kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Silent Hill 2

SH0206

Team Silent, kreator izvornog Silent Hilla, pod krovištem Konamija dovršava neovisni nastavak štovanog survival horrora i izdaje ga 2001 za Playstation 2.

Naslov je po instant uspjehu u posebnim Director’s Cut verzijama re-izdan za svjetsko tržište te prenesen na Microsoft Windows i Xbox. U godini 2012. Doživio je HD re-izdanje za Playstation 3 i Xbox 360.

Sljedeći uspješnu formulu prvog dijela, Silent Hill 2 zadržava sve aspekte gameplaya. Preuzimajući ulogu Jamesa iz trećeg lica, igrač će krenuti u istraživanje grada i njegovih lokacija u potrazi za tragovima koji bi ga mogli odvesti do razrješenja misterija. Služiti će se svjetiljkom, radio-prijemnikom i kartom grada kako bi se u zapuštenom, raspadnutom gradu snašao, moždanim vijugama nastojeći razriješiti zagonetke i povezati tragove koji ga očekuju, ali trebati će mu i svako hladno i vatreno oružje, streljivo i medicinski pribor koji će uokolo moći pronaći jer u praznim, maglom ovijenim ulicama neće olako nailaziti na ljude, ali će se i više nego jednom susresti s bizarnim, bezumnim kreaturama sklonim agresiji. Istraživanje je, ipak, znatno olakšano Jamesovom osjetljivošću za objektima, njegova se glava okreće uokolo prostora ovisno o tome pronalazi li što od interesa, pa igrač ne mora obraćati pozornost na sve što se uokolo nalazi, i prije ili kasnije se nauči oslanjati na njegove pokrete. Neki će to vidjeti kao redukciju istraživačkog ugođaja.

SH0202Težina igre dana je igraču na odabir opcijom podešavanja akcije i zagonetki. No igra ide prilično na ruku igraču. Sve što se nalazi ispod Normal težine toliko je lagano da bi u pravilu trebalo služiti samo replay igrama u kojima igrač ima neki određeni cilj. Kreature su usporene, neučestale i lako rješive i prvim oružjem koje se pronađe. Na preporučenoj Normal razini stvar nije ništa naročito drugačija, opreme ima pregršt, pa se tek na Hard razini može osjetiti otpor, koji će iskusnijim igračima ponovno biti nedovoljan. Vidjeti ijednom Game Over znači prije iznimnu nepažnju ili neiskustvo u gamingu, nego li zahtjevnost igre. To uključuje i neobične, rijetke boss borbe koje prije eksperimentiraju s idejom bossova nego li ih posve iskorištavaju. Zagonetke su nešto kompleksnije na Hard, ali u suštini nisu ni blizu onima iz prvog ili trećeg dijela, većinski se svodeći na sakupljanje brojeva, objekata i informacija. U kontekstu gameplaya, igra stoga nema ništa doista fundamentalno epsko, ali zato ostavlja prostora drugome što će zasjati.

SH0203Svojevrsna nezahtjevnost igraće vještine, dakle, ne bi trebala mnogima smetati jer odmjerenošću elemenata i direkcijom scenarija kreira fluidno igranje u kojem vrlo brzo do izričaja počinje dolaziti najsnažniji aspekt drugog dijela. Najlakšim epitetom okarakterizirana, priča Silent Hilla 2 jednostavno je savršena. U konstrukciji i direkciji podjednako, tim tehničkim vrlinama, ali od onih koja dotiče žicu duše. Njeno najvažnije obilježje zapravo je dramska zrelost kakve među igrama nema. Mnoge su izvrsne, nekoliko njih je briljantno, ali su sve ograničene različitim agencijama, cenzurama, žanrovima, ciljanom publikom. Silent Hill 2 oslobođen je tih okova i takav odabire baviti se dramom čovjeka. Baš po uzoru na glavnu muzu, Stephena Kinga, kao i u njegovim romanima, elementi horora ovdje su katalizator, mehanizam, detalj koji formom zabave iznosi sadržaj ljudskog života. Ali kakav!

SH0204Oslonjena na ozbiljno analiziranu psihologiju, radnja prodire daleko i zadire duboko u najteže od ljudskih problema, njegovu seksualnost i socijalnost, ali i najopasnije društvene aspekte na bazi morala. Silent Hill 2 psihologijska je kritika i borba protiv tabua društva, a problematiku prenosi najfinijim redateljskim izričajem, upečatljivim, neizbrisivim scenama odnosa posebno pamtljivih likova. Tu je svakako najvažnije istaknuti Jamesa kao jednog od najboljih glavnih likova uopće i svakako najživotniji, najrealniji od svih protagonista Silent Hill serijala. Nadalje, poznato je da serijal sadrži neobične dijaloge i pomaknute likove, ali jedino u Silent Hillu 2 svi su oni podjednako obrađeni, tragični likovi koji nose svoje osobne priče, isprepletene u kozmologiju serijala, i niti jedan od njih neće se u svojoj prezentaciji zaboraviti. Ne radi se samo o kritici društva i rušenju tabua, ne samo o psihologiji nas, niti samo o glavnom liku, pa ni samo o likovima i radnji, već uz sve to, i o Silent Hillu samom, o tome što on jest, kako jest i zašto jest. Svijet koji James istražuje prožet je do u najsitnije detalje povezanim sitnicama, i svi se njegovi elementi međusobno odražavaju jedni na druge, prokazuju na različitim razinama i pritom skrivaju mnoštvo easter eggova i referenci na opći kulturni krug koji okružuje Silent Hill. Ova je igra onoliko naša stvarnost koliko je naša stvarnost igra, pa uopće ne čudi što je Silent Hill postao fenomen po sebi.

SH0205Za potrebe igre, Akira Yamaoka skladao je briljantan trosatni soundtrack, jedinstvenu mješavinu psihodeličnog ambijenta, industriala, loungea, rocka i instrumentalne glazbe, dok je u suradnji s timom za efekte kreirao stotine semplova kojima se na različite načine pokušavalo uvesti misterij i jezivost u kosti igračima, a da pritom posve izbjegavaju frontalni pristup i jump scareove. Grafički napredan za ono vrijeme, developeri su dizajnom eksplicitni, ali uopće ne prekoračuju nastranost u onoj mjeri u kojoj su to, primjerice, činili u kasnijim naslovima. Suprotno, održavaju napuštenost i sablasnost, reflektirajući prije svega stanja likova i mijenjajući prikaz i teksture grada ovisno o promjenama psihe, pridajući posebnu važnost samo seksualnosti, koja igra značajnu ulogu u naslovu. Silent Hill, osim za najmlađe, tako nije onoliko hororističan, koliko je mističan i melankoličan, istražujući koncept horora iz jedne sasvim druge perspektive.

Silent Hill 2 pripada najboljim igrama u povijesti. Pruža sate zabave s idealno odmjerenom igrivosti, a svojom dubinom nadilazi video igru kao takvu. On nije tek proizvod i nije tek igra, pa ne pokrenuti ga znači propustiti dio svijeta uopće.

SH0201

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona