kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Istrakon 2010 (petak, 26.3.)

Autor: Isenhart

p3265053.jpgPočetak IstraKona zabilježio je manji odaziv od prethodnih godina. To doduše nije umanjilo specifičnu atmosferu Istrakona, kao ni svečano otvaranje pod poluvedrim nebom. Kašnjenje programa posve opravdavamo jer kakav je to početak bez nazočnosti Zlog Stroja i ultimativne posade galaktičke agencije polutotoka Istre?

Otvorenje IstraKona ne bi bilo potpuno bez prave istarske dobrodošlice i medice, te ushićene i skakutave optimiste. Kao što je najavljeno, prostor Spomen Doma u kojem se Istrakon već tradicionalno održava, dijelio se na sljedeće: hol, dungeon, battlefield, cyberdeck, malu predavaonu i open space terasu. Nažalost, dvorana poznatija kao velika predavaona ove godine nije bila raspoloživa. Tu je i slavni Bri inn, kutak gdje smo sreli ožednjele avanturiste, čarobnjake i mačeovace. Ove godine smjestio se unutar samog IstraKona što je dodatno oživjelo njegovu atmosferu.

p3265097eee.jpgPrvo od istrakonskih predavanja održao je Marko Fančović koji je poznat po strastvenim i iscrpnim predavanjima "iz glave" o kultnim piscima fantastike koji su nedavno preminuli. Ovaj put je govorio o Fritzu Leiberu, autoru najpoznatijem po serijalu priča "Mača i magije" o Fafhrdu i Sivom Mišaru. Smatra se jednim od začetnika žanra low fantasyja koji se temelji na humanim i realističnim likovima s naglašenim manama i upravo zbog toga nastaju dva glavna lika koja se zajedničkim snagama mogu suprostaviti negativnim silama u romanima/pripovjetkama. Dvojica navedenih likova tvore karaktere svojih tvoraca - Leibera i Fishera. Fančović je naveo detaljnu biografiju Leibera, od kojih je najzanimljivija pojedinost da je unatoč honorarima od spisateljstva živio u malenom stanu u kojem nije imao prostora ni za pisaći stroj, kojeg je držao na sudoperu, dok je novac trošio na kino, alkohol i restorane.
Leiber je osim suradnje s Moorcockom, radio i na Lovecraftovom Cthulhu ciklusu. Jedan je od rijetkih autora kojem nitko nije upućivao kritike, a iznimno ga poštuju kolege pisci iz branše. Osim u književnosti, formula radnje koju je koristio u svojim pričama utjecala je na razvoje D&D-a i drugih role play igara.

p3265116.jpgU međuvremenu, Davor Horvatić je održao zanimljivo i interaktivno predavanje pod nazivom "Što je to vrijeme?". Bez obzira na suviše diskutabilnu i mnogima teško razumljivu temu, predavanje je dočekalo krajnji uspjeh, što potvrđuje veliki broj prisutnih. Davora Horvatića prati glas najtraženijeg predavača, a pune dvorane njegovih predavanja to svakako potvrđuju. Iako je samo predavanje bilo puno digresija i skakanja s teme na temu, publika nije bila smetena, te su hrabro bombardirali s pitanjima koja je Horvatić oduševljeno primao i odgovarao. Zaključak koji možemo prenijeti jest kako "Vrijeme, što je to i zašto postoji, još uvijek nitko od znanstvenika ili filozofa nije uspio objasniti."

Jovan Ristić, glavni gost Istrakona, posvetio je gotovo čitavu večer filmovima fantastike i horora srpske produkcije, koje su mahom stvarali studenti Beogradske filmske akademije i amateri. Predavanje je otvorio nijemim filmom Bernisa Dinka Tucakovića u maniri gotike E. A. Poea. Nakon toga pušteni su drugi nijemi filmovi amaterske produkcije (Ars Longa Vita Brevis, Igra Piona). Sljedeći film Parcovi u zidovima kritika su rata i besmislenosti ranjavanja kroz horor-fantastičnu pozadinu. Većina filmova iz tog vremena u biti kritizira tadašnju ideologiju rata i Miloševićev režim.  Sljedeća dva filma su poslijeratni, iz 1997/99. godine, vedrijih tonova i digitalnih specijalnih efekata, primjerice Pacijent 1 i Pacijent 2. Oni su djela mladih kadrova, odnosno mladih amatera bez stručnog znanja.
Predavač Jovan Ristić u biti nam je pružio uvid u nepoznatu povijest srpske fantastične kinematografije, njenu povijest i razvoj, kao i nade u procvat. Važno je naglasiti da su autori tih filmova kroz fantastične, horor i sf motive kritizirali svoju socijalnu i političku stvarnost, ili se pokušali našaliti na račun iste.      

p3265103.jpg

Posljednji sati pripali su opuštenijim točkama, kao karaoke partyju i druženju u Bri Innu, te slobodnim igranjima društvenih igara ili težim filozofskim raspravama. Istrakon se nastavlja, a subota donosi nova predavanja i nove zanimljivosti.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona