kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Izvještaj Gupčeve bune (14.02.2010.)

Autor: Isenhart

Gupčeva buna 1573.(14.02.2010)

Što kaže povijest?

Stubička bitka odlučujući je sukob u okviru hrvatsko-slovenačke seljačke bune. Njom su rukovodile vrhovne ustaničke vođe s Matijom Gupcem, Ilijom Pasancem i Ivanom Mogaićem. Naoružani pretežno kosama, sjekirama, vilama i srpovima kmetovi su se 9. veljače puna 4 sata uspješno odupirali napadima uvježbane i vatrenim oružjem opremljene plemićke vojske (oko 5000 pješaka i konjanika u oklopu) pod zapovjedništvom vrhovnog kapetana podbana Gašpara Alapića i Franje Tahija. U bitci je poginuo Mogaić, a Gubec i Pasanac su zarobljeni i kasnije pogubljeni na Markovom trgu u Zagrebu 15. veljače 1573. godine. U ovom sukobu i kasnijim "incidentima" pobijeno je oko 3000 kmetova.

A mi?

Nedjeljno jutro, ničim drukčije od onoga prije. Uzimamo najpotrebnije i najvažnije stvari jer napokon, putovanje u Zagorje može započeti. Od Zagreba do Donje Stubice nisu dani jahanja, već skromnih 51 kilometara ako je vjerovati na riječ zaposlenicima HAK-a. Ovdje se Gupčeva buna tradicionalno održava u zimsko vrijeme, prateći događaje vezane uz Gupčevu ulogu i završnu bitku. Događanja se odvijaju u dva vikenda na povijesnim lokacijama u organizaciji Družbe vitezova Zlatnog kaleža i Muzeja seljačkih buna, u suradnji s Družbom vitezova Sv. Jurja i Tahijevim puškarima. Posebno smo bili oduševljeni gostovanjem Vitezova Belog volka iz Slovenije, Zelingradskim vitezovima i Aureus Unicornis.

Prvi cilj nam je bilo sudjelovanje u okupu seljaka u središtu Stubice gdje se veselo pjevalo i sviralo, a prigodno smo i omastili brk sušenim mesom. Pala je i kap domaće rakije, sve u stilu ljekovitog djelovanja. Uz tako provedeno vrijeme i simboličan protest kmetova ubrzo je slavlju došao kraj, te su okupljeni pobunjeni seljaci počeli stupati u povorku do seoskog imanja, Majsecovog mlina u Obrtničkoj ulici. Matija Gubec, iliti čovjek čiji brkovi očito razbijaju barijeru vremena, predvodio je skup od pedesetak seljaka.

Dolaskom pred Majsecov mlin polako smo shvatili proporcije koje ovaj događaj poprima. Veliko bojno polje omeđeno ogradom nudilo je pozitivan predznak za bitku koja se tek ima dogoditi.

Gledatelji su osim vizualnog užitka mogli čuti i Tahijevu žustru prepirku sa seljacima jer su glavni junaci bili ozvučeni. Bitka je trajala oko sat vremena pa smo otvorenih usta promatrali vatrene strijele kako proždiru kampovski šator vitezova. Scenarij je vraški dobro osmišljen, baš kao i vješta gluma ljudi koji su ga odigrali. Nemojte ni trena pomisliti da je ovo bilo tužno iskustvo za sve koji su promatrali. Dapače, nasmijali smo se do bola. Buna je poprimila humoristični štih, posebno u trenutcima kad je klizav teren obarao hrabre sudionike. Tako su mnogi pronašli "smrt" bez ijedne kapi krvi.

Vidjeli smo i topovski dim, drvene palisade, te čuli zveket mačeva, lom vila i srpova. Seljaci nisu popuštali, premda je nadmoć i superiornost oklopljenih vitezova njihovu misiju poistovjetila s putom bez povratka. Kako bilo da bilo, dan je završen bez istinskog pobjednika jer je naposlijetku malo onih koji nisu nazdravili sa svojim donedavnim suparnicima.

Za vas smo pripremili i galeriju gdje čitav događaj može dočarati nešto više od stotinjak slika. Uživajte, ali ne zaboravite - Franjo Tahy se vraća i sljedeće godine, jači nego ikad prije.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona