godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Liburnicon 2010 - subota

Autor: ns1

Liburnicon_2010_subota_01.JPGPlažakon, Energetska budućnost civilizacije, mačevanje, Počasni gost Liburnicona 2010 - dr.sc.Davor Pavuna,samo su neki od pojmova koji su obilježili subotu u Opatiji. Liburnicon2010 je posjetilo oko 500 posjetitelja koji su se zabavili do kasnih noćnih sati.

Kako u ljetnim vrućinama ljude privući na konvenciju, dok bi svi radije bili na moru i kupali se? Odgovor je: Nikako. Bolje rješenje jest dovesti konvenciju njima na plažu. A to je upravo što Liburnicon već godinama radi u svojem programu pod nazivom "Plažakon". Ovaj ljetni dio obuhvaća nekoliko ljetnih igara prilagođenih velikim vrućinama na moru sa zajedničkom temom. Ove godine 3 ekipe od 4 igrača imalo je zadatak spasiti svoj svemirski brod koji se srušio u more. Prvi zadatak bio je natočiti gorivo u spremnik i plivajući ga dostaviti u brod. Drugi zadatak je bio pronaći izgubljene dijelove broda u moru. Nakon toga se mora onesposobiti generatore štita vodenim pištoljima i potom pobjeći s brodom. Svakoj se ekipi vremenski mjerila njihova brzina koja je bila glavno mjerilo uspjeha.
Odmah nakon morskih igara krenula je prezentacija streličarstva i sam turnir u streličarstvu koji je okupio one najhrabrije koji su bili spremni na podnevnom suncu okušati se u gađanju strijelom.

Liburnicon_2010_subota_03.JPGZanimljivi dio stručnog programa počeo je predavanjem o fantasy ilustracijama Milivoja Ćerana, nakon koje je uslijedila i mala radionica. Profesor sa Škole za primjenjenu umjetnost (Zagreb) nas je upoznao s povijesnim razvojem ilustracija i poznatijim fantasy ilustratorima u svijetu. Za one više zainteresirane profesionalnom razvoju objašnjen je princip izrade ilustracije od početka komunikacije s naručiocem do finalne ilustracije. Zanimljivo je što izrada ilustracije ne označava kraj, već je pravi kraj trenutak kada se ilustracija i dizajn spajaju u gotov proizvod. Tek tada se vidi je li ilustracija kvalitetna i prema dogovoru ili nije.

Ubrzo nakon predavanja u Atriumu Liburnicona Aeurus Unicornis održao je teorijsko predavanje o njemačkoj školi srednjovjekovnog mačevanja koje je popraćeno praktičnom prezentacijom, a kasnije i prezentacijom borbe. Broj zainteresiranih eksponencijalno je rastao dok su zvukovi mačevanja ispunjavali hodnike Liburnicona. Pored mačevanja dvoručnim mačem, pokazani su i osnovni stilovi borbe s bodežima. Interes publike trajao je tijekom cijelog Liburnicona te svakako možemo reći da se radilo o jednom od interesantnijih programa.

Liburnicon_2010_subota_05.JPGJoš jedno predavanje privuklo je mnogo znatiželjnih, "Znanstveno fantastična primjena nanothehnologije" Saše Zelenike. Ono o čemu se pisalo u znanstveno-fanstastičnim romanima danas postaje stvarnost. U nano-veličinama su izrađene i muzički instrumenti poput gitara što samo pokazuje kako nanotehnologija danas nema granica u svojoj izradi i primjeni.

Malo po malo došao je i vrhunac večeri koji su mnogi iščekivali. Talk show "Znanost za budućnost", kojeg je vodio Krešimir Mišak s gostima dr.sc. Davorom Pavunom i dr.sc. Ivanom Šimatovićem. Tema je bila "Energetska budućnost civilizacije". Ovaj zanimljiv razgovor ukratko je sažeo cjelokupnu temu Liburnicona 2010., od alternativnih izvora energije do neizbježne propasti naše tehnološke civilizacije. Ono što se može zaključiti jest da ćemo ovakvim načinom trošenja energije kroz nekoliko desetljeća iscrpiti prirodne resurse i sami sebe dovesti do kolapsa. Prema riječima Pavune, 2060. godine ćemo morati ozbiljno prijeći na alternativne izvore energije. Do tada nas čeka rješavanje problema svijesti među nama samima, te pitanje hoćemo li biti spremni na alternativne izvore. Najveći problem danas jest taj što se zna da postoje alternativni izvori, na njihovim se istraživanjima radi još od doba Nikole Tesle, dakle preko 100 godina, ali se o njima ne priča. Oni su velika prijetnja koorporacijama kojima nije u interesu izgubiti svoj dio tržišta odn. novca. Drugi problem jest upravo taj što svijest čovjeka trenutno nije spremna, niti je u mogućnosti, pojmiti prostor, vrijeme i energiju. Dok se ti problemi ne riješe svojim prirodnim tokovima, civilazacija je u opasnosti od vlastitog samouništenja.

Liburnicon_2010_subota_09.JPGNakon ovako ozbiljnih tema, stručnih i znanstvenih objašnjenja, uslijedilo je opuštanje uz Domagojevu stand-up komediju koji je nasmijao sve prisutne svojim crnohumornim viđenjem svijeta. Njegov nastup je bilo upravo ono što je trebalo kao opuštanje i uvod u liburniconske večeri zabave, druženja i nedvojbeno daljnjih rasprava po pitanju opstanka naše civilazacije i energije.

Liburnicon_2010_subota_10.JPGLiburnicon 2010 je prema procjenama organizatora posjetilo petstotinjak posjetitelja, što je znatno više nego prošle godine. Razlog ovakvom porastu se zasigurno krije u glavnom gostu Liburnicona - dr.sc. Davoru Pavuni - kojeg su mnogi došli poslušati i vidjeti. Program Liburnicona nikako nije moguće navesti u cijelosti. Od predavanja, prezentacija, kvizova i raznih zabavnih igara predstavili smo samo dio onoga što smo uspjeli uhvatiti, a opet dovoljno da bi ispunilo cijeli dan. Za svakoga se moglo pronaći ponešto. Nedostatak udruga koje su nekada, sad već davno, pohodile konvencije, sada se duboko osjeća. Problem s kojim se bore SFeraKon, IstraKon i RiKon nije zaobišao i Liburnicon 2010. Jedini aktivni trenutno su ljubitelji japanske mange i animea koji na svakoj konvenciji obogaćuju program svojim sudjelovanjem i Cosplay natjecanjima.
Ljetni termin Liburnicona nosi i svoje mane, pa ćete tako rijetko kada naići na pravu atmosferu prije večernjih sati. Međutim, razvoj Liburnicona se počinje polagano osjećati kako u organizaciji, tako i u samom programu. Više predavanja, više posjetitelja, zanimljive teme i gosti su nešto što velik dio ljudi očito prepoznao i nagradio svojim dolascima. Iduće godine, očekujemo više i bolje od Liburnicona s nadom da će ubrzo prerasti u trodnevni SF & fantasy festival.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona