kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Star Trek II – The Wrath of Khan

Autor: Belmorn

 

Upozorenje: ovaj članak sadrži spoiler. Spoiler je da Spock umire. Kad sam već kod spoilanja, evo ih još nekoliko: Rosebud su sanjke, Darth Vader je Lukeov otac i Aragorn je zapravo kralj Gondora. Znate sve to? Naravno, to je sve dio apsolutne pop-kulture današnjeg doba, dakle uživajte i ako niste znali da Spock umire, trebali ste. Sram vas bilo.

Star Trek II – The wwrath-of-khan-bob-peak-post.jpgrath of Khan

Često se kaže da je kvaliteta Star Trek filma u negativcu, jer je sve ostalo šablona. Ako je to istina, Wrath of Khan je najbolji Star Trek film.

Khana, kojeg preminuli Ricardo Montalban maestralno igra kao pravo bure baruta od bijesa i povrijeđenog ponosa, možemo ne samo voljeti mrziti, što je slučaj s većinom negativaca, nego zaista voljeti. I tu dolazimo do najbolje stvari u filmu. Negativac koji nam je uhvatio maštu i kojeg možemo razumijeti. Kirk je Khana i njegove eugenički pojačane ljude nasukao na planetu koji se pretvorio u pakao, i nikad ih nije došao provjeriti. Khanova žena je umrla u takvim uvjetima, Khanovi ljudi umiru i konačno, Khan dobiva šansu za osvetu.

Khan je moderni Ahab koji lovi bijelog kita kroz svemir (ne, to nije bila šala na Shattnerovu težinu) što nam i sami scenaristi vrlo otvoreno kažu Khanovom opsesijom te njegovim citatima koje baca na Kirka. „To the last, I will grapple with thee... from Hell's heart, I stab at thee! For hate's sake, I spit my last breath at thee!“ Khan citira Mevillea tako prirodno i tako jasno prikazuje osjećaje da uzdiže ovaj film daleko iznad obične space opere. I sve to u tako dobroj formi za šezdesetogodišnjaka da stvarno vjerujemo da je genetički poboljšan.

Zatim je tu druga strana medalje, Spock. Umjesto osjećaja tu je hladna proračunatost, umjesto bijesa i mržnje tu je požrtvovnost i prijateljstvo. Spockova smrt (koja je tako duga da do smrti Trinity u Matrixu 3 nije bila dostignuta) koja završava riječima „I have been and always shall be your friend.“  savršena je protuteža Khanovoj opsjednutoj mržnji.

khanaaa.jpgI sam Kirk je u ovom filmu nevjerojatno promijenjen. Od mladog arogantnog kapetana pretvoren je u srednjovječnog admirala koji mješa taktički genij s malo opreznosti. Umjesto da se drži nekakve lažne mladosti, Shatner je uvjeren da igra Kirka kao čovjeka koji dostojanstveno stari (uvjerili su ga u to uspoređujući ga sa Spencerom Tracyjem, kojeg Shattner jako poštuje) i upalilo je fantastično. Kirk je u svojem najboljem izdanju u cijelom Star Treku. Štoviše, ovaj Kirk je tako dobro odglumljen da je Shattner dobio nagradu Saturn za najboljeg glumca. Velika razlika od njegovih uobičajenih prenaglašavanja.

Začuđujuće, ali novi likovi u ovom filmu imaju veći dodir na Star Trek svijet od prošlog filma gdje novi dodaci postavi nisu služili za puno više od potrošnih, bolje razrađenih redshirta. Kirkova bivša ljubav Carol Marcus, Kirkov sin David Marcus (brilijantan, ali arogantan i spreman na prevelike rizike, na tatu je mali) te vulkanka Savik (koju igra Kirstie Alley, u jednoj od svojih najboljih uloga) koja kao Spockova učenica, logična i hladnokrvna, igra protutežu Kirkovom sinu.

khan.jpgOd svih Star Trek filmova ovaj se najviše bavi protutežama, balansima i emocijama. Ljubavi i mržnji, snazi i slabosti, obitelji i samoći te najviše Kirku i Khanu. Kirk je okružen prijateljima, Khan slugama. Ovaj film više od svih pokazuje bratstvo među svemirskim putnicima, sam dizajn je okrenut tradicijama flote engleske mornarice u doba istraživanja, dok Khan i njegovi izgledaju gotovo piratski, i to ne slatko piratski poput Pirata s Kariba.

Ako je išta zakazalo u ovom filmu, onda su to specijalni efekti. Nedostatak u tom pogledu u potpunosti se može svesti na studio koji je producenta Harvea Benetta odabrao nakon što je ovaj potvrdno odgovorio na pitanje „Can you make it for less than forty-five-fucking-million-dollars?“ Film je snimljen za 11 milijuna. Uniforme su prefarbane uniforme iz prošlog filma, transporterska soba je klingonski most iz prošlog filma, 70% filma je snimljeno na istoj lokaciji koja se samo preuređivala. Zanimljivo je da je Khanov kostim preuređen da pokazuje prsa kad je režiser vidio u kakvoj je savršenoj formi stari Montalban.

Film je na koncu zaradio 97 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji, što je zbog značajno manjeg budžeta ispao veći profit od 139 milijuna koliko je zaradio prvi film. A reakcija fanova bila je oduševljavajuća. Da je ovaj film propao na blagajnama, ostvario još jednu seriju kritika fanova i kritičara ili jednostavno bio mlako prihvaćen, Star Trek franšiza bila bi bila gotova. Umjesto toga film je energizirao fanove, oduševio kritičare, uhvatio maštu generalne publike i dao nov vjetar u jedra Star Trek franšizi. Ako niste gledali, niste gledali najbolje od Star Treka.

„Of course! We are one big, happy fleet! Ah, Kirk, my old friend, do you know the Klingon proverb that tells us revenge is a dish that is best served cold?....... Its very cold in space.“
-Khan Nooine Singh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona