeni vampiri su mi bili toliko iritantni da sam imao snažnu potrebu raditi dijametralno suprotne likove - neumrle zvijeri koje pokreće glad za krvlju, a svoje ljudske emocije ostavljaju s druge strane groba. Htio sam vampira za kojeg ni jedna mlada gotičarka neće poželjeti da je ugrize. Tako da, zapravo, svoje vampire nisam oblikovao kako bi bili nalik nekim postojećim vampirima, nego kako bi se razlikovali. Sad kad u konačnici gledam što sam napravio, vidim da bi moji vampiri mogli nalikovati onima iz priča Stephena Kinga, zatim vampirima iz filmova "Vampiri", "Izgubljeni dječaci", možda čak i "Od sumraka do zore", a mislim da imaju i sličnosti s likovima iz White Wolfovog svijeta "World of Darkness".

6) Nešto o sljedećem projektu? Planovi za budućnost?
Moj sljedeći projekt je roman za djecu. Glavni likovi su plišane životinje, već je napisan i trenutno tražim za njega izdavača. Od fantasy projekata imam započeta dva: jedan koji sam stavio na stranu jer izgleda kao da bi mogao postati poduža knjiga, ili čak trilogija pa se bojim da bi se s mojim trenutnim obavezama pisanje oteglo u nedogled, a drugi se tiče slavenskih bogova i napisane su tek dvije-tri kartce teksta tako da još nemam jasnu viziju hoće li postati roman ili duža priča.

7) Možemo li očekivati nove avanture oca Benedikta ili nekog od drugih likova?
Ovo me je već nekoliko ljudi pitalo. "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" su pisani na takav način da je ostalo puno prostora koji bi se mogao nadopunjavati nekim budućim radovima, ali trenutno nemam takve planove. Nije isključeno da ću se jednom vratiti toj tematici, no za sada je rano govoriti o tome. S druge strane, možda nove avanture napišu fanovi! Naime, ja sam već primio dvije fan fiction priče o Izvršiteljima, one će (zajedno s raznim drugim sadržajima) biti objavljene na web stranici http://izvrsitelji.com
koja bi trebala postati funkcionalna prije 25.5.2007. Naravno da su i svi drugi čitatelji koji imaju takve želje pozvani napisati svoju vlastitu priču o "Izvršiteljima", koju ćemo rado objaviti na webu.

8) Kakve si pripreme imao za pisanje? Neke povijesne spise o vampirima ili inkviziciji?
Budući da su i vampiri i red Izvršitelja nauma Gospodnjeg fikcionalni, nisam proučavao povijesne izvore o njima ili o sličnim sadržajima. Ali sam zato proučavao materiju o Histrima, templarima, srednjevijekovnoj Istri i talijanskim fortifikacijama iz 2. svjetskog rata oko Rijeke.

9) Na kraju neizbježno pitanje, postoje li vampiri?
Naravno. Periodično se okupljaju na Markovom trgu i piju nam krv na slamku.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona