kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Hellsing

_Hell2Hellsing je kultni anime serijal iz 2001. godine temeljen na popularnoj mangi Kouta Hirane. Seriju je režirao Umanosuke Iida prema scenariju kreativnog Chiakija Konake (poznatog po što pop zabavnim naslovima poput Digimon, što po umjetnički priznatim naslovima poput Serial Experiments Lain) pod produkcijskim nadzorom kuće Gonzo. Serija dolazi u 13 nastavaka.

Radnja se vrti oko specijalnog reda protestantskih viteza obitelji Hellsing koji od svog postanka služe oslobođenju Engleske od vampira i drugih kreatura zla, ultimativno služeći kraljici Engleske i Bogu. Red se zapravo sastoji od privatne vojske i nekoliko iznimnih članova koji su istovremeno glavne uloge u serijalu, uključujući najvažnija dva lika – vođu odreda Integru Wingates Hellsing i Alucarda, glavno lice serijala i najmoćniji operativac organizacije Hellsing. Anime, koji radnjom odskače od mange, započinje uobičajenim operacijama čišćenja dementnih vampira. Tijekom jedne od njih, Alucard pretvara policajku Seras Victoria u vampiricu i ona se pridružuje Hellsingu. Od te točke nadalje pratimo veći događaj u kojem se pokušava razoriti organizacija Hellsing, a u procesu otkrivamo povijest Hellsinga, njegovih članova, te u sporednoj radnji pratimo borbu Seras Victorie sa svojim prošlim životom kao čovjekom i novim kao vampirom i operativcem tajnog reda.

_Hell1Hellsing je zapravo anime trash, ali je postao iznimno popularan iz nekoliko razloga. Prvi od razloga jest činjenica da su autori pogodili ono „cool“ što se tako općenito, a teško opisivo može osjetiti kada gledamo nešto ili nekoga. Glavni lik, Alucard, utjelovljenje je toga „cool“ i bez njega bi anime bio upravo ništa. Kreatori što mange, što serijala pronašli su fantastičnu nit „coolnessa“ u Alucardu, odjenuvši ga u prepoznatljivu mušku viktorijansku odjeću s distinktivnim dodacima poput crvene kravate, jahačih čizmi, široke fedore, obojanih „lennon“ naočala i bijelih rukavica. Uz profinjenu kombinaciju odjeće, njegov zaštitni znak su snažni, posebno izrađeni srebrni i crni pištolji, a u licu su okarakterizirali i ludilo i inteligenciju, humornost i mističnost. Njegovi dijalozi pažljivo su napisani i reprezentativno snažni, autoritarni kroz upečatljiv glas, pa se samo na prvi pogled već uočava ono nešto posebno čime Alucard odskače od mase drugih likova. Moderna, stilizirana verzija kultnog grofa Drakule. Crtež ima svoj jedinstven stil izduljenih ekstremiteta i neobičnih kadrova koji pojačavaju važne elemente na likovima pa Alucard atipično posjeduje i grotesknu dominaciju i eleganciju. Alucard je tip nad-likova koji su iznimno moćni, no upravo zbog osebujnog šarma i stiliziranog ponašanja kojim je dočaran taj se, inače razarajući aspekt nad-lika gdje je svaka svrha natjecanja pa i priče besmislena, jednostavno ne osjeća. 

„Cool“ nije samo u Alucardu, već u kompletnom stilu Hellsinga. Primjerice, velik je fokus stavljen na poročnost, dekadenciju, razvratnost ili alternativnost koja ih odmiče od uobičajenih idealnih likova. Puše, piju, seksaju se, drogiraju, obožavaju oružja, divljanje, sakaćenje i borbu, a nasilje je možda i jedino čega u seriji ima u izobilju. Specifičnost je i što su vulgarni, oštri i nadmeću se takvim govorom, a jednom od likova podarili su poseban talent psovanja: „First I'm gonna fuck her, then I'm gonna shoot her in the head and fuck her there.“ Nose velika, glasna oružja za koja su kreatori zaposlili posebnog dizajnera, piercing, tetovaže, upravo sve ono što se nekoć negdje smatralo tabuom, zbog čega su se naslovi cenzurirali, zbog čega se ide u zatvor u pravom životu, u Hellsingu dolazi kao karakteristika normalnog.  

_Hell5Portretiranje nasilja također je odmaknuto od uobičajenog. Mnogo je scena krvavo, agresivno i pomalo dementno, ali zanimljivo. Vampiri i utvare pretendiraju biti divljaci pa primjerice ima scena u kojima se usred stana ubijenih obitelji seksaju. Uz njih, većina scena sukoba likova puno je kadrova poput usporenih hitaca metaka koji rastvaraju tijela na dvije polutke ili propucanih kreatura koje se pokušavaju izboriti za kap krvi. Razlika između Hellsinga i anime naslova koji teže prikazati nasilje u svojevrsnom umjetničkom elementu jest upravo u tome što Hellsing to ne pokušava. Čisto je, bez pretendiranja ka slojevitosti prikaza, jedan sirovi, ali upečatljiv stil. U tome i leži caka zašto je Hellsing najpopularniji kod teenage grupe.

Ono što čini Hellsing trashem jesu scene i animacija. Prije svega moguće je uočiti veliku razliku između produkcije krupnih kadrova likova, njihovog close-upa i onih scena koje bi trebale ostavljati dojam onog cool, i kadrova koji to nisu. Prvi su kadrovi pažljivo nacrtani, koriste se vizualni efekti, statični su i izgledaju intrigantno. Drugi su siromašni efektima, a animacije bržih pokreta su ispodprosječne. Zbog toga, vjerojatno, niti nema konkretnih izmjena tjelesnih udaraca ili bržih pokreta, već se sve odvija s odmakom, usporeno, statično. Nadalje, onaj isti stil crtanja koji se upotrebljava za izduljenje udova i predočavanje krupnih scena, drugdje gdje su likovi cijeli u kadru čini ih da nalikuju marionetama bez mišića ili nakupinama krpa na vješalici. Moguće je primijetiti i da lik Seras Victorie dizajnerski potpuno odskače od ostalih likova. U smislu toga da se radi o običnom čovjeku, pa je se nadalje želi istaknuti, to je u redu, ali ono što se stalno nameće jest (ne)kvaliteta kojom je se crta. Njene kretnje, tonovi i prikaz naprosto iskaču iz ostatka produkcije.

_Hell4Iako je priča Hellsinga dobra, scene kojima se radnja interpretira su očajne, koliko god to zvučalo neobično. Primjerice, u jednoj sceni Seras Victoria drži čovjeka koji je digao u zrak pola stožera Hellsinga pribijenog na pod u uskom hodniku u kojem je još jedan nad-lik. Likovi se nešto razgovaraju, nad-lik je spriječio najezdu zombija i treba ubiti ili zatvoriti tipa kojeg drži Seras. Najednom ga ona iz čista mira pušta, on ustaje, diže u zrak još stotinu zombija koji napadaju Seras i nad-lika i bježi do Integre da je ubije. Ili, recimo, iz putnog autobusa za 30 ljudi iskače par stotina vampira. Kako anime odmiče, količine ovakvih prosto glupih, nelogičnih i naivnih scena ima sve više, a kvaliteta scena se degradira. Kada uračunate lošu animaciju koja svaku scenu dokine za dojam, pa su na momente i Digimoni bolje animirani, u konačnici ispada da je serijal nevjerojatno glup, da su autori „tu nešto“ pokušavali, ali im nije baš uspjelo, a da je jedini adut Alucard. 

Argument gornjem zaključku jest i sporedna radnja koja uključuje Seras Victoriu. Kroz serijal se pokušava predočiti njena unutarnja borba između čovječnosti i vampirizma. Ideja je sasvim dobra i pridonijela bi serijalu besprijekorno, da nisu upravo te scene ispod svake vrijednosti. Interpretacija njene integracije u Hellsing, njen trening i njeno razvijanje vampirizma i gubitka čovječnosti za sada drže prvo mjesto nevjerodostojnosti. U američkoj inačici se utisak pogoršava jer, nažalost, Seras ima abominantan voice-over.

Hellsing je za jedan popularan, utjecajan naslov grozan serijal, ali u njemu se nalazi mnoštvo toga potencijalno dobroga što vas može privući da ga ipak odgledate. Istina je doista da je mogao biti stotinu puta bolji rad pa je prava šteta što su ga tako nemarno producirali. Uz konstantan osjećaj coolnessa koji nadilazi sve prepreke, a s obzirom na to da epizode nisu duge te ih je malo, Hellsing je ok naslov za proći u nekoliko sati ako se baš apsolutno ništa drugo nema za raditi. Ukoliko vas naslov pak više zainteresira, postoji tv nastavak Hellsing Ultimate koji je kvalitetniji, te Hellsing OVA koji reinterpretira serijal i bolji je, ali ne drastično.

Comments   

 
0 #8 Alucard 2011-11-04 01:08
Ovo je bas cool anime, pregledao sam dvije verzije Hellsing i Hellsing OVA, Hellsing OVA je bolja po mom misljenju,,, Jos mi se sviđaju: Elfen lied, Death note, Bleach, Hell girl...
Quote
 
 
0 #7 DS 2010-12-19 19:05
1) Ne pišem recenziju za "tebe" ili "mnoge" nego za sve. Ne pišem je iz jedne perspektive nego iz više njih. Prilično je očito da piše zašto ti Hellsing može biti loš, te zašto ti može biti dobar.

2) Kao autor imam pravo u težnji objektivnog iznošenja dati i osobni konačan sud.

3) Kada oba aspekta povežeš, s osobnim sudom se možeš složiti, ili ga odbaciti, ali u oba slučaja ne možeš reći da ne piše ono zbog čega možeš odbaciti sud, odnosno da ne piše ono zbog čega ne možeš odbaciti sud.
Quote
 
 
0 #6 Exxar 2010-12-19 17:51
Ha cuj, gomili ljudi je ovo izvrstan anime, pa je s te strane tesko opradivo reci da ga treba pogledat samo ako se nema na sto pametnije potrosit to vrijeme. Novcic ima vise od jedne strane, pogotovo ako je ne-euklidski ^^
Quote
 
 
0 #5 DS 2010-12-18 21:13
Pa da, i to je ok što si dao i napisao ovo jer pokazuje zbog kakvih sve bizarnih razloga, teško opravdivih dapače, ljudi ruše rejtinge stvarima. ^^
Quote
 
 
0 #4 Exxar 2010-12-18 19:26
Zašto je to malo lame? Jel negdje točno definirano da thumb down označava isključivo da je recenzent pogriješio u nekom navodu, ili isključivo da je obavio loš posao, ili isključivo da ima gomila pravopisnih grešaka, ili isključivo da da se čitatelj ne slaže sa recenzentom, ili da se isključivo smije koristiti ako su svi navodi u recenziji netočni/diskuta bilni/debilni čitatelju, umjesto samo nekih? Ne. Thumbs down simbolizira sve te stvari. I nije lame koristit ga dokle se god to korištenje argumentira.

Zapravo si dobio što si tražio jer si neki dan negdje spomenuo da su neki lame jer thumbs downaju a ne argumentiraju, pa me to zapravo potaknulo na ovo ^^
Quote
 
 
0 #3 DS 2010-12-18 16:35
Zašto dati thumb-down ako je objašenjeno upravo ono što te privuklo naslovu? Samo zato jer je napisano i nešto loše? To je malo lame.
Quote
 
 
0 #2 Neph 2010-12-17 17:29
Hellsing OAV = Hellsing Ultimate.
Quote
 
 
0 #1 Exxar 2010-12-17 16:55
Želio bih dati malo drukčiju perspektivu na ovaj anime.

Kao netko kome je u animeu u prvom planu važan "coolness" likova, moram reći da mi je ovo jedan od najboljih animea ikada. Prilikom gledanja uopće nisam primijetio boljke koje Decadent ističe (loša animacija, "loše" scene itd.) te se nikako ne slažem kako je ovo "ok naslov za proći u nekoliko sati ako se baš apsolutno ništa drugo nema za raditi". Zato sam ovoj recenziji i dao thumbs down.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona