kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Pet najznačajnijih znanstvenih postignuća prošlog desetljeća

Autor: Aronys

Početak 21. stoljeća bio je prilično buran što se tiče ostvarivanja nekih znanstveno-fantastičnih snova. Mogli bismo reći da je proteklo desetljeće bilo desetljeće znanosti i unapređivanja. Pa krenimo redom.

Istraživanje Marsa

Nakon što nismo imali puno uspjeha u dvadesetom stoljeću što se tiče slanja istraživačkih sondi na Mars, NASA je 2003. godine napokon uspješno poslala dva rovera na naš susjedni planet. Spirit i Opportunity dva su danas najpoznatija mala istraživača površine Crvenog planeta. Uspješnim slijetanjem i slanjem prvih fantastičnih slika ušli su u povijest. Naravno, kao i svaka svemirska misija, i ova je imala neke poteškoće. 2007. godine roverima je prijetila snažna pješčana oluja koja je blokirala njihov izvor energije – Sunce, te je postojala velika vjerojatnost da će im se isprazniti baterije i da neće više funkcionirati. No, hrabri mali istraživači preživjeli su tu oluju i nastavili nas opčinjavati slikama pješčanog planeta. 2009. godine Spirit je upao u nevolje koje su rezultirale njegovim zatočeništvom u pijesku. No, svako zlo za neko dobro jer je 2010. godine upravo na tom mjestu otkriven dokaz koji potvrđuje postojanje podzemnih voda na Marsu. Roveri su otkrili mnogo toga što prije nismo ni slutili i vjerujemo da će i dalje biti uspješni na fronti istraživanja crvenog planeta.

marsrover

Plašt nevidljivosti

Vjerojatno smo svi čuli za neku vrstu plašta nevidljivosti, bilo to u popularnoj seriji knjiga o Harryju Potteru, bilo o uređajima nevidljivosti u Zvjezdanim stazama. No, uskoro će taj san postati stvarnost. Naime, 2008. godine znanstvenici na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji stvorili su materijal koji bi mogao napraviti upravo to – pretvoriti vidljivo u nevidljivo. Riječ je o novim spoznajama u nanotehnologiji te izradi materijala koji zakrivljuje elektromagnetske valove, konkretno vidljivu svjetlost. Iako je izrada plašta nevidljivosti još daleko od stvarnosti, prvi koraci su već tu i nadamo se da ćemo uskoro moći kupiti svoj osobni plašt.

Nevidljivost

LHC (Large Hadron Collider)

2008. godina bila je prilično burna, s novim znanstvenim novostima skoro svakog dana. No, ono što je zaista bila glavna tema svake diskusije, bila je izgradnja najvećeg akceleratora čestica na svijetu. 175 metara ispod površine zemlje, prsten koji se proteže kroz čak dvije države, Švicarsku i Francusku, izazvao je burnu reakciju javnosti. Nastajale su mnoge špekulacije što će se dogoditi jednom kad akcelerator bude pušten u pogon; neki od poznatijih znanstvenika su čak tvrdili da bi moglo doći do stvaranja crne rupe, no još uvijek smo ovdje, stoga nema nekog velikog razloga za uzbunu. Veliki hadronski sudarač jest uređaj koji istražuje osnovnu prirodu svemira tako što čestice sudaranjem razlaže na elementarne čestice od kojih su građene, te pokušava razaznati čega sve ima među njima. Nakon neuspješnog početka koji je rezultirao time da je akcelerator morao biti popravljan više od godinu dana, izvršeni su prvi testovi. Rezultati su odmah bili fascinantni. Ono što je nekad bio samo san, danas je postala stvarnost. Krajem 2010. godine rezultat jednog eksperimenta bio je taj da su znanstvenici uspjeli na djelić sekunde zatočiti antimateriju u spremnik, što je prvi korak prema davnom snu o putovanju kroz svemir i ljudskom koloniziranju istog.

LHC

Prvo sintetičko živo biće

Baš kao i izgradnja LHC-a, stvaranje prvog sintetičkog živog bića također je izazvalo polemiku u javnosti, no bilo je to izvanredno dostignuće. Znanstveni tim predvođen Johnom Craigom Venterom, također poznatom po svojem radu na dekodiranju ljudskog genoma, 2010. godine napravio je ono nemoguće. Uz pomoć računala u svom su laboratoriju u Rockvilleu izradili prvo sintetičko živo biće i to bakteriju koja ima sposobnost reproduciranja. Kamo će ovo voditi, to ćemo tek vidjeti, no nadamo se da će se uskoro pozabaviti i izradom kompleksnijih organizama.

Sinteticki_zivot

Život na bazi arsena

Oduvijek smo znali da ćemo, jednom kad krenemo istraživati svemir, naići na živa bića mnogo drukčija od nas, možda čak i sastavljena od drugih elemenata. Ali ni u snu nismo pomišljali da bi takva bića mogla živjeti puno bliže, zapravo u našem dvorištu. Krajem 2010. godine, u jezeru Mono u Kaliforniji, otkrivena je kolonija bakterija koje sadrže arsen u svojoj staničnoj strukturi umjesto fosfora, nešto što se kosi sa svime što smo dosad znali o životu. Arsen je otrovan za skoro sav život na Zemlji pa je zaista neobično da se baš na tome mjestu prepunom arsena mogao razviti život. Ovim otkrićem definicija života se opako promijenila i izgleda da ćemo u budućnosti istraživanja morati zavirivati i u najneobičnija mjesta, u nadi da ćemo otkriti nove vrste života i hrabro krenuti tamo gdje još nijedno ljudsko biće nije bilo.

Arsen_bakterija

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona