kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Sjene tame (Dark Shadows)

DARK SHADOWS (2012)

Redatelj: Tim Burton
Scenarij: Seth Graham-Smith, John August
Glume: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green
G1Gg1Gg1

 

 opis

darkshadows1Novi Burtonov film temeljen je na kultnoj istoimenoj seriji Dana Curtisa, a snimljen prema scenariju Setha Grahama-Smitha i Johna Augusta. Pod utiskom kako je Burton više od jednom bacio oko na scenarij, njegova nova crna horor komedija Dark Shadows, nakon Alice in Wonderland, malo će mu pomoći u podršci fandoma.

Priča je izgrađena na zapletima nekoliko uvodnih epizoda serije Dark Shadows s dodatkom Burtonove romanse, ali je komponirana kao samostalna radnja koja ne treba nikakvo prethodno znanje. Film započinje Barnabasovom (Johnny Depp) naracijom o prošlosti njegove slavne obitelji Collins i zle sudbine koja ih je zahvatila, da bi se zatim radnja prebacila u sedamdesete godine prošlog stoljeća gdje upoznajemo Victoriu Winters (Bella Heathcote) na putu do Collinsove obitelji, pozvane na posao guvernante. Victoria će se brzo zaplesti u mrežu konfliktnih odnosa neobične obitelji, ali pravi kaos nastaje kada paralelno s njenim dolaskom iz obližnje šume radnici iskopaju Barnabusa Collinsa, vampira.

darkshadows2Dark Shadows je gusta juha pozitivnih i negativnih aspekata, čušpajz karakterističnosti Burtonovog filma, komično i crno, dramsko i ozbiljno, istovremeno i disciplinirano i van kontrole – ponegdje u srž pogođeno, ponegdje krajnje površno. U slučaju drugih autora reklo bi se za film da ne zna što hoće i kuda želi ići, možda i da pokušava biti više od onoga što jest, ali kako se to već može vidjeti u nizu Burtonovih filmova (Sweeney Todd, Big Fish, Beetlejuice, Sleepy Hollow…), radi se o specifično njegovom stilu pa se tako prije može govoriti o izoštrenoj namjeri, do neke mjere. Ono što u takvim okvirima ideja Burton s Dark Shadows radi jest vrlo kvalitetno pa se tek nakon te direkcijske forme u samom sadržaju ovog dosta tematski širokog naslova mogu pronaći nedostatci.

Dijalog i likovi igrali su bitnu ulogu u samoj seriji pa Burtonovi ovdje shvaćaju poantu jer Dark Shadows ima vrlo dobar dijalog i zaista zanimljivu paletu likova. Likovi su najprije utopljeni u moralno sivilo s mnoštvom različitih motiva, a nadalje se potpuno izbjegavaju tuđe i Burtonove greške kod njihove kreacije – o površnosti i klišejima samih Burtonovih djela ovdje nema govora. U glumi se može osjetiti prirodnost i sloboda i iako zauzimaju svoje tipične uloge, prisutna je suptilna svježina. To vrijedi za sve glumce uključujući i Deppa koji, iako je tipičan Depp i u strašnoj borbi s Jack Sparrowom, na momente pokazuje i specifičnost Barnabusa.

darkshadows3Problem kod likova su vrijeme prisutstva i posvećenost svakom liku prema općoj potrebi. Ljubavna veza koja se stvara između Deppa i Victorie je hladna, pa i same Victorie ima vrlo malo u filmu naspram njene svrhe. Michelle Pffeifer tumači gazdaricu Elisabeth Collins, a s obzirom koliko je filmu nerelevantna naspram antagonistice Angelique (Eva Green), poprilično je prisutna. Njezina obitelj: Roger (Johnny Lee Miller), Carolyn (Chloe Grace Moretz) i David (Gulliver McGrath) sporedni su likovi s kojima se film gotovo uopće ne bavi. Više razvoja i akcije nosi njihov sluga Willie (Jackie Earle Hayley) koji pak nema niti jednu bitnu točku u priči. U ovo se također upliće i sporedni lik dr. Julie Hoffman (Helena Bonham Carter) koju se povremeno iz sjene radnje ubaci i izbaci. Budući da su ovoliko raskomadani, pravo je čudo kako kroz film ostaju primijećeni. Navedeno najviše pogađa radnju koja, iako bi u načelu trebala ostaviti gledatelja zainteresiranog, ne uspijeva zbrinuti sve aspekte pa je dosta toga ostavljeno ekscentričnosti - što bi u očima strožeg žirija značilo djetinjasto ludiranje. Ovaj ga je film pun i nekada uspije, a nekada baš i ne. 

Bitan nedostatak je iznimna grubost egzekucije scena. Spontanost scena pripadan je Burtonu, ali s obzirom na potencijal i tehničku raskošnost filma možda bi smislenije bilo da se odlučio na ozbiljniji pristup. S obzirom na mogućnosti koje je otvorio do polovice filma, karikiranje naprosto bode. Također, film završava oduženim, antiklimaktičkim krajem s neizmjernom količinom besmislene borbe, a njegova zadnja scena je predvidljivi cliffhanger. Kako se između tih trenutaka događaju dojmljivi trenutci filma i slatki situacijski humor, možda se ipak valja pitati što je s filmom htio.

darkshadows4Čovjeka kojeg se drži holivudskim ekscentrikom malo što sprječava da isprobava što njegovoj filmskoj družini padne na pamet, ali barem se može zabavljati snimajući i omogućiti ljudima da povremeno pogledaju eskapistički film po guštu. Dark Shadows iza sebe ima praktički istu ekipu kojom Burton promiče svoj rad, ali ovoga puta radi se puno finije istkanom scenariju i znatno strpljivijoj režiji, stoga od Dark Shadows, specifično ako ste skloni burtonovštini, možete očekivati zadovoljavajuće, premda ne i oduševljavajuće, rezultate. Drugima će biti naprosto previše direkcijski razlomljen. Svakako za deset koplja kvalitetniji od Alice in Wonderland, ali još uvijek nije to…to.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona