kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Diablo

 

diabloNaziv: Diablo
Platforme: Windows, Mac, PSX
Izdavač: Blizzard/Ubisoft/EA
Razvojni studio: Blizzard North
Godina: 1996.
Žanr: hack and slash
Multiplayer: da!!1!!1!

Diablo je hack&slash RPG iz 1996. godine. Razvio ga je Blizzard North za PC/MAC, u suradnji s Climax Group 1998. za PSX verziju koja je podržavala upravljanje kontrolerom, a izdali su ga Blizzard Entertainment i Ubisoft, odnosno Electronic Arts za PSX verziju.

 

Igra smješta igrača u ulogu ratnika koji se zatiče u Tristramu, gradu korumpiranih duša. Ispod tristramske katedrale oslobodilo se davno zatočeno Zlo i pokušava dosegnuti svoju potpunu moć kako bi zavladalo. Grad je pretrpio užase ubojstava i u njegove su ulice počeli navirati demoni. Bez pravog znanja o tome što ga uopće ondje čeka, ratnik se hrabro spušta u katakombe ispod katedrale i još jednom prije apsolutne propasti pokušava izvući Tristram iz nevolje.

D101Diablo je pri svojem pojavljivanju izazvao potpunu opsjednutost kod mase igrača i nastavio svoj rast popularnosti kroz drugi dio koji već bilježi status starog, ali posve aktualnog naslova, time zapravo nikada doista ne izgubivši se u vremenu ili sjećanju. Osnova igre je fenomenalno funkcionalna jednostavnost koja u najmanju ruku predstavlja projekciju bilo kojeg 2D side-scrollera u izometričnu perspektivu. Igra je temeljena na kretanju mišem-upravljanog lika koji se svojim vještinama suprotstavlja stotinama bezumnih protivnika čiji je jedini cilj skratiti ga za glavu. Neobjašnjivo, dok bi zbog toga tisuće drugih igara raskomadali na samom početku, Diablo se samo kod rijetkih biljaka pojavljuje kao dosadna igra. Njegova čar leži u stilskoj predstavi, dinamičnosti svakog svog aspekta, ali i iskrenoj, čestitoj banalnosti pristupa koja igrača neizravno mami da se igra, zaboravi i zabavi.

D102Igrač može birati između 3 osnovne klase koje predodređuju njegovog lika. Radi se o klasičnim, univerzalno funkcionalnim klasama Warrior, Rogue i Sorcerer koji se unutar igre razliku svojim statističkim predispozicijama. Igra ne sprječava niti jednu klasu da koristi bilo koji komad opreme ili magiju,  omogućujući tako hibridno oblikovanje likova, ali u načelu postoje skrivene mehanike i određeni limiti na maksimalnim atributima likova koji svaku klasu sprječavaju da u nekom području postane jača od specijalizirane klase predodređene za to područje. Uništavanjem protivnika igrač prikuplja XP bodove i prelazeći pragove stječe nove razine na kojima preraspodjeljuje primljene atributivne bodove. Rastom atributa rastu njihove borbene statistike, zauzvrat omogućujući nošenje bolje opreme, korištenje snažnije magije i veću izdržljivost pred divljim protivnicima. Svaka od klasa također posjeduje jednu specifičnu vještinu, no te vještine pojavljuju se više kao eksperimentalne, rijetko kada doista praktične i u svom smislu tek kasnije idejno razvijene.

D103Diablo je u punom smislu riječi dungeon crawler. Odmah na početku igre igrač odlazi u katedralu gdje izvire problem i ondje se spušta do sve dubljih i dubljih razina. Mogu se shvatiti kao raspoređene na tri osnovne razine težine. Jedan set tamnica relativno je prohodan i pritisak na igrača nije velik. Srednja etaža povećava težinu protivnika, intenzivira borbu i kreira kompleksnije labirinte, dok na trećoj etaži počinje veći kaos, znatno jači protivnici i konfuzni labirinti koji vode do konačnog Zla. Omogućene su različite metode vraćanja u grad u kojem se nalazi nekoliko funkcionalnih likova. Daju smjernice i informacije o zadacima, prepričavaju dijelove priče i trguju s igračem. Mape katedrale, zadaci, oprema i čudovišta nisu uvijek isti već se generiraju iz igre u igru u velikoj raznovrsnosti, što znači da se ista igra nikada ne prolazi dva puta, iz čega proizlazi fenomenalan replay value. Proces prolaženja postaje rutinski i poput simbola igre – kada nastanu veći problemi ili se skupi previše opreme, igrač posjećuje grad, rješava problem resursa i vraća se u tamnice, nastavljajući koljačinu. Radi se o totalnom grindanju – ali posve nezasitnom.

D104Zbog istog je vjerojatno igra i obožavana, kako onda tako i danas. U vrijeme kada su igre doista bile eksplicitne i mračne, Diablo se pojavljuje kao još jedan korak dalje. Sablasna glazba Matta Uelmana, izvrsni zvukovi, mračni dizajn, grube teksture i seksualni i krvni fetišizam prožimaju igru do posljednjeg piksela, a i za ono vrijeme smatrao se grafički naprednim. Već naredne igre taj su mračan aspekt znatno reducirale naspram Diabla, zbog čega Diablo stilski drži posebno mjesto na tronu. Također, mada se na prvi pogled čini kao da se radi o prilično glupim premisama priče (posebno za nešto što se naziva RPG-om), Diablo ustvari ima prilično dobro razrađenu pozadinu zbivanja – o ratu Pakla i Raja. Iza premisa igre stoje jasni kako, zašto, gdje i čemu. U smislu kreativnosti, priča Diabla u stvari je unikatna u svijetu, pa je zapravo suludo govoriti o lošoj priči.

D105Uz to, Diablo je također stekao popularnost zbog slobodnog multiplayera i online mreže na kojoj je moguće zajedničko igranje, tako ga pretvarajući u ponajbolju multiplayer igru svih vremena. Kasnije je izdana ekspanzija Hellfire, no na njoj nije radio Blizzard, pa se često uzima s dozom opreza. Radi se o posve solidnoj slashing ekspanziji koja služi tome da produži ono što se u igri voli na prvom mjestu i ni na koji način ne uzurpira niti jedan aspekt originala, stoga je preporučljiva. 

Vrijedi zaključiti, najjednostavnije formule su nekada najbolje, no zahtijevaju implementaciju s izvrsnom idejom. Od Diabla se nitko nije usudio kročiti u to područje ideje svijeta, a istovremeno je Diablo inspirirao masu naslova koji su preuzimali njegovu mehaniku i nudili svoje priče, primjerice Darkstone, Dungeon Siege i Torchlight. Diablo je tako još jedan od briljantnih starih naslova koje vrijeme ne može pregaziti, i zapravo mu se svaki igrač bilo kada može okrenuti i iskusiti gameplay vrijednost u najčišćoj formi.

 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona