godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Michael Brooks: 13 stvari koje nemaju smisla

13-stvari-koje-nemaju-smislaNaslov knjige: 13 stvari koje nemaju smisla
Autor: Michael Brooks
Godina izdanja:
2010.
Nakladnik:
Naklada Ljevak Format: 14 x 21 cm
Uvez:
meki
Broj stranica:
275
Prevoditelj:
Marko Maras
Jezik originala:
engleski

“Najuzbudljiviji poklič koji se može čuti u znanosti, onaj koji najavljuje najviše otkrića, nije: 'Eureka' nego: 'Ovo je čudno!'citat je Isaaca Asimova koji će vam poželjeti toplu dobrodošlicu otvorite li korice knjige „13 stvari koje nemaju smisla“, autora Michaela Brooksa, u izdanju Naklade Ljevak.

Kako se da zaključiti iz samog citata, knjiga je znanstveno štivo koje odskače iz šablone analiziranja i žvakanja dosadašnjih otkrića te umjesto proučavanja otkrivenog ona čitatelju pogled okreće prema budućnosti.

Michael Brooks kvantni je fizičar koji radi kao savjetnik u časopisu New Scientist. Sa stečenim znanjem i iskustvom on se okreće nekim od anomalija koje je primijetio u svijetu oko nas te svakoj od njih posvećuje jedno poglavlje u kojem istu detaljno analizira i postavlja temelje za mnoge teorije ili pak debate. Na knjigu „13 stvari koje nemaju smisla“ vrlo su pozitivno reagirale razne znanstvene udruge obasipajući Michaela Brooksa brojnim komplimentima.

Što ćete pročitati zavirite li u knjigu? U kazalu, osim naslova poglavlja, imamo vrlo kratke, u par riječi opisane, sadržaje svakog od poglavlja. Poglavlja je, naravno, trinaest, ne brojimo li uvod, zahvale, bilješke i izvore, kazalo te bilješku o piscu. Trinaest stvari koje nemaju smisla u ovoj knjizi su: „Svemir koji nedostaje“, „Anomalija Pioneera“, „Promjenjive konstante“, „Hladna fuzija“, „Život“, „Viking“, „Signal WOW!“, „Divovski virus“, „Smrt“, „Seks“, „Slobodna volja“, „Placebo – efekt“ i „Homeopatija“.

Primjerice, u poglavlju „Viking“, autor se osvrće na već aktualno pitanje života na Marsu. Je li moguć, zbog čega i na koji način? Da li je moguće naseliti Mars i možemo li tamo očekivati gostoprimstvo nekog novog, neistraženog oblika života?

U „Signalu WOW!“ započinje se tema o signalima poslanim u svemir u nadi da će se otkriti novi oblici života te o signalima koje smo dobili nazad. Da li je to odgovor ili su to samo smetnje?

U „Placebo efektu“ se iz svemira vraćamo na Zemlju, točnije u ljudsku glavu, te se analizira pojava placebo efekta. Kako je moguće da je čisto umišljanje toliko učinkovito? Sam raspon tema te nov, svjež pristup svakoj od njih knjigu čini vrlo zanimljivom.

U poglavljima se ne govori samo o navedenoj temi jer svaka sama za sobom vuče mnoge priče: kako je otkrivena, što je potaklo određenu anomaliju te njena detaljna analiza, kao i što bi se u budućnosti moglo dogoditi bude li se toj temi posvetilo više pažnje i rada. No, neki su dijelovi lišeni slikovitosti te su pisani u obliku udžbenika ili skripte što znatno utječe na čitljivost knjige.

Neki se paragrafi trebaju pročitati po drugi put kako bi se uspješno povezali s prethodnim tekstom i kako bi ostatak teksta bio lakše shvatljiv, što znači da ovu knjigu nećete moći pročitati, nego ćete ju morati proučiti. Također, neke bi se stvari mogle lakše objasniti kad bi bile ilustrirane, no u ovoj knjizi nema ilustracija.

„13 stvari koje nemaju smisla“ je knjiga za čitatelje koji prate znanost te im pruža trinaest svježih tema za interes. Zanimaju li vas ove teme, prije čitanja vam preporučujem prethodno informiranje o svakoj pojedinačno te ponavljanje gradiva iz fizike, inače biste se mogli razočarati mnoštvom zanimljivih tema koje jednostavno ne možete progutati.  

Michael Brooks predavao je na Sveučilištu Cambridge, u Američkom prirodoslovnom muzeju i na Sveučilištu New York, a redovito govori i vodi debate na Festivalu znanosti u Brightonu. Tekstovi su mu objavljivani u novinama Guardian, Independent, Observer i Times Higher Educational Supplement. Osim hvaljenih publicističkih knjiga „13 stvari koje nemaju smisla„ i „The Big Questions: Physics“ napisao je i tehno-triler „Entanglement“.

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona