kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Srednjovjekovni sajam u Šibeniku (2009.)

Autor: Isenhart
Petak, 18.09.2009.

sibenik2009---027.gifSinoć je uspješno održana dobrodošlica svim počasnim uzvanicima, ali i mnogobrojnim prolaznicima koji su se u pravom trenutka zatekli na Trgu 4 bunara. Čitavo vrijeme narod je nestrpljivo slušao uvod u spektakl koji tek treba započeti. Vidjeli smo jedinstvenu gardu grada Šibenika, čuli odjeke dalekih bubnjeva kako se probijaju kroz ulice prastarog kamena. Jedna riječ glasnika bila je više no dovoljna da shvatimo kakav dan donosi sljedeća zora.

Usprkos mirisu kvalitetnih autohtonih vina i predivnom ambijentu grupe Minstrel, morali smo (i željeli) krenuti dalje. Prostor na memorijskoj kartici fotoaparata trošio se bez zrna milosti. Bogatu galeriju možete pogledati po završetku turnira. Obavijest će biti naknadno prikazana na naslovnici portala.

Budući da je prva večer, i sami smo ostali iznenađeni brojem posjetitelja. Uz takav odaziv Grad je pripremio malo iznenađenje u obliku poklona koji je javno i propisno uručen Zelingradskim i Krčkim vitezovima, vitezovima Erda iz Mađarske, bratovštini sv. Mihovila, udruženju obrtnika Križevci, Turističkoj zajednici grada Koprivnice, varaždinskim plemenitašima, Dubovačkim streličarima i mnogim drugima.

Neočekivanu čast je doživio i vođa Bokeljske mornarice, na što je simpatični kapetan radosno (ali dostojno) uzvratio poklanjanjem jednog od dokumenata koji svjedoče neupitnoj slavi starog Kotora. Od danas taj će spis u šibenskim arhivima svjedočiti priču o nekim drugim, izgubljenim vremenima.

I naš je portal doživio trenutak vrijedan spomena, ali o tome ćemo pisati nešto kasnije. Nakon gozbe, mnogi su sudionici otišli na odmor što sigurno možemo pripisati teretu dugih puteva koje su morali prebroditi. Ipak, jedna od skupina odlučila je zabaviti domaćine vrhunski odigranim scenarijem. sibenik2009---071.gifTako ste vidjeli njihovu gozbu i blisku propast kada je zli vitez pokušao osvojiti ruku mlade dame. Naravno, stvari su se zakomplicirale pa je sukob morala donijeti sudbina i hrabrost pojedinca. Pogađate? Došlo je do borbe prsa u prsa... Srećom, ozlijeđenih nije bilo, a sva strka je završila kraljevskim plesom pod svjetlom skrivenog mjeseca.

Mislim da nije teško zamisliti koliko očekujemo sljedećih nekoliko sati kada će nastupiti ceremonija otvaranja s prigodnim programom festivala. Treba li spomenuti grmljavinu topova?

 Subota, 19.09.2009...

Zora, suncem okupana (ponovno). "Bit će pakleno", sigurno je bila prva misao svih koji su dovoljno razbistrili um nakon prijeko potrebnog sna. Slobodnom procjenom, zakleo bi se na tridesetak Celzijevih u zraku. Savršen srednjovjekovni dan u gradu kralja Petra Krešimira IV. Kad sam se već dotaknuo teme buđenja, pohvalio bih limenu glazbu čije note očigledno dosežu i najdublje REM faze.

Svečano otvaranje sajma odigralo je svoju ulogu na Trgu Hrvatske Republike, gdje je ujedno i zadnja postaja glamurozne povorke zaintrigiranog društva. Bilo je tu divnih dama u društvu mladih vitezova, starijih pripadnica plemstva u sjajnim haljinama i vješto oblikovanim frizurama. Koračajući kroz uske hodnike stare jezgre Šibenika, malo je lica ostalo ravnodušno. Turisti su skakali, pljeskali i dobacivali. Sav prizor ovog nimalo skrivenog oduševljenja zapravo je pokazao moć ovakvih manifestacija kada je u pitanju turistička promocija grada Šibenika, ali i Hrvatske. Ponosno su se vijorili barjaci grada Križevci i straže. Srednja strukovna škola, gimnazija Antuna Vrančića i šibensko društvo "Naša Djeca" također su se pridružili.

sibenik2009_-_138.jpg

Nakon postrojavanja prigodno smo u tišini odslušali himnu Lijepe Naše. Čuli smo i kratku priču o Šibenskoj katedrali, najznačajnijem graditeljskom ostvarenju 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis svjetskog kulturnog naslijeđa.

SREDNJOVJEKOVNI SAJAM:
Pozvani glasnim odijekom topova zaputili smo se prema rivi, šetnici pored koje su šatori rasli kao proljetno cvijeće. Putem smo sreli nekoliko samostalnih umjetnika, slikara koji tiho i strpljivo kistom usavršavaju posljednje detalje svog najnovijeg pejzaža. Ovdje je bilo svega, carstvo izobilja i ponude za svačiji ukus: med, čajevi, čarobni napitci, domaći zagrisci i medenjaci, rakija i autohtono vino. Štandove su krasili glineni lončići, tanjuri i bajkovito iscrtane plate, keramički čajnici i šalice, metalni svijećnjaci i vrhunski sašiveni stolnjaci svih boja i veličina. sibenik2009_-_top.jpgPonegdje smo "snimili" kipove svetaca, većinom onih kršćanskih. Toliko radosne djece dugo nismo vidjeli, ali sve je postalo jasno kad smo shvatili koliko im je aktivnog sadržaja danas nesebično pruženo. Poneki su jahali, drugi brusili vještine gađanja lukom i strijelom, a treći jednostavno promatrali lokalnog drvoresca kako brusi novi držak jednorukog mača. Takve mačeve, sjekire, štitove i samostrijele mogli ste mališanima pribaviti uz pristojne cijene. Posebnu zahvalnost primila je konjička škola i društvo Pegasus.

Titulu legende nad legendama (ako smijemo tako izravno) sigurno bi osvojio entuzijastični gospodin sijede kose i vještih ruku, predstavnik najstarije i najpoznatije kovačnice u Hrvatskoj. Postoji velika šansa da spomenutog vidite ovih dana na televiziji. Nekoliko koraka dalje upoznali smo i gđu. Jolandu iz Slovenije čiji je krasopis mnogima ispisao imena, vječni podsjetnik na ovaj dan. Vrsni kožar, još jedan Slovenac, prodavao je brdo zanimljivih torba i torbica, vreća i okvira za knjige.

Šetajući smo došli do mračne strane srednjeg vijeka, giljotina i sprava namjenjenih samo jednoj svrsi - mučenju. Netko je rekao da će ovaj prizor umiriti svako neposlušno dijete. Oni sretniji su uživali u vožnji "košarama".

 

sibenik2009_-_346.jpgLEGENDA O CRNOM VITEZU:
Sigurno se sjećate filmova, crtića, priča i pjesama o crnom vitezu čije smo glasine svojevremeno širili diljem Europe? Takve legendarne ličnosti danas proživljavaju stotine oblika. Možda niste znali da je upravo taj vitez jednom davno koračao i zemljom Hrvata. U svojim brojnim avanturama načuo je zanimljivu priču o najljepšoj princezi koju je svijet ikad ugledao. Pun samopouzdanja, odlučio je kleknuti pred bogatog zemljoposjednika i vladara, njenog oca. Častan i ponosan muškarac bijaše taj otac, pa crnom vitezu smjesti dostojna protivnika među vlastitom stražom. Naravnom, želio je biti siguran da njegova kćer ne odlazi u ruke slabića i prevaranta. Ovo ne počiva samo na pričama, jer sličan je scenarij odigran parelelno uz priču pred očima više od stotinu gledatelja. Stalni posjetitelji će doživjeti flasback, posebice oni koji su prisustvovali turniru u Sv. Heleni.

POMORSKA  BITKA ZA GRADSKU RIVU
Za ovu točku programa korištene su dvije vjerne replike klasičnih galija, Kadena i Galija Šibenik. Lijepo je znati da sva jedra imaju i funkcionalnu ispravnost, što je još više dočaralo epsku atmosferu. Rado smo svjedočili grmljavini topova, kubura i vici branitelja na obali. Od silnog dima, jasno smo čuli prijetnje morskih napadača: "Naprijed! Predajte se i bježite iz grada dok još možete!". Gradska straža nije se pokolebala, šaputanja su bila jasan pokazatelj da spremaju težak udarac pobješnjelim strancima. Uz simboličnu bitku poslije iskrcavanja, Šibenik je ipak obranjen, a svi napadači uspješno prognani (ili ubijeni - kako kažu mlađi posjetioci). Bez brige, ni kap krvi nije prolivena.

sibenik2009_-_brod.jpg

NOĆNA BITKA ZA GRADSKE ZIDINE I OPSADA GRADA
Ovdje su napadači koristili uobičajenu ratnu opremu za opsadu grada: katapult, bojne ovnove i ljestve. Osim figurativnog smisla, neki rekviziti su svoju moć iskazali i u akciji. Tako je nedugo nakon verbalnih prepucavanja katapult ispalio užarenu kuglu visoko prema zidovima. Vatra je učinila svoje, a plamen je uskoro zahvatio sijeno pored vratnica. Bio je to zanimljiv prizor i tehnološka primjena oružja postala je višak. Došlo je do klanca među redovima, "masovne" bitke za život i čast. Naravno, Grad je ponovno obranjen, što su očarani građani nagradili velikom pljeskom.

 Nedjelja,  20.09.2009.

Kao što ste mogli pročitati u kratkoj vijesti s naslovnice, nedjelja nije donijela novitete u ionako bogate točke programa. Točno u podne topovi su ponovno zapucali, a ulicom se mogao vidjeti mimohod udruga "Šibenska gradska straža" i "Dubrovački trombunjeri". Oni su institucija stara stoljećima, a nerijetko se pripadnost toj postrojbi prenosi s koljena na koljeno. Pretpostavlja se da su osnovani davne 1417. godine.

Inače, mnogo smo slušali o recesiji koja je ove godine dohvatila i grad Šibenik. Tako je došlo do neizbježne potrebe za smanjivanjem budžeta, i to za nevjerojatnih 150 000 kuna. Krajnja cifra je na kraju iznosila ukupnih 300 000 kuna, ali kvaliteta programa ipak nije smanjena u odnosu na prošlu godinu. Najviše smo očarani pomorskom bitkom te međunarodnim štihom gostiju iz Mađarske, Poljske, Njemačke, Slovenije i Crne Gore. Ovim putem portal zahvaljuje gradu Šibeniku i turističkoj zajednici, posebice predsjedniku povjerenstva za organizaciju sajma Petru Baranoviću, inače aktualnom dogradonačelniku.

Iz kategorije

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona