kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

got vii  HBO je nakon dugo očekivanja najavio datum premijere i prikazivanja nove sezone serijala pod nazivom Igra prijestolja VII.

uskoci 250

Nakon što se popularna kartaška start-up igra rasprodala u Hrvatskoj i dugo vremena je nije bilo u prodaji od sada ju možete naručiti preko nas.

Njezina maloprodajna cijena je 80,00kn, ali za sve koji se jave na naš mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i naruče sa svojim podacima (ime i prezime, adresa i kontakt telefon) dobit će popust od 20%. Dostava je 20kn.

Nažalost hrvatska verzije igre više ne postoji, a u prodaji je samo engleska i njemačka verzija igre. Pravila su u svakoj igri na sva tri jezika (hr, en, de), a samo karte su na engleskom ili njemačkoj jeziku.

Uskoci i dalje nisu u slobodnoj prodaji stoga ne vjerujemo da ćete ih naći u trgovinama i ovo je jedinstvena prilika da se dokopate svojeg primjerka ove igre.

Više o igri možete pročitati u našoj recenziji: Uskoci - kartaška igra o hrvatskim gusarima

IMG 3048Već smo tradicionalno na 36. Danima znanstvene fantastike uživali u predavanjima, radionicama, kvizovima i filmskim projekcijama uz cosplayere i odličnu organizaciju. No, moramo istaknuti najzabavniji dio SFerakona - naime, po prvi put na zagrebačkoj konvenciji uživali smo u predstavi u pet činova Dr.Horrible koji se odvijao kroz cjelodnevni subotnji program i dobio pozitivnu reakciju većine posjetitelja. Isto tako smo uživali i u predavanjima počasnih gostiju Chrisa Becketta i Nikolasa Lloyda. No, da se vratimo na početak...

sferaI ove godine možete uživati u programima 36.Dane znanstvene fantastike pod popularnim nazivom SFerakon 2014. Tema ovogodišnjeg SFeraKona su "Paralaleni svjetovi i alternativna povijest", a s tom temom vas tradicionalno čekaju radionice, predavanja, cosplayeri te poznati domaći i strani predavači.

Ipak ništa od izvanzemaljaca... za sada

Autor: ns1

nasaJučerašnja PRESS konferencija održana u sjedištu NASA-e je otkrila novo astrobiološko otkriće, te postavila nove temelje za život u svemiru, a vrlo vjerojatno i ponovno napisala neke knjige. Znanje o nastanku i razvoju životu koje smo uzimali zdravo za gotovo upravo je "resetirano".

"Definicija života se upravo proširila" - rekao je Ed Weiler NASA-in suradnik administrator u Direktoratu znanstvenih misija NASA-e.

Najnovije otkriće koje je predstavljeno javnosti u četvrtak u 21h, po našem vremenu, nisu bili izvanzemaljci kako su se mnogi nadali, već male bakterije, koje su došle upravo sa Zemlje. No, te bakterije su otvorile vrata za mnoge nove mogućnosti i spoznaje. Život kakav smo poznavali se upravo promijenio, metaforički rečeno.

nasa_Wolfe_SimonAstrobiologija je znanost koja se bavi proučavanjem postanka života, njegovog razvoja i njegove budućnosti na Zemlji, ali i u svemiru. Osnovu života kakvog poznajemo (smo poznavali) čine 6 osnovnih elemenata: ugljik, vodik, dušik, kisik, fosfor i sumpor. Fosfor je najvažnija komponenta jer je kemijska osnova koja gradi DNK i RNK molekule i nosi genetičku informaciju za život te se smatra osnovom za sve žive organizme.

Arsen, koji je kemijski jako sličan fosforu, je toksičan većini organizama na Zemlji. On narušava metaboličke putove jer se kemijski ponaša slično fosforu.

"Znamo kako neki mikrobi mogu udisati arsen, ali ono što smo mi otkrili jest mikrob koji radi nešto sasvim novo - on gradi svoje dijelove iz arsena" - rekla je Felisa Wolfe-Simon, znanstveni novak i voditelj tima Astrobiološkog istraživanja NASA-e. "Ako nešto na Zemlji može napraviti nešto tako neočekivano, što tek može život koji još nismo vidjeli?"

503457main_arsenic_fullNovootkriveni mikrob, GFAJ-1, član je uobičajene grupe bakterija gammaprotobakterija. Znanstvenici su u svojem laboratoriju uspješno uzgojili bakteriju iz blata jezera Mono Lake koje je oskudijevalo fosforom, ali je bilo bogato arsenom. Iz njegovog okoliša izdvojili su fosfor i dodali arsen. Po svim saznanjima života ne bi smjelo biti. Međutim, razvila se bakterija koja je iskoristila arsen kao gradivnu komponentu u svojem spoju te tako uspješno zamjenila fosfor. Arsen se ugradio u sve vitalne dijelove bakterije: DNK, stanične membrane i proteine.

"Ideja alternativne biokemije za život je česta u znanstvenoj fantastici" - rekao je Carl Pilcher, direktor NASA-inog astrobiološkog instituta.

Iako ovo otkriće nije ono čemu se većina nadala, postoje spekulacije kako se zapravo radi o utiranju puta za objavu nečeg većeg. U svakom slučaju, novi oblik života koji se razvio tamo gdje nije trebalo biti života samo je dokaz kako je život moguć na mjestima gdje ga do sada nismo očekivali.

Ukoliko vas zanima više o samom istraživanju pogledajte službenu stranicu: http://astrobiology.nasa.gov.

 

Izvor: NASA, Znanost.com

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona