godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

SFeraKon 2011 (petak 13.5.)

Autor: Belmorn

sferakon11-1Ovogodišnji Sferakon počeo je s praskom: na vrijeme (što nije običaj za konvencije) i udarno s predavanjima u tri dvorane. I to nije sve - ove godine kako su i najavili predstavili su čak 4 gosta - 3 pisca iz Srbije te Davea Lallyja, predsjednika europskog SF društva.

 Razgovor s gostima iz Srbije protekao je u opuštenoj atmosferi, voditelj razgovora Darko Macan na sebi svojstven način vodio je ravnopravan razgovor u kojem su sva tri gosta - Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković - iznjeli obilje informacija o stanju fantasy/Sf/horor žanra u susjednoj nam zemlji. Razgovor je poticao i brojna pitanja iz publike. Sva tri gosta složila su se da srpski izdavači danas imaju više sluha za žanrovske pisce te da se i među samim spisateljima javlja sve veća kvaliteta pisanja. Čak su sferakon11-3i odazivi čitateljstva sve bolji, tako da primjerice roman Gorana Skrobonje Čovek koji je ubio Teslu, objavljen prošle godine, ide prema svome 4. izdanju. Crne cipele Ota Oltvanija doživile su 2. izdanje, a najmlađi pisac iz trojke Darko Tuševljaković, u čijem je romanu prvijencu Senka naše želje fantastika malo suptilinija, kaže da se ne može požaliti na prodaju. Marketing niti jednog ne zabrinjava previše, no primjetili su, pomalo razočarani, da je na knjizi potrebno raditi čak i kad je objavljena. Što se tematike tiče, pisci su primjetili ljubav čitateljstva prema povijesnim motivima, i traže "romantičarsku" sliku povijesti, posebno otprije 20 godina kao bijeg od problema svakidašnjice.

Druga dva predavanja tematski su bila vezana uz svemir. Vladimir Samobor, redovni gost i jedan od prvih članova Sfere govorio je o svojoj najdražoj temi - Tajnim porukama na stećcima u Hrvatskoj. Posebnu je pažnju posvetio Istri i Motovunu koji se i inače često veže uz npr. Zmajeve linije, mjesta gdje se sjeku snažne magične energije. Paralelno predavanje Ante Radonića bavilo se Privatnim tvrtkama i načinom na koji su se uključile u svemirsku utrku i razvoj tehnologija za odlazak u svemir.

sferakon11-2Počasni gost iz Irske, Dave Lally, svoje službeno predstavljanje je obavio sam i odmah je bilo jasno da je riječ o opuštenom veteranu koji je u životu organizirao više konvencija nego što ih je dobar dio posjetitelja obišao. Pričao je o odrastanju i upoznavanju sa SF-om, svojim prvim filmskim iskustvima i podijelio razne zabavne anegdote. Ovaj filmofil, koji inače sudjeluje ili vodi organizaciju Eurokona, Worldcona, Eastercona i Octocona predavanja je sačuvao za subotu i nedjelju, a sudeći po njegovom osebujnom pristupu i poznavanju gradiva jasno je da ćemo u njima uživati.

Zajedničko predavanje o Boomu Hrvatskog SF filma bavilo se aktivnom godinom u domaćoj fantastici. Autori filmova su govorili o Pulskom festivalu i iskustvima i izazovima snimanja. Poslje predavanja prikazan je Lavanderman - dokumentaristička parodija o hrvatskom superjunaku, ekranizacija istoimenog stripa o heroju koji štiti od komaraca, moljaca, vrtoglavice, glavobolje i nesanice. Najavljeni su filmovi Tumor, Vektor i Duh babe Ilonke koji će imati premijeru na Puli.

sferakon11-4Gaming room, kao ni ostatak konvencije nije mirovao. Demonstrirale su se igre Uskoci, Maldoria i Pandook!, a igrao se i Munchkin te druge Steve Jackson igre. Magi je vodio kapmanju Pathfinder: Council of Thieves, a igrala se i beta verzija d20 Deus ex igre, što je bila jedinstvena prilika za posjetitelje konvencije.

Za petak se ne može reći da je prošao mirno, kao zagrijavanje u burniji vikend. Hol je na naše veliko zadovoljstvo bio pun štandova udruga i prodavača rabljenih i novih knjiga. Ovo je bila prva konvencija na kojoj su se zaista dogodile nadnaravne stvari! Naime, beton je ustao i udario jednog od redara u glavu, prenosi Bilten. To je samo SF način da se kaže kako je nesretni redar pao u nesvjest. Da je u blizini bio Lavandeman, ovakva nesreća bi se lako izbjegla.
Sferakonski survival je po običaju nasmijao i zabavio posjetitelje koji su se zadržali nakon predavanja, a u timovima su sudjelovali i počasni gosti. Zadaci su bili raznoliki, od pogađanja sastojaka dječje kašice, brijanja balona do plesanja na Michael Jacksonov Thriller. Dodatno oduševljenje donio nam je dolazak Olega koji obično propusti cijelu konvenciju i pojavi se tek u nedjelju.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona