Nastavak koji se čekao deset godina dobio je prvu najavu. U drugom dijelu hita iz 2009.-te očekujte posjet Bijeloj zombielandkući, Božić u zemlji zombija i monster truck.

jumanjiTreći film o Jumanjiju vodi nas kroz pustinju i prašumu. Kao da to nije dovoljno zahtjevno, grupi tinejdžera će u rješavanju igre pomoći ili odmoći njihovi djedovi.

xmenPrije izlaska filma vrijeme je da ukažemo na detalje koje je korisno znati prije nego feniks sleti u kina petog lipnja.

aladinU hrvatska kina danas stiže Aladdin, sljedeći u nizu Disneyevih hitova koji u novome ruhu obrađuje već ispričanu priču. Film će biti dostupan u dvije verzije, u originalu i sa hrvatskom sinkronizacijom.

goodomensNakon Američkih bogova, bliži se izlazak još jedne serije temeljene na romanu engleskog pisca. Djelo optimističnog naziva Good Omens izlazi krajem svibnja

Top 5 društvenih igara 2010.

Autor: Exxar

Kao i još nekoliko lista ove godine, odlučili smo našu top listu non-RPG društvenih igara ograničiti na pet mjesta. Razlog tome je što bi punu top 10 listu morali razvlačiti fillerima s obzirom da nismo mogli izdvojiti deset zaista izvanrednih ovogodišnjih naslova, pa smo radije odlučili smanjiti listu ali vam zato prikazati zaista samo one igre za koje smatramo kako ih nikako ne biste smjeli propustiti.

zombiedice_250Zombie Dice

Listu počinjemo rezultatom eksperimentalnog pohoda Steve Jackson Games u njima do sad neistraženo područje dice gameova. Zombie Dice nije bila dugo i nestrpljivo očekivana igra, no svojom jednostavnošću i pristupačnošću napravila je ogromni boom na tržištu. A što može biti zabavnije od igranja zombija koji se žele domoći što veće količine slasnih mozgova?

Premisa je jednostavna – igrači su zombiji koji pokušavaju uloviti što više nevinih žrtava kako bi se domogli njihove dragocjene sive tvari (naime imaju vrlo rafinirani ukus i ništa drugo im ne može proći za hranu), no žrtve nisu potpuno bespomoćne. Gameplay se svodi na bacanje custom-made kockica koje predstavljaju žrtve, a ovisno o tome što se okrene na kocki, zombiji se ili domognu mozgova, ili im plijen pobjegne, ili ih dočeka neugodnim iznenađenjem u obliku pucnja iz sačmare. Kockice se mogu bacati nanovo, nanovo i nanovo sve dok zombi ili nije zadovoljan količinom ulovljenih mozgova, ili dok ga se tri put ne odvali sačmarom, u kojem slučaju njegova runda završava bez ikakvog dobitka bodova. I u tom je sva filozofija igre – treba znati kada je pametno prestati i kada je dobro vrijeme za pohlepu, a odlučivanje se temelji na dotad pretrpljenim shotgun blastovima i raspoloživosti kockica, koje dolaze u tri varijante – one sa većom šansom za ulovom plijena, one sa jednakom šansom za svime te one sa većom šansom za shotgun blast.

Nekima se iz ovog opisa igra može činiti prejednostavnom, no to je i poanta – njena namjena je da se igra kao filler između partija "ozbiljnijih" igara ili u prilikama kada se nema vremena za nešto veće, jer partija doslovno može trajati pet minuta. A zabava eksponencijalno raste sa time koliko su igrači inspirirani za imitiranje zombija (Braaaaaaaaaains!!!1!1) i sveopću zezanciju. I ne zaboravimo – broj igrača teoretski je neograničen, iako se iznad 5-6 počinje osjećati usporavanje partija.

castleravenloft_250Castle Ravenloft Board Game

Sredinom godine Wizards of The Coast u prodaju su pustili Castle Ravenloft Board Game, igru prema kojoj su mnogi inicijalno bili skeptični jer Wizardsi do sada baš i nisu imali dobru reputaciju glede D&D spin-off proizvoda. Ispostavilo se da su je ovom igrom više nego popravili.

Tematika ove kooperativne tile-based dungeon crawl igre poznata je svakome tko iole drži do horror RPG-ova – igrači poprimaju uloge hrabrih duša koje se upuštaju u pohod na vampirskog grofa Strahda von Zarovicha, ni više ni manje nego u njegovom vlastitom dvorcu. Opasnost vreba na svakom koraku, a gameplay je vrlo raznolik i nimalo repetitivan zahvaljujući randomiziranoj prirodi tijeka igre te mogućnošću odabira nekolicine različitih scenarija.

Ono što je neke na prvi pogled odbilo od igre je činjenica da za mehaniku koristi pojednostavljeni set D&D 4th edition pravila, no to se zapravo ispostavilo kao pun pogodak – ona su zaista pojednostavljena do samih osnova koje će biti prepoznatljive fanovima 4.edicije ali također neće smetati onima koji 4. ediciju ne podnose, a upravo su idealna za primjenu u jednoj taktičkoj igri na ploči.

Da ne duljimo više – ovo je rijetka dungeon crawl igra koju se zaista može odigrati u sat vremena, brza je, uzbudljiva i izvrsnog ugođaja. Naša najveća zamjerka upućena je artworku koji iako prilično kvalitetan, prikazuje Strahda kao nekakvog divljaka a ne rafiniranog plemića kakvog znaju oni koji su s njim malo bolje upoznati.

deathangel_250Space Hulk: Death Angel – The Card Game

Iz Fantasy Flight Games dolazi nam kartaška, kooperativna verzija legendarne taktičke igre minijaturama na ploči, Space Hulk. Space Hulk je poznat kao izvrsna igra čija je najveća mana podrška za samo i točno dva igrača. Death Angel ispravlja tu boljku te također skraćuje i vrijeme partije koje se u Space Hulku moglo prilično otegnuti. Također, za razliku od Space Hulka Death Angel je jeftin i lako portabilan proizvod.

Igrači poprimaju uloge elitnih svemirskih marinaca u Warhammer 40,000 univerzumu, na zadatku da istrijebe prijetnju genestealer aliena na prastaroj, gigantskoj olupini svemirskog broda. Death Angel kao i Space Hulk omogućuje odabir jednog od nekolicine mogućih scenarija, no za razliku od Space Hulka radi se o kooperativnoj igri u kojoj se igra protiv "sustava". U Space Hulku je igrač na strani marinaca uvijek bio brojčano nadjačan i u vrlo, vrlo teškoj poziciji naspram genestealer igrača, a slična je situacija i ovdje. Igrači moraju biti vrlo oprezni kako njihovi marinci ne bi neočekivano podlegnuli hordama navaljujućih genestealera, a partija često završava tako da preživi svega jedan marinac koji ispuni cilj scenarija. Zajedno sa vrlo imerzivnim artworkom, karakterističnom atmosferom Warhammera 40,000 i velikom težinom igre, ovo rezultira jednim vrlo napetim feelingom.

Svaki od igrača vodi jedan fire team koji se sastoji od dva marinca, a igra se odvija polaganjem karata  po stolu što simbolizira poredak marinaca u koloni (njihov položaj i orijentacija su vrlo bitni), smjerove iz kojih genestealeri napadaju i slično. Fire teamovi su međusobno prilično različiti te njihov odabir može znatno utjecati na tijek igre. Pravila su takva da ne dopuštaju nastanak situacije u kojoj jedan igrač komandira cjelokupnom igrom, što je inače čest prigovor u kooperativnim igrama ovog tipa, te je to jedan od razloga zbog čega je igra tako teška. Taj element doduše nestaje kada igra samo jedan igrač te je tada igra znatno lakša.

irondie_250Irondie

Ova simpatična kolektibilna igra kockama nezavisni je rad talijanskog dizajnera Davidea Averare. Glavni dio njene primamljivosti leži u samim kockama koje dolaze u raznim bojama i vrlo zanimljivim oblicima te su rađene od metala, što u kombinaciji sa sjajnim finishom daje jedan izvrstan vizualni i taktilni dojam. No kakva je zapravo sama igra?

Radi se o taktičkoj igri za dva igrača (iako je moguće igrati i sa više) u kojoj igrači sastavljaju "vojske" od devet kocaka te se njima sukobljavaju. Kocke dolaze u tri klase (attack, defense i life) a svaka klasa se sastoji od tri tipa kocaka sa različitim ulogama (npr. smasher ili assault). Tip kocke jednoznačno je određen njenim oblikom, dok pojedine boje donose posebne mogućnosti te mogu pojačati određene tipove kocaka. Kolektibilni aspekt igre očituje se u tome što su osnovni setovi zapravo kompleti sa po jednom kockom svake vrste, no svih u jednoj boji, dok se dodatne kocke mogu nabaviti ili putem dodatnih osnovnih setova, ili putem expansion stickova i cubeova (koji sadrže 3 odnosno 27 dodatnih kocaka slučajno odabranih boja i oblika). A u ekspanzijskim paketima također se povremeno nalaze i Rare kocke koje su jače od običnih.

Pravila nisu komplicirana i partije mogu trajati vrlo kratko, a broj mogućih opcija je enorman. Čak i ako vas sam Irondie ne zanima, ove vrlo zanimljive i kvalitetno izrađene kocke možete koristiti u bilo kojoj drugoj igri sa šesterostranim kockama, s obzirom da su njihove strane numerirane standardnim rasponom od jedan do šest.

uskoci_250Uskoci

Ako ste u zadnje vrijeme pratili naš portal te ako ste ranije danas pročitali našu recenziju Uskoka, mogli ste s velikom vjerojatnošću pretpostaviti koja igra će se zasigurno naći na ovoj top listi. Naravno, radi se o Uskocima, prvoj igri mladog domaćeg studija Amalgam koju smo sačuvali kao šećer na kraju.

O njoj smo već puno pričali te stoga ovdje nećemo duljiti. Ova kartaška igra o hrvatskim gusarima kombinira vrlo kvalitetnu prezentaciju, vrlo zabavan gameplay i vrlo kvalitetan artwork u jednu iznimnu cjelinu sa nekolicinom originalnih elemenata (kada ste zadnji put trebali prelomiti voštani pečat da se domognete igre?). Ilustracije Milivoja Ćerana igri daju izvrsnu atmosferu, a mehanika dizajnera Ivana Kokića je jednostavna te istovremeno pristupačna širokim masama ali i okorjelim gamerima zbog potencijala za obiljem in-game prepucavanja.

Drago nam je što vam možemo predstaviti ovaj domaći proizvod koji zaista vrijedi te se nadamo da će nas u bližoj budućnosti dočekati još ugodnih iznenađenja iz Amalgamove radionice, ali i drugih domaćih autora. A svima njima želimo i uspjeh na međunarodnom tržištu, jer na kraju krajeva, time ćemo profitirati i mi igrači.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Prijatelji

Korisnička zona