kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Genetika, neuroznanost i kiborgizacija u CeKaTe-u

Autor: ns1

 

hrvoje"Centar za kulturu Trešnjevka" u sklopu svojih predavanja o bioetici je u ponedjeljak 29.11. održao predavanje pod naslovom "Genetika, neuroznanost i kiborgizacija". Predavanje su vodili prof.dr.sc. Srećko Gajović i Ivana Greguric. Kroz 2 predavanja koja su služila kao uvod, slušatelji su upoznati s dosadašnjim dostignućima u znanosti i tehnologiji, mogućim dostignućima u bliskoj budućnosti, te moralnim i etičkim pitanjima koja to postavlja.

 

 

 

 

POBOLJŠANJE ČOVJEKA: KIBORGIZACIJA
(Ivana Greguric)

ivanaKiborg je hibrid biološkog organizma i mehaničkog stroja - ukratko hibrid čovjeka i stroja. Pojam je nastao 1960. kada su Manfred E.Clynes i Nathan S.Kline razmatrali problematiku svemirskih letova. U SAD-u čak postoji i katedra kiborg antropologije.
Kiborgizacija ima 2 temeljna cilja: rekonstrukcija i poboljšanje ljudskog bića.
Kada govorimo o rekonstrukciji onda govorimo o zamjeni izgubljenih udova ili organa s mehaničkim ili umjetnim nadomjescima. Ovakav oblik kiborgizacije ima najmanje moralnih i etičkih problema.
Međutim, kad govorimo o poboljšanju čovjeka kroz razne usadke, dodatke i slično, onda se javljaju velika moralna i etička pitanja. Poboljšanja mogu biti kao bioničko oko (bolji vid, infracrveni, rendgenski vid), bionička ruka, noga, RFID čipovi i slično. Drugi oblik poboljšanja je egzoskeleton - bionička odjeća - koja nam omogućava da upravljamo s teretom do 10 puta težim od naše mase i slično. Treći oblik, najekstremniji, je vezanje našeg mozga s računalom. U ljudski mozak se ugrađuje čip koji očitava naše moždane valove, odnosno "čita misli". Ovakva nadogradnja je podložna i mnogim vanjskim utjecajima poput kontrole misli, akcija pojedinca i slično.

Prof. Kevin Warwick je prvi kiborg po definiciji. On je pristao na usađivanje RFID čipa u svoju ruku koji je kasnije nadograđivan do faze da je spojen s njegovim nervnim sustavom. Pomoću tog čipa uspio je daljinski "mislima" upravljati s robotskim rukama. Na pokus je pristala i njegova žena te su oboje izmjenili "misli" zahvaljujući upravo tim čipovima.

Stelarc, osoba koja je možda više performer, je između ostalog ugradio 3. uho na ruci, a u planu mu je razviti i umjetnu ušku u tom uhu i slično.

Kevin Warwick snažno zagovara kiborgizaciju, te budućnost čovječanstva vidi podijeljenu na kiborge - super ljude - i ljude kao podvrstu koji su inferiorni kiborzima. Da li je etično ljudima ugrađivati umjetne tvari i do koje granice? Mnoga su pitanja koja se javljaju, a predavačica Ivana Gregurić predlaže osnivanje katedre za Kiborgoetiku koja bi se bavila upravo ovakvim problemima, te nadajmo se riješila moguće probleme zloupotrebe ovakve znanosti i tehnologije.


POBOLJŠANJE ČOVJEKA: GENETIKA, NEUROZNANOST I KIBORGIZACIJA
(prof.dr.sc. Srećko Gajović)

sreckoTranshuman, posthuman, H+ su termini koji označavaju poboljšanog ili novog čovjeka.
U genetskom području tehnologije koje su danas dostupne se svrstavaju u 3 kategorije:

  • REPRODUKTIVNE tehnologije (odabir zametka i njegovih karakteristika)
  • FIZIČKE tehnolgije (doping, steroidi, plastična kirurgija, egzoskeleton...)
  • MENTALNE tehnolgije (nootropici)


Tehnologije koje tek dolaze su: GENETSKO inženjerstvo čovjeka i NEURALNI implantanti.

Postoje još i SPEKULATIVNE tehnologije u koje se svrstavaju UPLOAD uma i vanjski mozak. Tehnologije koje će možda biti moguće, a možda i ne.

U svakom slučaju svrha ovakvih istraživanja i tehnologija jest medicina budućnosti. Ideja je da se kroz razne genske terapije rješavaju razne teške i nasljedne bolesti. Ovakav oblik terapije je već krenuo, međutim otkrilo se da se još uvijek puno toga ne zna te se usporava i "nazaduje" dok se ne napravi više istraživanja. Stoga je danas puno popularnija "terapija stanicama" (matičnim). No i to je još uvijek u razvoju i upitno. Danas potoje mnoge ustanove upitne reputacije koje nude "isprobana i testirana rješenja" u terapiji matičnim stanicama.

Najzanimljivije jest otkriće "umjetne" neurogeneze. Neurogeneza je razvoj neurona i zaslužna je za sam razvoj mozga. Ona se prirodno događa u prednatalnom razvoju djeteta. Ubrizgavanjem matičnih stanica u miševe otkriveno je kako dolazi do neurogeneze, dakle stvaranja novih neurona u odraslim jedinkama. Ovakvo otkriće daje nadu za mnoge, ali i opasnost za manipulaciju s poboljšanjima ljudskog mozga i općenito neurološke strukture čovjeka.

publikaPredavanja su svakako šokirala i iznenadila mnoge te pokrenula diskusije i komentare na razvoj ovakve tehnologije te što bi se trebalo napraviti kako bi se izbjegla, ili barem u velikoj mjeri spriječila, zloupotreba njihova zloupotreba.

BIOETIKA - pitanje života i smrti je sociokulturni projekt u Centru za kulturu Trešnjevka kojeg vodi doc.dr.sc. Hrvoje Jurić, a kroz niz predavanja dotiče se raznih tema koje sa sobom nose mnoga etička i moralna pitanja koja mogu voditi čovječanstvo u zaista ekstremnim smjerovima. S jedne strane, radi se o onim problemima s kojima se u znanstveno-tehnološkom dobu suočava čovjek (ljudski život, zdravlje i tjelesnost), a s druge strane, o problemima koji se tiču i drugih, ne-ljudskih živih bića, te prirode u cjelini.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona