kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

4. velesajam kulture - Festival budućnosti

Autor: ns1

velesajamkulture.gif I ove godine je u SCu, u Zagrebu, održan Velesajam kulture s temom "Festival budućnosti". U 4 dana od 13.12.-16.12.2007. posjetitelji su mogli prisustvovati raznim radionicama, izložbama, projekcijama, performansima, te se i sami uključiti u Velesajam kulture.

Ove godine tema je bila budućnost i što nas u njoj čeka. Kroz razne teme, od pitanja humanosti i etike prema robotima, kiborzima, klonovima i izvanzemljacima do arhitektonskog pogleda na budućnost, pokušalo se dobiti uvid u kakvu-takvu budućnost koja nas može čekati. Kao što će vam svaki pisac znanstvene fantastike reći, to je samo jedna od mogućih budućnosti. Iako je "Festival budućnosti" pokrivao razne teme, nama najzanimljivije su svakako "Kiber-Kroacija" (SFerina književna večer), "Plesna robotika" (radionica), "Tjelesne modifikacije: od kozmetike do kiborgizacije", "Svemirci, klonovi i izbjeglice. Pitanja humanističke i transhumanističke etike" i "Vizije budućnosti kroz povijest; Monstruozno, žensko, drugo".

Ovdje se našao i pristojan broj klasičnih SF filmova poput "Barbarella" i "Solarisa" (1972.). Sve u svemu, podsjećalo je na još jednu konvenciju, s naglaskom na kulturu i modernu umjetnost.

prazan_sajam.jpg Program je bio otvoren od 18-22h službeno, a u stvarnosti je trajao čak i od 13-23, ovisno o danima i programima. Kroz razgovor s nekoliko osoba koje su sudjelovale u organizaciji, došli smo do zaključka kako je sam Festival slabo posjećen, dok smo istovremeno zaključili kako je na vrijeme najavljen i razglašen, te kako je SF fandom Hrvatske (a posebno Zagreba) bio dobro i na vrijeme upoznat sa događajem. Stoga, zašto je došlo do slabe posjećenosti? Da li je moguće da je interes toliko malen, ili je posjetitelje "preplašio" naglasak na kulturu i umjetnost? Nije nepoznato da Hrvati nemaju naviku obilaziti muzeje i slične kulturne ustanove, osim ako se ne nudi nešto za popiti i pojesti. Stoga prijedlog organizatorima: osigurajte hrane i pića i imat ćete posjetitelje.

Svakako najzanimljiviji je projekt KIBORGEZIJA o kojoj organizatori kažu slijedeće:

"Cilj projekta Kiborgezija je postaviti značajne aspekte znastvene fantastike i cyberkulture u kontekst društvenih promjena uvjetovanih tehnologijom, mobilnošću, postkolonijalizmom i globalizacijom. Projekt okuplja stručnjake, studente, umjetnike i teoretičare iz područja teorije, književnosti, umjetnosti, arhitekture, politike, aktivizma i cyberpunka.
          U četiri dana Kiborgezija će okupiti, aktivirati i promovirati interdisciplinarno i multidisciplinarno polje istraživanja svih aspekata cyberkulture i znanstvene fantastike. Projekt će istraživati poziciju ljudskog u cyberkulturi, odnose između umjetne i prirodne inteligencije i društveno-političke kulturne značajke tehnoloških utopija i distopija.

Ključne teme projekta su:

• Političke utopije i distopije (migracije, futuristička dijaspora)
• Ljudska prava i biotehnologija (virtualna tijela, modificirana tijela, artificijelna inteligencija)
• Urbana zajednica, arhitektura, promet i teleportacija
• Naracija, fikcija, povijest, vizije budućnosti kroz povijesti
• Žensko, monstruozno, drugo
Projekt će se odvijati kroz niz radionica, tribina, čitaonica i projekcija."

(preuzeto sa stranice 4. Velesajma kulture) 

 

babies_ready_for_shipping.jpg

Jedan od izloženih radova otvoreno govori o bliskoj budućnosti. "Babies ready for shipping" (lijeva slika) nas navodi da se zamislimo nad budućnosti kloniranja i rađanja djece po narudžbi, što je redovita tema raznih SF autora. A rad vrlo slikovito prikazuje možda ne tako daleku budućnost. Svakako nas potiče da se zamislimo. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona