godzilla2Prošle su već su četiri godine od kada je Ken Watabane, u prethodnom filmu, izgovorio glasovitu rečenicu: "Let them fight". Tada se naslovno čudovište borilo protiv malo poznatog MUTO-a. Ovoga puta će kralj svih čudovišta morati izaći na kraj, ne s jednim, nego s tri čudovišna bića: Rodanom, Mothrom i Kingom Ghidorahom. Kako ta bića izgledaju možete pogledati u novome traileru za film Godzilla: King of the Monsters.

marvels daredevilMali šok je odjeknuo internetom kad je Netflix izjavio kako neće biti 4. sezone "Daredevila". "Marvelov Daredevil se neće vratiti u 4. sezoni na Netflixu" - izjavio je Netflix za CNN. Slijepog odvjetnika iz Hell's Kitchen možda nastavimo gledati negdje drugdje... nadamo se.

grrmartin 300yearsPomahnitalo krenuh 14. listopada na Martinov blog na kojem je objavio vijest o datumu izlaska novog štiva iz serijala "A Song of Ice and Fire". Povratak u Westeros omogućio nam je već danas, pustivši u prodaju prvu od dvije knjige "Fire and Blood: 300 Years Before A Game of Thrones (A Targaryen History)".

HP wizards uniteSredine doslovno nema kad se spomene Harry Potter. Ako spadate u kategoriju obožavatelja sigurni smo da će Vas zainteresirati vijest, ali i mogućnost predbilježbe na igru koju mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju.

kruna ponoci 2D

Drugi nastavak svjetski poznate tetralogije "Prijestolje od stakla" je objavljen u hrvatskom prijevodu. Pod nasovom "Kruna ponoći" Celaena Sardothien nastavlja obavljati svoju dužnost kao kraljev ubojica, ali na svoj način.

Tajna društva: Slobodni zidari IX

Autor: Vekky

Gdje god su u povijesti države bile uzdrmane velikim revolucijama, možemo biti sigurni kako se barem u nekim (ako ne i u svim) segmentima pojavljivala i masonska ruka. Gotovo očiti primjer pruža nam Francuska revolucija koja je od 1787. do 1799. godine doslovno opustošila zemlju.

fran_revol

Iako se pretpostavlja kako je nastala spontano zbog nedostatka prehrambenih artikala i nezadovoljstva zbog nesposobnosti tadašnje vlasti, iz povijesnih zabilješki jasno je kako su je bili pokrenuli francuski masoni i njemački iluminati.

Autorica Nesta H. Webster 1924. godine piše u svojoj knjizi „A Ritual and Illustrations of Freemasonry“: „Masoni su, bez dvojbe, bili pokretači Revolucije na čelu s Vojvodom od Orleansa...“

_Marquis_de_LafayetteAutor William Bramley navodi kako je „tijekom Francuske revolucije jednu od ključnih uloga odigrao Vojvoda od Orleansa – Veliki majstor masonske lože. Marquis de Lafayette, kojega je u masonstvo uveo George Washington, također je odigrao važnu ulogu, kao i Jakobinci (radikalna revolucionarna struja) koja je osnovana od strane slobodnih zidara...“  Kako dalje navodi, prema povijesnim dokumentima, „Vojvoda od Orleansa je 1789. godine otkupio gotovo sve zalihe žitarica, te njihovom prodajom u inostranstvo doveo narod na rub katastrofe gladi...“[1]

Galart de Montjoie, vojvodin suvremenik, zapisao je: „Vojvodu je nesumnjivo vodila nevidljiva ruka koja je utjecala na sve događaje naše Revolucije... [2]

Nesta H. Webster također nadopunjava: „Kada se govori da je Francuska revolucija pripremana u slobodnozidarskim ložama (čime su se mnogi masoni pohvalili ), dozvolite nadopunu da su pokretači Revolucije bili – iluminirani masoni, nasljednici iste tradicije koja je 1787. godine uvedena u francuske lože od strane učenika Adama Weishaupta...“

 Jakobinci su bili revolucionari - demokrati u vrijeme Francuske revolucije, a ime su dobili po samostanu sv. Jakova u Parizu gdje im je bilo sjedište. Nazivali su se još i „Društvo prijatelja Ustava“, a cilj im je bio ponovno uspostaviti vlast kralja u Engleskoj.

James_IINaime, godine 1688. engleskom kralju Stuartu Jamesu II. njegov je nizozemski zet Wilhelm von Oranien oduzeo prijestolje. James II. pobjegao je u Francusku [3] gdje su mu masoni iz Škotske i Walesa pružali pomoć.

Prema povijesnim izvorima koje je iznio Albert Gallatin Mackay u svom djelu „Povijest masonstva“ (str. 270.) navedeno je kako je kralju Jamesu II. pomagao njegov prijatelj, francuski kralj Ludwig XIV., smjestivši ga u dvorac Saint Germain. Tu je uz pomoć katoličkog isusovačkog reda stvorio masonski sustav koji je kasnije poslužio kao temelj masonske tradicije tzv. škotskog reda.

U srpnju 1789. godine u događanja se aktivno uključuje još jedan mason - Camille Desmoulins[4]. Taj novinar i odvjetnik javno je pozvao građane Pariza na naoružavanje. „Vladalo je raspoloženje u kome je došlo do spontanog izbijanja nasilja. Od ukupno 45 carinarnica, 40 ih je srušeno, samostani su opljačkani... Ljudi su tražili žitarice i oružje...“,  navodi u svom istraživačkom radu „Francuska revolucija“ profesor univerziteta Münster, Hans Ulrich Thamer[5].

13.07.1789. godine u 11 sati prijepodne zavjerenici su se okupili u crkvi Petit St. Antoine. Dnevna zapovijed: trupe će biti poslane kako bi se osnovala građanska garda. Sastanak je vodio Dufour, odvjetnik i čelnik Velikog Orijenta od Villeneuvea.

Slijedećeg dana kada je sve bilo spremno za napad, odbor ustanka poslao je četiri izaslanstva zapovjedniku Bastille sa zahtjevom za otvaranje vrata i predaju. Samim napadom zapovijedali su slobodni zidari. Od 603 člana nacionalne skupštine njih 477 bili su deklarirani masoni. 14. srpanj još uvijek se slavi kao francuski nacionalni praznik.

 

Izvori:

[1] http://www.thepeoplesvoice.org/TPV3/Voices.php/2012/01/21/all-this-and-heaven-too
[2] http://books.google.de/books?id=dxRFAAAAYAAJ&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
[3] http://hr.wikipedia.org/wiki/Jakov_II.,_kralj_Engleske
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Desmoulins
[5]http://books.google.de/books?id=e6Xh5FcT-5IC&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Goblinov gebis

Galerija

Kliknite na strip za čitanje! Ako želite pogledati starije brojeve posjetite arhivu.

Povezivanje

Primaj obavijesti o novostima na Fantasy Hrvatska putem e-maila!

 
Pratite nas putem RSS-a! Facebook stranica Pratite nas na Twitteru!

Korisnička zona