godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Liburnicon 2009 - petak 24.7.

Autor: ns1

P1010083.JPGOvo ljeto se održala još jedna konvencija znanstvene fantastike i fantasyja -LIBURNICON 2009. Lokacija konvencije je Opatija - naš turistički dragulj, a cijela konvencija je prilagođena ljetnim vremenima pa je tako naglasak na program stavljen u popodnevnim i večernjim satima. 

Petak kao prvi dan je s programom počeo već u 17:30 kad je prezentirano streličarstvo, otvorene igraonice i izložba Ivane Režek, a nastavilo se prezentacijom Hrvatskog svemirskog programa te radionicama robotike i origamija. Otvorenje Liburnicona 2009 službeno je počelo u 19:30 sa srednjovjekovnom lakrdijaškom predstavom "Oda ludosti" grupe Artistika koji su i ovaj puta oduševili publiku svojim žonglerskim umijećem i duhovitim nastupom.

P7240110.JPGUbrzo nakon toga krenula je glavna tema dana "Genetika - mapa budućnosti" u obliku talk-showa kojeg je vodio Krešimir Mišak, a gosti su bili fizičar akademik Vladimir Paar, genetičarka prof.dr.sc. Đurđica Ugarković i etičar prof.dr.sc. Elvio Baccarini. Svaki od njih je iz svojeg gledišta struke objasnio prednosti i opasnosti genetike kao znanosti i potencijalne tehnologije. Tako je Vladimir Paar istaknuo da postoje predviđanja da će muškarci izumrijeti u dalekoj budućnosti, te da istraživanje ljudskog genoma kao i upravljanje genima nudi moguće rješenje tog problema. S etičke strane se javlja pitanje etičnosti istraživanja na živim bićima, ljudima, embrijima, ali i predviđanje mogućih problema do kojih nova tehnologija i znanost mogu dovesti. U razgovoru je spomenuta već zaboravljena ovca Dolly koja je uspješno klonirana. Zahvaljujući tom eksperimentu potvrđene su dvije važne stvari: da je starost genetički proces i da je kloniranje moguće. Ovca Dolly je naslijedila starost svoje "majke" što je dovelo do zaključka da sve stanice, osim spolnih, "pamte" svoju starost, dok kod spolnih stanica na još neobjašnjen način dolazi do brisanja te memorije. Tom problematikom se bavi EPIGENETIKA koja proučava promjene na DNA. Do nedavno se vjerovalo da je DNA nepromjenjiv, ali najnovija istraživanja pokazuju da se DNA mijenja tijekom naših života "sam od sebe". S druge strane, etika ovdje postavlja pitanje "Ako kloniramo Einsteina, hoćemo li dobiti novog Einsteina?" Akademik Paar je zaključio da je DNA holistički sustav (informacija). Nakon ovce Dolly prešlo se na pitanje GMO-a. Hrana i ostali proizvodi bazirani na GMO-u nastali su na pretpostavci da 1 gen upravlja 1 osobinom, a kasnije se ustanovilo da 1 gen upravlja mnogim osobinama i da ih je trenutno nemoguće sve otkriti. Stoga se GMO polagano napušta i usmjerava prema prirodnim proizvodima (prirodna soja). Zaključak je da nismo spremni za GMO hranu i da je genetiku potrebno još jako dobro ispitati i istražiti prije bilo kakvih tehnoloških primjena.

P7240208.JPGSlijedeće predavanje, odnosno prezentacija, bavilo se Teslinom idejom o bežičnom prijenosu električne energije. Prezentaciju je održavao Davor Emard koji je proučio Tesline teorije te ih kompjuterski simulirao i na neki način dokazao da je Teslina teorija moguća. Iako je prezentacija bila namjenjena onima s predznanjem u elektrotehnici i elektronici, možemo zaključiti da bežični prijenos električne energije nudi mnoga obećavajuća tehnološka dostignuća kad bi ih se detaljnije istražilo.

Oko ponoći na terasi Liburnicona 2009 započelo je natjecanje "Brzinsko izjedanje Dionizijevih lubenica". Tri ekipe od 2 člana su se natjecala u količini pojedenih lubenica u 5 minuta. Pobjedili su članovi riječke skupine "3.Zmaj" s 4 pojedene kriške lubenice. Kvaka je bila u tome što su prije natjecanja morali popiti pola litre vode, a lubenice su bile natopljene votkom.

Program petka se nastavio u noć u glazbenom okršaju koji je izgleda postao tradicija na svim konvencijama, kao i Lov na blago.

P7240237.JPGLiburnicon 2009 je ove godine prikupio "velik broj" posjetitelja ako na njega gledamo kao na minikon zbog vremena trajanja i količine programa. Ležerno i opušteno druženje posjetitelja je bilo nezaobilazno, a ovih nekoliko predavanja je bilo potpuno posjećeno i interaktivno.

  Subota obećava nešto zanimljiviji program od kojeg se jedan dio održava i na samoj plaži u Opatiji što ovoj konvenciji svakako daje originalnu notu. 

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona