Glass official theatrical posterU kinima se ovih dana vrti Glass, treći film iz prve Shyamalanove trilogije. Neslomljivi Overseer (Bruce Willis) obračunat će se s nadljudski moćnim Beastom (James McAvoy), i starim neprijateljem Glassom (Samuel L. Jackson).

warhammerProizvođači igara Warhammer koristili su strategiju uvođenja novih edicija svakih nekoliko godina. Kao rezultat takve politike, njihove igre su opstale desetljećima. No prije nekoliko godina ukinuta je jedna od dvije najdugovječnije igre Warhammer Fantasy Battles, a nastavljen je razvoj Warhammera 40000.

avengers endgameSaga o Osvetnicima započela je s Iron Manom (2008) a završit će ju Avengers: Endgame (2019). Nakon dvadeset jednog filma u ukupnom trajanju od 38 sati, približava se vrijeme rastanka s nekima od omiljenih junaka.

godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

Izvještaj Gupčeve bune (14.02.2010.)

Autor: Isenhart

Gupčeva buna 1573.(14.02.2010)

Što kaže povijest?

Stubička bitka odlučujući je sukob u okviru hrvatsko-slovenačke seljačke bune. Njom su rukovodile vrhovne ustaničke vođe s Matijom Gupcem, Ilijom Pasancem i Ivanom Mogaićem. Naoružani pretežno kosama, sjekirama, vilama i srpovima kmetovi su se 9. veljače puna 4 sata uspješno odupirali napadima uvježbane i vatrenim oružjem opremljene plemićke vojske (oko 5000 pješaka i konjanika u oklopu) pod zapovjedništvom vrhovnog kapetana podbana Gašpara Alapića i Franje Tahija. U bitci je poginuo Mogaić, a Gubec i Pasanac su zarobljeni i kasnije pogubljeni na Markovom trgu u Zagrebu 15. veljače 1573. godine. U ovom sukobu i kasnijim "incidentima" pobijeno je oko 3000 kmetova.

A mi?

Nedjeljno jutro, ničim drukčije od onoga prije. Uzimamo najpotrebnije i najvažnije stvari jer napokon, putovanje u Zagorje može započeti. Od Zagreba do Donje Stubice nisu dani jahanja, već skromnih 51 kilometara ako je vjerovati na riječ zaposlenicima HAK-a. Ovdje se Gupčeva buna tradicionalno održava u zimsko vrijeme, prateći događaje vezane uz Gupčevu ulogu i završnu bitku. Događanja se odvijaju u dva vikenda na povijesnim lokacijama u organizaciji Družbe vitezova Zlatnog kaleža i Muzeja seljačkih buna, u suradnji s Družbom vitezova Sv. Jurja i Tahijevim puškarima. Posebno smo bili oduševljeni gostovanjem Vitezova Belog volka iz Slovenije, Zelingradskim vitezovima i Aureus Unicornis.

Prvi cilj nam je bilo sudjelovanje u okupu seljaka u središtu Stubice gdje se veselo pjevalo i sviralo, a prigodno smo i omastili brk sušenim mesom. Pala je i kap domaće rakije, sve u stilu ljekovitog djelovanja. Uz tako provedeno vrijeme i simboličan protest kmetova ubrzo je slavlju došao kraj, te su okupljeni pobunjeni seljaci počeli stupati u povorku do seoskog imanja, Majsecovog mlina u Obrtničkoj ulici. Matija Gubec, iliti čovjek čiji brkovi očito razbijaju barijeru vremena, predvodio je skup od pedesetak seljaka.

Dolaskom pred Majsecov mlin polako smo shvatili proporcije koje ovaj događaj poprima. Veliko bojno polje omeđeno ogradom nudilo je pozitivan predznak za bitku koja se tek ima dogoditi.

Gledatelji su osim vizualnog užitka mogli čuti i Tahijevu žustru prepirku sa seljacima jer su glavni junaci bili ozvučeni. Bitka je trajala oko sat vremena pa smo otvorenih usta promatrali vatrene strijele kako proždiru kampovski šator vitezova. Scenarij je vraški dobro osmišljen, baš kao i vješta gluma ljudi koji su ga odigrali. Nemojte ni trena pomisliti da je ovo bilo tužno iskustvo za sve koji su promatrali. Dapače, nasmijali smo se do bola. Buna je poprimila humoristični štih, posebno u trenutcima kad je klizav teren obarao hrabre sudionike. Tako su mnogi pronašli "smrt" bez ijedne kapi krvi.

Vidjeli smo i topovski dim, drvene palisade, te čuli zveket mačeva, lom vila i srpova. Seljaci nisu popuštali, premda je nadmoć i superiornost oklopljenih vitezova njihovu misiju poistovjetila s putom bez povratka. Kako bilo da bilo, dan je završen bez istinskog pobjednika jer je naposlijetku malo onih koji nisu nazdravili sa svojim donedavnim suparnicima.

Za vas smo pripremili i galeriju gdje čitav događaj može dočarati nešto više od stotinjak slika. Uživajte, ali ne zaboravite - Franjo Tahy se vraća i sljedeće godine, jači nego ikad prije.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona