kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Keith Tutt: Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja

znanstvenikNaslov knjige: Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja
Autor: Keith Tutt
Godina izdanja: 2005.
Nakladnik: TELEdisk d.o.o.
Format: b5
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 328
Prevoditelj: Goran Bosnić
Jezik originala: engleski

Što povezuje Nikolu Teslu, T.Henryja Morayja, Michaela Faradaya, Bruca DePalmu, dr. Stefana Marinova, dr. Randalla Millsa, Paula M. Browna i urara Paula Baumanna iz zajednice Methernith? Ta imena samo su nekolicina u nizu znanstvenika i izumitelja od početka korištenja električne energije do danas. Svi oni radili su, a mnogi još uvijek rade, za dobrobit čovjeka i našeg planeta. Kako je samo izgledao njihov put od čudaka i gubitnika kroz opetovano dokazivanje teorije i prakse kao i borba za vlastiti život?

Knjiga „Znanstvenik, luđak, lopov i njihova žarulja“, u izdanju TELEdiska, autora Keitha Tutta, govori nam o svim zabludama s naše i njihove strane i koliko su ti ljudi bili ispred svojeg vremena. Donosi nam podatke o višefaznoj izmjeničnoj struji, kozmičkim zrakama, „izračenoj energiji“, generatorima, perpetuum mobileu, fuziji i ostalim otkrićima vezanim uz osmišljavanje nove energetske budućnosti. Njen cilj je smanjenje i konačno ukidanje korištenja fosilnih, potrošnih goriva i nestalnih izvora energije (vjetar), naravno bez zagađivanja okoliša.

Spomenimo samo kakva se priča odvija s nekim izumima, naprimjer „Thesta-Distatika“. Krajem pedesetih godina 20. stoljeća skupina Švicaraca osnovala je novu zajednicu utemeljenu na kršćanskim idealima i brizi za okoliš i nastanila se u dolini Emmenthal. Osnovali su vlastito poduzeće za proizvodnju namještaja da bi se mogli uzdržavati. Bilo im je važno da ne budu ovisni o vanjskim izvorima - crpili su vodu vjetrenjačama, struju dobivali iz generatora na vjetar, a solarne ploče služile su im za zagrijavanje vode.

Član zajednice, bivši urar Paul Baumann, otišao je korak dalje. Napravio je generator električne struje koji svoju energiju dobiva iz elektrostatičke energije dostupne u atmosferi. Izgrađeni su i daljnji prototipovi koji su radili. Predstavili su ih svijetu i dali na ispitivanje. Odjednom su brojne državne i vladine agencije, uključujući i NASA-u, bile zainteresirane. Zajednica nije željela patentirati stroj od straha da se ne bi koristio u vojne ili druge nehumanitarne svrhe. Postavilo se pitanje radi li se o varci. Određen broj znanstvenika i dalje ima pristup zajednici, no mišljenja su podvojena. Njihov zagovornik dr. Marinov neočekivano je izvršio samoubojstvo.

Još jedan interesantan slučaj veže se uz Paula M. Browna koji se bavio nuklearnom energijom. Autor je vjerojatno najopsežnije nezavisne studije uređaja na „izračenu energiju“. Preko vlastite tvrtke usavršavao je nove načine proizvodnje upotrebljive električne energije iz potpuno sigurnih nuklearnih procesa. 1988. godine prvi prototip Brownove energetske ćelije proizveo je 100 000 puta više energije od tada najjače postojeće nuklearne baterije.

Međutim, umjesto koraka naprijed, uslijedio je korak nazad. Brown se 1991. godine povukao zbog mnogih problema s birokracijom, navalom provalnika i prijetnji po život. Usprkos tome izborio se za patent nuklearne baterije. Još jedna njegova tehnologija, fotodeaktivacija nuklearnog otpada, mogla bi biti veliki doprinos sigurnosti planeta ako se pokaže djelotvorna. Nažalost, upravitelji njegove tvrtke morat će sami usavršiti tehnologiju do komercijalnog uspjeha jer je 7. travnja 2002. godine Paul M. Brown poginuo u automobilskoj nesreći.

Što je kočnica takvom razvoju – nepouzdanost i nemogućnost komercijalizacije izuma, pojava varalica, mediji i ekonomska politika, paradigme, ili su otkrića takva da bi mogla poljuljati stoljetne temelje fizike? Koliko istine uopće dođe do javnosti?

Tutt piše razumljivo i za one kojima fizika i srodne znanstvene grane nisu jača strana. Svako poglavlje potkrijepljeno je citatima iz dnevnika znanstvenika, novinskim i stručnim člancima, transkriptima pisama kao i nacrtima patenata i izuma. Pojmovnik, popis patenata, a posebno popis literature i web adrese institucija i organizacija vuku nas da i mi postanemo istraživači i dobijemo odgovor na još koje pitanje.

„Koji god bili naši izvori primarne energije u budućnosti, mi je moramo, ako želimo biti racionalni, dobivati bez potrošnje materijala.“ Nikola Tesla, 1900.

„Energija vakuuma i dalje je jedna od najvećih misterija znanosti. Iz kvantne mehanike znamo da vakuum nije prazan. Imamo još mnogo toga za naučiti.“ Michael Turner, Fermilab, 1997.

„Nova znanstvena istina ne pobjeđuje uvjeravanjem svojih protivnika, navodeći ih da ugledaju svjetlo, već tako što njezini protivnici umiru, a nova generacija koja je upoznata s njom stasa.“ Max Planck, Znanstvena autobiografija, 1949.

Keith Tutt rođen je 1959. godine. Studirao je filozofiju i psihologiju na sveučilištu u Bristolu, a od 1982. godine radi uglavnom kao pisac scenarija, knjiga i dokumentarnih filmova. Od 2000. piše fikciju i poeziju, a autor je i dvije knjige za djecu. Posjeduje nekoliko nagrada za svoj rad uključujući i nagradu za znanstveno novinarstvo.

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona