kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Lawrence M. Krauss: Fizika Zvjezdanih staza

fizika_zvjezdanih_staza_lightboxNaslov knjige: Fizika Zvjezdanih staza
Autor:
Lawrence M. Krauss
Godina izdanja: 2004.
Nakladnik:
Jesenski i Turk
Format:
15x23cm
Uvez: meki
Broj strana:
189
Prevoditelj:
Predrag Raos
Jezik originala:
engleski

Oduvijek ste željeli znati hoće li razne napredne znanstvene stvari u „Zvjezdanim stazama“ ostati samo plod mašte autora ili će ipak jednoga dana u potpunosti zaživjeti u stvarnosti? Ako je tome tako, onda je knjiga “Fizika Zvjezdanih staza”, autora Lawrencea M. Kraussa u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk u potpunosti za vas.

Često se pokazalo da su ideje autora SF knjiga, filmova i serija preteča onoga što bi jednog dana moglo postojati. Izuzetno dojmljiv citat iz predgovora knjige kaže ovako: „Ono što je danas znanstvena fantastika, sutra često bude znanost. Fizika na kojoj se temelji serija „Zvjezdane staze“ sigurno je vrijedna istraživanja. Ograničiti se na ono zemaljsko značilo bi sputati ljudski duh.“ To i jest jedan od razloga zašto se mnogi od nas nadaju da će barem jedan dio tehnologije iz navedene serije postati naša stvarnost.

Tko ne bi želio u holodeku reproducirati svoju najdražu pješčanu plažu? Tko se ne bi želio ujutro jednostavno teleportirati na posao i izbjeći sve one zamorne gužve na putu? Ja svakako bih i to je najvažniji razlog zašto sam se odlučio za ovu knjigu.

Predgovor je napisao Stephen Hawking kojeg danas smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim znanstvenikom današnjice. Istu čast mu je dodijelio i sam autor koji je knjigu koncipirao na način da za jednim stolom sjede četiri najveća znanstvenika: Newton, Einstein, Hawking i Data. Svaki od njih objašnjava i daje svoje mišljenje o pojedinim temama kojih je poprilično. Što je warp i je li moguć? Je li teleportacija moguća te kolika bi nam energija trebala za nju? Kako radi holodek? Je li moguće putovati kroz crvotočine i na koji način? I još mnogo toga... 

Jednostavno, bit ćete uvučeni u svijet fizike i dobiti znanstveni pogled na tehnologiju iz „Zvjezdanih staza“. Krauss je vrstan poznavalac obje tematike te s lakoćom pripovijeda o seriji i objašnjava je s aspekta znanosti, tj. isprepliće stvarnost i maštu. Što i nije čudno s obzirom na to da je Krauss profesor fizike i astronomije i vješt popularno–znanstveni pisac s nekoliko dosad objavljenih radova.

Ono što me se najviše dojmilo jest autorov pristup i način pisanja. Odabrao je nekoliko najzanimljivijih tehnologija iz „Zvjezdanih staza“ te za svaku naveo njene mane i prednosti, odnosno laičkim je jezikom objašnjeno što je moguće, u kojoj mjeri i pod kojim uvjetima. Objašnjenja su potkrijepljena s puno činjenica koje je lako negdje dalje provjeriti ako ste skeptični prema onome što piše.

Krauss, svojim detaljnim pristupom, svaku znanstvenu teoriju pojasni i pojednostavi tako da bude razumljiva široj publici. Tim pristupom je na minimum sveo mogućnost pogreške prilikom interpretacije pojedinih fizikalnih zakona i teorija.

Na kraju knjige, kao poseban dodatak uvršteno je deset najvećih promašaja u „Zvjezdanim stazama“ po izboru fizičara, nobelovaca i trekkera. Jedan od njih je i tijelo smrznuto na -295°C.

Čitajući "Fiziku Zvjezdanih staza" ona vas educira, osvaja, tjera vas da, nakon pročitanog, još malo istražite teorije koje su spomenute. Pisana je jednostavnim jezikom i razumljiva široj populaciji pa ne morate biti vrsni poznavalac fizike ili ove znanstveno-fantastične serije da biste je čitali. Ali opet, ako ste barem jedno od tog dvoje, ova će vam knjiga biti još zanimljivija te će vam biti poseban gušt čitati je.

Za kraj bih izdvojio odličan citat koji, sam po sebi, govori puno toga:

„Ljudska je vrsta sjajno stvorenje, obdareno velikim mogućnostima, pa se nadam da nam je serija „Zvjezdane staze“ pomogla da shvatimo što sve možemo ako vjerujemo u sebe i u svoje sposobnosti.“

Slični članci

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona