HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

Osvetnici (The Avengers)

THE AVENGERS (2012)

Redatelj: Joss Whedon
Scenarij: Joss Whedon
Glume: Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston
G1G1G1
 opis
avengers_5

 

Nakon Incredible Hulka, Iron Mana, Thora i Captaina Americe, u suradnji s proteklim autorima serijala, prema vlastitom scenariju i direkciji, Joss Whedon donosi dugo iščekivani, udarni film The Avengers koji ih objedinjuje. Prvi tjedan prikazivanja rezultirao je nepredviđenom eksplozijom ($) - rana kritika i publika daju mu iznenađujuće visoke ocjene, kina su puna, broj posjeta raste. Zamalo pa remek-djelo?

Za temelj novoj radnji, ujedinjenje naslova izvedeno je po pravici. Kada se radi o Lokijevoj (Tom Hiddleston) sudbini, antagonistu iz Thora koji će ovdje dobiti novu priliku, može se primijetiti neistraženost aspekta, odnosno nategnutost njegove pojave. Po pitanju drugih likova, film je zatvoreni krug. Uz funkcionalnu dinamiku akcijskih i dijaloških scena, dobar dio filma posvećen je povezivanju prošlih nastavaka i razdvojenih likova temeljenih na filmu Thor - Whedonovom scenarističkom radu. Neka pitanja, naročito ona vezana za Thora, ostala su visjeti u zraku, ali s druge strane inteligentne male reference i iznenađenja te osjećaj proživljenog iskustva njihovih priča o postanku rezultiraju zadovoljstvom. Nadalje, jasno je kako su sve priče mogli još snažnije povezati i gotovo će sigurno svaki gledatelj pomisliti kako su baš mogli još ponešto dodati i za koječime se povući, ali zaista, ako je The Avengers ikada imao neku svoju svrhu, neki balans ozbiljnog i neozbiljnog, za fanove i druge gledatelje, zabavnog i misaonog, pronašli su sasvim opravdani optimum. Oni pak, koji prije The Avengersa nešto od njih nisu gledali, imat će problem s poistovjećivanjem. The Avengers se u potpunosti ponaša kao nastavak udruženih likova, stoga gledati ga bez prethodnika nema naročitog smisla.

avengers_3Jedino što je u The Avengers bilo doista bitno (pogoditi likove i kemiju njihovih odnosa) izvedeno je briljantno. Ne samo dobro u kontekstu tehnike, nego u srž pogođeno. Ako govorimo o Avengersima, govorimo o četiri veoma različite osobnosti i veoma različito napumpana ega. Thor (Chris Hemsworth) kao epski ratnik polubog iz dimenzije van svih ljudskih granica, Iron Man (Robert Downey Jr) kao totalno egocentrično apsurdan genij, Hulk (Mark Ruffalo) kao samosvjesno briljantni znanstvenik labilne psihe koji se u trenu može pretvoriti u nezaustavljivu kuglu uništenja i Captain America (Chris Evans) kao prvi od superjunaka, legendarni supervojnik, domoljubna dobričina ispravnih vrijednosti koja to svaki dan iznova utvrđuje, nadalje podmazani fanovima, očekivanjima i vječnim željama gledatelja za odmjeravanjem snaga njihovih miljenika, utjelovljeni kompetentnim, karizmatičnim imenima, zajedno na ekranu. Moglo je završiti toliko bijedno da bismo plakali godinama.

Ali, kako su samo besprijekorno odigrali njihove odnose na kartu ega, postepeno ih uveli u priču, povezali ih iz različitih perspektiva, suptilno im odredili uloge unutar družine i do samog kraja nisu dopustili da zajedno operiraju, a glumci se sukobili karizmama, distancirali jedni od drugih, a opet bili sve bliže, ne može se ništa drugo reći nego da autorima i glumcima ide svaka hvala. Dijalozi i uloge su besprijekorno prigodni svakom liku, kao da su ih pisali i vodili svi scenaristi i redatelji zajedno, stoga nema baš nikakvog odstupanja od prethodnih naslova, baš nikakvog uplitanja novih ideja, priglupih nepotrebnih eksperimentiranja, već se susreću upravo onakvi kakvi jesu, a egzekucija odnosa, uloge u radnji, vremena na ekranu – idealno. Čak su i neizbježne doskočice i štosevi na svoj način prirodni i šarmantni, minus ovdje i ondje.

avengers_2Govorimo li o detaljima, mogu se primijetiti četiri stvari: prvo, ako ste obožavatelj Thora, moguće je da ćete osjećati kako Thora ima nešto manje nego što bismo možda htjeli. Ipak, Thor po smislu uloge ima nešto drugačije namjere, stoga je to i opravdano. Drugo, ako ste obožavatelj Capt. Americe, moglo bi vam se učiniti kako je, s obzirom na važnost, previše pogurnut u pozadinu. Pojavljuje se relevantan u ključnim trenutcima, ali dobar dio filma je pogurnut u stranu. Razlog tome je treća točka, odnosno nezaustavljiva karzima Roberta Downeya i njegova uloga u filmu te Mark Ruffalo - glumački najsvjetlija točka filma. Bilo da se pojavljuje kao Bruce Banner ili kao Hulk, Ruffalo je zaista izvrstan i  neizravno Hulk na mnogo načina dolazi u prvi plan. Kada su Iron Man i Hulk zajedno, otimaju čitav film. Četvrta bitna stvar oko glumaca su Black Widow (Scarlett Johansson) i Hawkeye (Jeremy Renner) kao sporedni glavni likovi – ali ništa slabiji u izvedbi, ništa lošiji u svrsi uloga. Dapače, kao underdog, Hawkeye ostavlja izvrstan utisak, stoga sve priče oko toga koliko će biti bezvezan padaju u vodu pa je tim više i bolji.

Samuel L. Jackson glumi sam sebe u ulozi Nicka Furya, ali može se reći i kako svi ostali sporedni likovi odrađuju svoj posao upravo onoliko koliko je potrebno - sasvim dovoljno kako bi ih zapamtili, kako bi imali svoju vrijednost u filmu, a opet se nikako ne nameću i nigdje ne izlaze iz svog smisla. Kada je u pitanju antagonist Loki, njegov performans varira. U nekim trenutcima je izuzetan, u drugima poprilično mekan. Čini se, međutim, kao da njegova uloga nije sasvim jasna. S obzirom na to što Loki čini i kako, bez obzira koliko se njega već kao lika voli od izlaska Thora, radi se o prilično slabašnom liku po sebi. Njega se ne doživljava posebno opasnim, a s obzirom kako se on ponaša, prije bi se reklo kako je stravično glup, nego da je nerealno napuhana primadona kako ga u filmu prikazuju. Naspram toga koliko su napumpali prisutnosti Avengersa, Loki uopće nije dostojan antagonist, a u filmu se može pronaći niz trenutaka kada je mogao steći veliku prednost, a nije. Na kraju, podosta je i ismijan i pretvoren u kariku, stoga, za jednog antagonista poluboga koji bi trebao biti temeljen na inteligenciji i lukavštini, Loki je u film integriran nedostojno svog imena.

avengers_1Ako se nakon filma trenutak previše osvrnemo na radnju, lako ćemo uočiti niz rupa u priči, neriješene probleme s kakvima se ovakvi filmovi inače susreću, ograničenja koja im se nameću od strane produkcije. Što može i kako treba biti snimano kako bi dobio ovakav ili onakav rejting. Konačno, najslabija točka filma upravo jest nepostojna, veoma slabašna priča o izvanzemaljcima koji napadaju zemlju pa je tako ono što film doista nosi taj odnos bitnih likova, a sve drugo ovdje je i sporedno i potisnuto, zapravo, služi kao izgovor kako bi se se povezala četiri superjunaka. Kada se uzmu i druga ograničenja u obzir, primjerice prilagođavanje jednog rata usred grada na način da autori gledatelje hrane akcijom, a kako bi opet izbjegli činjenicu kako bi u filmu stotine tisuća muškaraca, žene i djece trebalo biti izmasakrirano, zatim selekcija žanra i njegova intencija, budžet, trajanje filma i interes publike, itd. The Avengers je najbolje od svih nenolanovskih superhero filmova koji su do sada napravljeni.

Može se reći da je Joss Whedon napravio sve što se trebalo napraviti kako bi film uspio i u svom žanru ostao zapamćen. Iako se do nedavno držao uglavnom televizije, njegov afirmirani scenaristički rad donio mu je nominacije i nagrade, a u suradnji sa Zakom Pennom, scenaristom Incredible Hulka, projekt je dobio i realističniji pristup superhero filmovima. U izboru mogućih autora, koji bi pritom uopće znali kako pristupiti filmu, Whedon je zaista pun pogodak, a kada je u pitanju stil ovih filmova, taj nenolanovski, više zabavljački, manje misaoni pristup, The Avengers je klasa iznad. Ako nemate problem s temom, The Avengers se obavezno mora pogledati. Apsolutno ga vrijedi pogledati i u kinu, no svakako ne u bezveznoj 3D verziji.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona